Vyrážky na stehnách a začervenanie: Ako si poradiť s trením stehien o seba?

Vyrážky na stehnách a začervenanie: Ako si poradiť s trením stehien o seba?

Letný šatník každej ženy je vybavený predovšetkým vzdušnými šatami, sukňami, ale i šortkami. Avšak dámy s väčšími stehnami by vám vedeli rozprávať o problémoch, ktoré pri nosení takýchto letných kúskov zažívajú. Bolestivé trenie vnútorných stehien o seba však netrápi len moletky. V podstate sa s týmto problémom môžeme stretnúť všetky. Je však nejaké východisko z tejto situácie? Sú nejaké možností, ako sa počas leta „nepariť“ v nohaviciach, ale užívať si všetky vzdušné kúsky?

Začervenanie, podráždenie, zapareniny, potničky a bolestivé vyrážky na stehnách – to je výsledok nadmerného potenia a trenia pokožky o seba. Nie je to však len problém žien. Aj muži sa s týmto podráždením môžu stretávať. A nielen v okolí vnútorných stehien, ale aj rúk. A keďže je lepšie sa pred podráždením chrániť než ho riešiť a nakoľko tento problém trápi tisícky ľudí, je dobré vedieť, ako podráždeniu prechádzať.

ako využiť dezodorant

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa vyhnúť podráždeniu na vnútorných stehnách?

Podráždenie vzniká predovšetkým v dôsledku trenia pokožky o pokožku. Navyše v kombinácii s nadmerným potením môžeme hovoriť o probléme, ktorý môže vyústiť aj do vzniku bolestivých zaparenín. A kým sme si mnohí mysleli, že zapareniny sú výsostne záležitosťou detí, dnes už môžeme povedať, že sa s nimi môžete stretávať počas celého života.

A keďže u detí dobre funguje púder, tak ho vyskúšajte aj vy. Detský zásyp pohlcuje pot a zároveň zabraňuje treniu pokožky. Podľa odborníkov najlepšie funguje ten, ktorý obsahuje oxid zinočnatý, ktorý zabráni vzniku zaparenín v tejto oblasti. Jeho nevýhodou však môže byť rýchle zošúchanie, v dôsledku čoho si ho budete musieť počas dňa aplikovať viackrát. Proti zapareninám v oblasti vnútorných stehien tiež skvelo funguje:

  • tuhý dezodorant – obsahuje rôzne regeneračné zložky a rovnako aj zložky, ktoré potláčajú činnosť potných žliaz. Dezodorant na pokožke vytvára „filter,“ ktorý minimalizuje trenie a odieranie.
  • bandaletky (stehenné pásy) – sú to špeciálne pásy na stehná, ktoré bežne zoženiete v obchodoch so spodnou bielizňou. Tieto elastické pančuškové pásy chránia pokožku pred trením. Sú dostupné v hladkom prevedení, ale aj z čipkovaného materiálu. Sú to v podstate samodržiace pásy, ktoré nijako neobmedzujú.
  • sťahovacia bielizeň – podobne fungujú aj sťahovacie nohavičky, ktoré vás nielenže ochránia pred podráždením, ale aj trochu stiahnu a zakryjú „faldíky“.
  • bambucké maslo – prírodné mazivo, ktoré pokožku hydratuje a zároveň chráni voči treniu. Stačí, ak na vnútorné stehná nanesiete tenkú vrstvu. 
  • kokosový olej – aj tento olej (poprípade aj iné telové hydratačné oleje) dokážu pôsobiť ako prevencia pred vznikom podráždenia v oblastí stehien. Olej znižuje trenie a pokožku hydratuje.
  • Aloe vera – používa sa na upokojenie i zvlhčenie pokožky. Pôsobí ako mazivo, čím pokožku chráni, no môže byť použitý aj na liečbu podráždenia a už vzniknutých bolestivých vyrážok.

Neprehliadni: Zriedkavá rakovina vulvy: Pozor, symptómy môžu byť zavádzajúce!

ˇo pomáha na vyrážky na stehnách

Zdroj: Shutterstock®

Mnohí na zmiernenie podráždenia odporúčajú aj Jarischov roztok, bórovú masť či vazelínu. Treba si však uvedomiť, že akýkoľvek trik použijete (okrem stehenných pásov), treba ho časom aplikovať nanovo. Trením sa môže akákoľvek masť, maslo či olej z pokožky zošúchať. No niekedy je potrebné riešiť aj problémy, ktoré trenie pokožky spôsobujú. Ak to nie je spravené obezitou a väčšími stehnami, môže ísť o ortopedické problémy, ktoré sa pod problémy s trením pokožky na vnútorných stehnách podpisujú. Je to predovšetkým padnutá klenba, ktorá často vedie aj k zlému postaveniu kolien. Poprípade to môže byť zlé postavenie bedrových kĺbov. Oplatí sa teda tento problém riešiť aj s lekárom odborníkom.

Pozri tiež: Môže byť tesná podprsenka nebezpečná? Takto ju odhalíš!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 27.07.21 07:11

KK
karma
109.00

chvalabohu som nikdy nemala takýto problém, ale musí to byť veľmi nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 27.07.21 08:01

ĽŠ
karma
100.00

Nepríjemný problém nielen u žien.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 27.07.21 09:43

MS
karma
118.00

Tá sťahovacia bielizeň skutočne pomáha pri tomto probléme.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 28.07.21 09:30

ZS
karma
100.00

Taktiež mám s tým problém preto nenosím sukne,šaty.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní