Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň

Bucatini s paradajkovou omáčkou: Pochúťka na každý deň

Zazreli ste už v obchode cestoviny „bucatini“ a premýšľali ste, do akého pokrmu sa hodia? Na pohľad možno vyzerajú ako naše špagety, avšak sú typické skôr pre taliansku kuchyňu. Navyše sú hrubšie, majú priemer približne 3 mm a rovnako majú otvor po celej dĺžke. Ich názov, samozrejme, pochádza z talianskeho buco, čo v preklade znamená „diera“. A práve z týchto cestovín si môžete spraviť túto jednoduchú večeru alebo obed.

Bucatini s paradajkovou omáčkou – čo je kľúčom k maximálnej chuti? Omáčka sa pečie v rúre, aby sa skoncentrovala jej bohatá paradajková chuť s malým prídavkom masla. Ich príprava si vyžaduje menej ako hodinu a menej ako 10 ingrediencií. Neváhajte a vyskúšajte aj niečo iné, než len špagety carbonara.

omáčka na cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Na prípravu budete potrebovať (4 porcie):

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovku drvených paradajok
  • 1 lyžičku rybacej omáčky (fish sauce)
  • 6 lyžíc nesoleného masla
  • bucatini cestoviny
  • strúhaný parmezán
  • kóšer soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvú bazalku (voliteľné)

Rúru si dáme vyhriať na 190 °C. V panvici vhodnej aj do rúry si rozohrejeme olej, na ktorom opečieme cesnak. Pečieme asi 2 minúty, kým úplne nerozvonia. K cesnaku pridáme paradajky a necháme za občasného premiešavania variť asi 3 minúty. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Stiahneme zo sporáka a do omáčky zamiešame rybaciu omáčku. Pridáme maslo, vložíme do rúry a pečieme približne 40 minút. Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, tak omáčku následne preložte do zapekacej nádoby vhodnej do rúry.

Medzitým si do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Osolíme a uvaríme cestoviny bucatini podľa návodu na obale. Po uvarení z cestovín odoberieme za hrnček vody a zvyšok zlejeme. Omáčku vytiahneme z rúry, pridáme do nej cestoviny a podľa potreby aj vodu z uvarených cestovín, ktorú sme si odložili stranou. Hotové cestoviny naservírujeme na tanier, posypeme dávkou parmezánu a dozdobíme čerstvou bazalkou. Prajeme dobrú chuť!

Tip: Neváhajte do cestovín pridať aj opečenú pancettu či našu tradičnú slaninku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 21.02.22 10:37

KK
karma
105.00

mám doma iba špagety, musím sa poobzerať v obchode po Bucatini a určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Kačuriková 11.03.22 08:19

karma
113.00

Určite bude táto omáčka chutná aj so špagetami :)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 21.02.22 14:40

JK
karma
100.00

Cestoviny máme radi robievame často

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní