Ako variť cestoviny? Máme rady, ako sa vyvarovať všetkých chýb!

Ako variť cestoviny? Máme rady, ako sa vyvarovať všetkých chýb!
  • 04.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 3

Cestoviny. Rýchle, chutné, ľahké a s množstvom možností prípravy. Aj u vás patria do jedálnička ako jedno z najobľúbenejších jedál? Ak áno, máme pre vás niekoľko tipov, ako sa vyvarovať chybám pri ich príprave.

„Vznik“ cestovín sa datuje do obdobia pred naším letopočtom v Číne, pričom o ich rozšírenie do celého sveta sa zaslúžil moreplavec a cestovateľ Marco Polo. Prvé zmienky o príprave cestovín avšak pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, potrhali na kusy a uvarili vo vode. Starí Rimania tento ich nápad ešte zdokonalili – cesto krájali na rovné, rovnako dlhé pásiky a nazvali ich laganon.

Cestoviny sa začali vyrábať v továrňach práve v Taliansku. Prvá z nich bola postavená a otvorená v Benátkach v roku 1740. Aj vďaka tomu je Taliansko až do dnešných dní domovom všetkých cestovín.

Aké druhy cestovín poznáme?

Špagety, penne, makaróny, bucatini, fussili, maltagliati, rigatoni, fettucine, pappardelle, tagliatelle, farfalle, linguine, lasagne, stelline, cavatappi, tortellini, ravioli, coralli, fagotini, ruote, spighe, gnocchi, radiatori, pasta mista – áno, to je iba malá vzorka toho, aké druhy cestovín poznáme a nájdeme v obchodoch.

Odporúčame: Pripravuješ ryžu správne? Možno nie, ako tisícky ďalších ľudí!

talianske cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Aké je základné pravidlo?

Základnou zásadou známou všade vo svete je, uvariť ich „al dente“ – čiže „na skus“. Keď do takto uvarených cestovín zahryznete, mali by ste cítiť ich tvrdšie jadro.

Jedna porcia cestovín predstavuje 80 – 100 g, na ktoré treba veľký hrniec a najmenej 1,5 litra vody. Voda sa solí až vtedy, keď zovrie. Následne nasypte cestoviny a premiešajte. Olej sa nepridáva! Nechajte spolu všetko zovrieť a znížte teplotu vody. Varte a občas premiešajte. Cestoviny po uvarení ešte zmäknú – z tohto dôvodu skráťte odporúčaný čas varenia zhruba o 2 minútky, aby boli uvarené al dente. Cestoviny nepreplachujte, nechajte ich iba odkvapkať.

ako sa varia cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Cenné rady navyše!

  • Ak scedíte uvarené cestoviny cez sitko a voda vám odteká do drezu, robíte chybu! Páve voda, v ktorej sa cestoviny varia, je skvelou prísadou pri príprave ďalších jedál. Môže poslúžiť ako základ do omáčok alebo polievok, dokonca je skvelou voľbou ako prirodzené zahusťovadlo. A ako vybrať cestoviny z hrnca, aby v ňom zostala voda? Skúste použiť kliešte na cestoviny alebo cestoviny varte v hrnci s pridaným sitkom.
  • Do vody, v ktorej varíte cestoviny, nepridávajte olej! A prečo? Ak neskôr budete dávať na cestoviny omáčku, tá sa s cestovinami jednoducho nespojí. Olej použitý vo vode pri varení na cestovinách vytvorí akýsi ochranný film, a teda omáčka sa na cestoviny nenalepí.
  • Pri varení cestovín zabudnite na malý hrniec! Cestoviny potrebujú dostatok miesta, a preto pri ich varení použite vždy väčšiu nádobu s väčším obsahom vody. Vo vriacej vode sa tak uvaria rovnomerne, a ich chuť tak bude oveľa lepšia.
  • Nemajte výčitky, ak neskúšate nové druhy cestovín. Varte, pripravujte a jedzte iba tie druhy, ktoré máte overené a ktorých chuť ste si zamilovali vy aj vaša rodina. Ako dobre vieme, cena a značka nie sú vždy predpokladom úspechu!
  • Nič nevyhadzujte! Cestoviny sú ideálnym príkladom toho, že jedlo si zaslúži druhú šancu. Ak vám z ich prípravy čo to zostane, ideálnou voľbou sú recepty na zapekané cestoviny na slaný či sladký spôsob, kde sa fantázii medze naozaj nekladú. V štýle – čo chladnička dá, tak máte priestor na nové jedlá z už raz uvarených cestovín.
  • Omáčka na vrch cestovín nepatrí! Na toto sme si zvykli pravdepodobne pod vplyvom obrázkov receptov na internete či v kuchárskych knihách. ALE – správny spôsob je ten, že cestoviny by sme mali zmiešať s omáčkou na panvici, aby sa vzájomné chute lepšie spojili. Výsledný efekt bude určite stáť za to.
  • Pozor na množstvo omáčky. Aj v tomto prípade platí staré známe – menej je niekedy viac. Nezabudnite, že hlavnou surovinou vášho jedla sú v tomto prípade cestoviny, nie omáčka. Preto dajte pozor, aby sa cestoviny v omáčke neutopili.

Ak sme vás inšpirovali a dobre vám poradili, veľmi sa tešíme. Nech vám je odmenou fantastická chuť vašich cestovín! Prajeme vám dobrú chuť.​

Neprehliadnite: Najzdravšie potraviny podľa krajín: Konzumujete ich všetky?


    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 05.06.22 06:39

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 07.06.22 09:23

KK
karma
124.00

Výborné rady nad zlato :)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 27.06.22 14:49

karma
-1.00

Zas som sa doz vedela veľa noveho

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Mixovaná citrusová limonáda s jednou neobvyklou ingredienciou
Nápoje

Mixovaná citrusová limonáda s jednou neobvyklou ingredienciou

  • 1
  • 29.08.2022
Rýchla polievka z ružičkového kelu: Obľúbiš si ju?
Polievky

Rýchla polievka z ružičkového kelu: Obľúbiš si ju?

  • 2
  • 22.07.2022
Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky
Dezerty

Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky

  • 2
  • 11.09.2022
TOPlist