Ako zariadiť študentskú izbu prakticky a štýlovo?

Ako zariadiť študentskú izbu prakticky a štýlovo?

Izba pre tínedžera je miestom na učenie i oázou pokoja – stačí vybrať nábytok do študentskej izby, ktorý ju rozdelí na pracovný a oddychový priestor.

Život s tínedžerom býva občas náročný. Vlastná izba je nevyhnutnosťou, pretože mu poskytuje súkromie. Je to miesto, kde sa učí, oddychuje a trávi čas s priateľmi.

Nábytok do študentskej izby: bez čoho to nepôjde?

Ak aktuálne riešite otázku, ako zariadiť priestor pre školopovinné dieťa alebo študenta, v prvom rade sa zamerajte na funkčný nábytok do študentskej izby a nezabudnite na vhodné doplnky.

Do zariaďovania miestnosti zapojte svojho potomka, pretože by mala v prvom rade vyhovovať jeho potrebám. Čo je kľúčové?

• Písací stôl a ergonomická stolička

Po príchode zo školy trávi väčšina slovenských detí čas pri učení sa, robení domácich úloh či vypracovávaní projektov. Venujte osobitnú pozornosť voľbe písacieho stola, stoličky a ich správnemu umiestneniu.

Preferujte písací stôl s dostatočnou plochou aj na počítač či notebook a úložným priestorom na učebnice, zošity a ďalšie školské potreby. Ak stolík úložný priestor nemá, vyriešia to regály umiestnené nad ním.

Neodmysliteľnou súčasťou písacieho stola je stolná lampa. Samozrejme, dá sa umiestniť aj na stenu alebo na podlahu. Základ je, aby poskytovala dostatok svetla.

Nešetrite na ergonomickej stoličke, pretože nesprávne držanie tela vedie k bolesti chrbtice i hlavy. Správne sedenie je pre vyvíjajúci sa organizmus nevyhnutné. Investícia v tomto smere sa vyplatí aj preto, lebo nastaviteľná stolička poslúži dieťaťu dlhý čas, nakoľko porastie spolu s ním.

Pozri aj: Begónia koralová s bodkovanými listami – skvostná izbovka do každého interiéru

izba pre tínedžera

Zdroj: unsplash.com/norbert-levajsics-oTJ92KUXHls

• Pohodlná posteľ

Nábytok do študentskej izby sa nezaobíde bez komfortnej postele. Praktickou i štýlovou voľbou je jednolôžková posteľ so zásuvkami, poprípade multifunkčná posteľ s výsuvným nočným stolíkom a poličkami. 

Máte mimoriadne spoločenského tínedžera a často sú v jeho izbe kamaráti? Riešením môže byť moderná rozkladacia posteľ s úložným priestorom. Vždy však dbajte na kvalitu matraca. Matrac do postele je nielen o komforte, ale aj zdraví pohybového aparátu. Školopovinné deti a študenti sú stále vo vývoji, to znamená, že absolútne nevhodné sú zónové matrace. Pred kúpou sa poraďte s odborníkom.

• Šatník a úložné priestory

Pri zariaďovaní študentskej izby dbajte na to, aby nepôsobila prepchane. Snažte sa o efektívne využívanie priestoru. V tomto smere vám pomôžu vstavané skrine na mieru alebo rohové šatníkové skrine.

Do malých miestností voľte šatníkové skrine s posuvnými dverami. Priestor opticky zväčší a zosvetlí biela skriňa so zrkadlom. Udržiavanie poriadku zjednoduší šatníková skriňa na nožičkách.

Zaujme ťa aj: Overené rady: Ako predĺžiť životnosť rezaných kvetov vo váze?

nábytok do študentskej izby

Zdroj: unsplash.com/gabriel-beaudry-WuQME0I_oZA

Sektorový nábytok a študentské izby

Zvoliť a správne skombinovať nábytok do študentskej izby si vyžaduje dostatok času i určité skúsenosti. Pomôcť si môžete voľbou sektorového nábytku a celých študentských izieb.

Zvyčajne sú zložené zo všetkých kľúčových kusov nábytku, ako napríklad z písacieho stola, šatníkovej skrine, regálov, komody, postele, skriniek nad písacím stolom a podobne.

Doplnky do študentskej izby

Študentská izba je miesto, kde by sa malo dieťa cítiť príjemne. Ovplyvníte to voľbou farieb stien, ako je zelená, modrá, oranžová či žltá, poprípade inštalovaním fototapety s motívom svetových veľkomiest alebo prírody. Teplo do priestoru vnesie drevená podlaha.

Čerešničkou na torte pri zariaďovaní študentského priestoru sú bytové doplnky. Riaďte sa pravidlami, že menej je viac a vyberajte ich spoločne s dieťaťom. Nábytok do študentskej izby dotvoria obrazy, plagáty v ráme, vankúše, deky, nenáročné črepníkové rastliny, dizajnová nástenka, farebné úložné boxy, nástenné hodiny či sedacie vaky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 15.06.22 13:14

karma
-1.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní