Špagety CARBONARA pripravené na slovenský spôsob

Špagety CARBONARA pripravené na slovenský spôsob

Špagety, ako aj iné druhy cestovín, sa dajú pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokonca by sme recepty s cestovinami mohli označiť za najjednoduchšie a najrýchlejšie. Popravde, ak nevieme, čo variť na obed, tak to vždy skončí pri cestovinách. Stačí pridať nejakú tú omáčku na špagety a je to! Jedným obľúbeným receptom sú aj špagety carbonara, vďaka ktorým si domov prinesiete kúsok Talianska.

Tieto sú však upravené na slovenské pomery. Proste my sme si tieto špagety vylepšili a upravili podľa svojich chutí. Syrovo-smotanová omáčka ich krásne zjemní a vaječný žĺtok im pridá zlatistú farbu. Aj slovenské verzie tohto pokrmu sa líšia. Ak nemáte v zásobe slaninu, tak môžete siahnuť aj po šunke. Tiež zaujímavá kombinácii chutí. Nemáte parmezán alebo ho nemáte dostačujúce množstvo? Nevadí, mozzarella vás zachráni. Tak ako na túto pochúťku po slovensky?

špagety carbonara so smotanou

Zdroj: Shutterstock®

Na špagety CARBONARA budeme potrebovať (cca 4 porcie):

  • 500 g špagiet
  • 100 g prerastanej slaniny
  • 1 lyžicu masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 žĺtky
  • 150 ml smotany
  • 50 g parmezánu
  • soľ, korenie a bazalku

Nakrájame si slaninku na kocky a dáme ju opražiť na rozohriatú panvicu. Až bude slaninka upečená, tak ju z panvice vyberieme a k slaninovému výpeku pridáme maslo a roztlačený cesnak.

V extra hrnci si uvaríme špagety podľa návodu. V ďalšej miske si zmiešame polovicu nastrúhaného syra so smotanou a vaječnými žĺtkami.

Do panvice s maslom a cesnakom pridáme rozmiešanú smotanu so syrom a vajíčkami. Necháme smotanu trošku prehriať a na záver pridáme uvarené špagety. Všetko zmiešame a naservírujeme na tanier. Špagety ozdobíme opraženou slaninkou, zvyšným nastrúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky.

A prečo hovoríme o slovenskej verzii špagiet carbonara? Pravé talianske sa nerobia so smotanou. Popravde len my sme si ju začali do týchto cestovín pridávať, aby boli špagety jemnejšie a vláčnejšie. V Taliansku namiesto smotany do špagiet pridávajú vodu z uvarených cestovín. Poprípade ďalšou verziou je biele víno, ktoré sa necháva zredukovať. Ktorá verzia špagiet carbonara vám chutí viac?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Katarína Konečná 26.07.21 11:31

KK
karma
109.00

robievam podobné a už som dávno nerobila, ďakujem, že ste mi ich pripomenuli :)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 26.07.21 21:25

MR
karma
104.00

rýchly a chutný recept

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 27.07.21 08:05

ĽŠ
karma
100.00

Pripravujem podobne; rýchle a chutné jedlo.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 27.07.21 09:46

MS
karma
118.00

No mňam. Bude to môj dnešný obed. Na chuť slaninky sa teším najviac.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 27.07.21 09:52

DB
karma
117.00

Tento recept sa mi páči, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 27.07.21 12:01

ZS
karma
100.00

Vyzerajú veľmi potešila, vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.07.21 12:24

IM
karma
100.00

Ja mám celkom rada špagety

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.07.21 23:13

karma
109.00

Špagety milujem a najviac bolonské. Ale aj tieto sú výborné...mňam.

  • 0
Odpovedať

Juraj Podmanický 28.07.21 15:43

JP
karma
109.00

Páči sa to, že na slovenský spôsob, lebo veľa pokrmov k nám prišlo z rôznych krajín a často vytláčajú z našich kuchýň tie naše rýdzo slovenské, čo je na škodu pre našu gastronómiu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.07.21 08:53

MC
karma
109.00

Špagety carbonara výborné jedlo.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní