Pripravuješ ryžu správne? Možno nie, ako tisícky ďalších ľudí!

Pripravuješ ryžu správne? Možno nie, ako tisícky ďalších ľudí!

Ste tím zemiaky alebo ryža? Je to rôzne, pretože každý z nás má iné chuťové poháriky. Niekto miluje zemiaky na akýkoľvek spôsob a niekto radšej volí ryžu ako prílohu k akémukoľvek jedlu. Ryža je výživná, dá sa pripraviť veľmi rýchlo a keď k nej pridáte nejaké to korenie naviac, získa lahodnejšiu a bohatšiu chuť.

Samozrejme, veľa závisí aj od toho, aký druh ryže budete voliť. Napríklad ryža arborio je vhodná na prípravu rizota, nakoľko obsahuje veľa škrobu, vďaka ktorému je na vrchu mazľavá, no vo vnútri al dente. Ryža parboiled je skvelou prílohou k mäsu, jazmínovú ryžu môžete využiť pri príprave ryžového nákypu, basmati ryža je zase univerzálna a hodí sa ku každému pokrmu.

Na trhu je dostupné pomerne veľké množstvo rôznych druhov ryže a je v podstate jedno, po ktorej siahnete. Dôležitejšia, než jej výber, je jej príprava. Ryža môže byť akákoľvek, no ak ju rozvaríme a spravíme z nej blato, len ťažko nám ulahodí. Ako teda pripraviť ryžu správne? Svetoví šéfkuchári upozorňujú na jeden dôležitý krok v jej príprave.

Pozri aj: Hubka na riad stále ako nová: Vieš, ako ju správne dezinfikovať?

premývanie ryže

Zdroj: Shutterstock®

Zásadný krok v príprave ryže – PREMÝVANIE

Ak ste sa doposiaľ pýtali, či je potrebné ryžu premývať, tak už vám je asi jasno, že toto je ten najdôležitejší krok v jej príprave. Podľa odborníkov, a teda šéfkuchárov, je dôležité ryžu pred varením premývať, pretože škrob na vonkajšej strane zrna môže byť nečistý v dôsledku výskytu škodcov v továrňach (nemalo by sa to stávať, ale je tam stále to BY).

Prepláchnutie ryže pred jej prípravou je tiež zásadným krokom na odstránenie ťažkých kovov, ktoré sa na ryži zachytávajú. Samozrejme, nie je problém, ak ryžu pred varením neprepláchnete – ako sa hovorí, čo vás nezabije, to vás posilní.

Existuje však pádnejší dôvod, prečo ryžu premývať. Súvisí to so samotnou výslednou textúrou ryže. Šéfkuchári uvádzajú, že premývaním ryže sa zo zŕn odstraňuje prebytočný škrob, ktorý môže prispieť k rozvareniu ryže a jej blatovej konzistencii. Ak teda nechcete mať vo výsledku ryžovú kašu, ale skôr sypkejšiu ryžu, tak ju pred varením prepláchnite. Avšak aj v tomto prípade je potrebné vedieť, ako na to.

Ako ryžu premývať správne?

Viete prečo, ale oplatí sa vedieť aj AKO. Predpokladáme, že ak patríte k tým, ktorí ryžu preplachujú, tak to robíte prostredníctvom sitka. Ryžu nasypete do sitka, prepláchnete pod prúdom vody a je to. No takýmto rýchlym prepláchnutím veľa nedosiahnete. Stále bude na nej usadený škrob.

Namiesto toho nasypte ryžu do väčšej nádoby a zalejte studenou vodou. Ryžu vo vode poriadne premiešajte a následne vylejte kalnú vodu. Tento krok opakujte dovtedy, kým nebude voda úplne čistá. Až teraz je ryža pripravená na varenie.

TIP: Ak varíte ryžu vo väčšom množstve vody (nie v pomere 1:2, teda 1 diel ryže a 2 diely vody), tak ju pred dovarením nevylievajte. Ryžová voda totižto blahodarne pôsobí na pleť i vlasy.

- Anketa

PREMÝVATE RYŽU PRED JEJ VARENÍM?

Odpovedalo 322 ľudí  

Áno, stále
6%
Občas ÁNO, občas NIE
0%
Nie, nikdy
94%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní