Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!

Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!
  • 22.03.2022
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je skutočne krásne. Nejedného krajana, ale i zahraničného návštevníka chytia za srdce malebné doliny, úchvatné výhľady z najvyšších vrchov, rázovité dedinky s ľudovou architektúrou, pútavé historické centrá miest, tajomné jaskyne, košaté lesy či hlboké plesá. Slovensko ponúka horúce termálne pramene, skvelé lyžiarske strediská, výbornú domácu kuchyňu. Na svoje si prídu deti, dospelí, nadšenci histórie a aj tí, ktorí majú radi turistiku. Tá však nemusí byť len o zdolávaní náročných hrebeňoviek a tatranských štítov. Vedeli ste, že máme u nás niekoľko nádherných tiesňav rozmiestnených po celom Slovensku? Čo je to vlastne tiesňava? 

Tiesňava, ktorá sa často nazýva i kaňon, úžľabina, roklina, predstavuje úzku dolinu, ktorá má tvar zovretého písmena V s nevyrovnaným spádom a relatívne veľkým výškovým rozdielom. Tiesňava je formovaná eróznou činnosťou potoka, ktorý sa zarezáva do hornín ako je napríklad vápenec či dolomit, rozrušuje ich, odnáša a ukladá na iné miesta. Vytvárajú sa tak korytá a doliny, ktoré majú strmé skalné steny. Tieto ohromujúce diela prírody sú často vyhlásené za chránené územie alebo národnú prírodnú rezerváciu.

Čítajte ďalej a nechajte sa inšpirovať pre váš ďalší výlet. Garantujeme vám, že nebudete ľutovať.

Neprehliadni: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Haluzická tiesňava

Zdroj: INSTAGRAM/trencinthebest

Haluzická tiesňava

Nádherná tiesňava vyhĺbená miestnym potokom, ktorý sa zarezáva do menej odolných hornín, pripomína divoký tropický prales s bujnou vegetáciou a hučiacimi vodopádmi. Táto jedinečná prírodná pamiatka vyhlásená v roku 1963 nazývajúca sa aj Prierva, Haluzický výmoľ či Sprašová súteska leží v obci Haluzice – asi desať kilometrov od Nového Mesta nad Váhom. Približne kilometer dlhý, 200 metrov široký a 50 metrov hlboký kaňon tvoria i menšie vodopády, technické pamiatky v podobe hrádze a plno krásnych prírodných úkazov. Prečo by ste mali túto tiesňavu navštíviť? Haluzická tiesňava stále pracuje a neustále sa prehlbuje a mení, zväčšuje a rozrastá. Vidieť teda takúto úžľabinu, ktorá odmieta prestať rásť a stále si razí novú cestu je určite zážitkom. Môže sa stať, že o pár rokov už bude tento klenot vyzerať úplne inak. V blízkosti tiesňavy sa nachádza i krásna romantická zrúcanina haluzického kostolíka, ktorý si mnoho párov vyberá ako miesto pre svoj sobáš. 

Lačnovská tiesňava

Zdroj: INSTAGRAM/mia_novak5

Lačnovská tiesňava

Lačnovská tiesňava alebo kaňon patrí do katastra obce Lipovce a tiahne sa severozápadným smerom k obci Lačnov v okrese Prešov. Toto veľkolepé dielo prírody bolo vyformované zarezávaním potoka do skalného podložia vytvoreného z dolomitov a vápencov. Dĺžka tiesňavy je približne dva kilometre. Toto miesto je pozoruhodné najmä pre jeho strmé svahy a steny, ktoré ho lemujú po celej dĺžke. Zarezávanie potoka a následné zvetrávanie vytvorilo na vysokých stenách bizarné skalné útvary, ktoré miestami dosahujú výšku až sto metrov. Medzi tie najpútavejšie patrí Kamenná Baba v chrbte Červenej skaly, Mojžišov stĺp s výškou šesťdesiat metrov, skalné oko Vrátnica a Komín. V miestach, kde Lačnovský potok preteká úžinami sa vytvorili rôzne veľké pereje a vodopády. V skalách tiesňavy vznikli i viaceré menšie aj väčšie jaskyne. Pri návšteve Lačnovskej tiesňavy sa nezabudnite zastaviť v obci Lačnov, ktorá bola vyhlásená v roku 1995 za pamiatkovú zónu. Nájdete tu mnoho pamiatok ľudovej architektúry, tradičné drevenice, Chrám sv. Michala Archanjela. Osviežiť sa môžete minerálnou vodou Salvator a dosýta si vychutnať prírodu v tej najprirodzenejšej forme. 

Manínska tiesňava

Zdroj: INSTAGRAM/zulu.adventures

Manínska tiesňava

Neďaleko mesta Považská Bystrica, v lone kúzelnej prírody, vznikla pokojná a malebná Manínska tiesňava, ktorá je národnou prírodnou pamiatkou v pohorí Súľovských vrchov a patrí medzi najznámejšie aj vďaka tomu, že je najužšou tiesňavou na Slovensku. Nádherný prírodný výtvor doslova vykresal Manínsky potok, ktorý sa tu v priebehu tisícročí zarezával do Manínskeho bradla a rozdelil ho tak na dve časti – Veľký a Malý Manín. Samotná tiesňava so špecifickou faunou a flórou ukrýva aj niekoľko jaskýň. Jednou z nich je Partizánska jaskyňa aj s nádherným výhľadom na Kostoleckú tiesňavu, ktorá predstavuje prírodnú raritu s najväčším skalným previsom na Slovensku a impozantným sutinovým kužeľom. 

Zádielská tiesňava

Zdroj: INSTAGRAM/lenkaaro

Zádielská tiesňava

Druhá najstaršia slovenská národná prírodná rezervácia Zádielská tiesňava, nachádzajúca sa vo východnej časti Slovenského krasu hneď za idylickou obcou Zádiel, je monumentálna tri kilometre dlhá krasová tiesňava. Dĺžka celej Zádielskej doliny je takmer jedenásť kilometrov a tiesňava je jej najkrajšou časťou. Hĺbka tiesňavy, ktorá bola vytvorená intenzívnou erozívnou činnosť potoka Blatnica, je vyše tristo metrov a šírka dna na niektorých úsekoch je iba desať metrov. V jaskyniach nachádzajúcich sa v Zádielskej tiesňave boli dokonca objavené archeologické nálezy z praveku. Najznámejšou z nich je Kráľovská jaskyňa dlhá sedemnásť metrov. Prechádzka Zádielskou tiesňavou je spestrená masívnymi skalnými bralami, kolmými stenami a skalnatými útesmi, ktoré udivujú svojimi nevšednými tvarmi, malými vodopádmi a kaskádami tvorenými Blatnickým potokom. 

Čertova dolina

Zdroj: INSTAGRAM/steyslovakia

Čertova dolina

Turisticky veľmi príťažlivá, ale pomerne menej známa tiesňava s názvom Čertova dolina sa nachádza v Národnom parku Muránska planina, neďaleko sedla Zbojská. Tiesňava, vyhlásená pre hodnotné krasové formy a zachovalé lesné spoločenstvá i za prírodnú rezerváciu, svojím prostredím trochu pripomína známe rokliny Slovenského raja. Čertova dolina zdobená krasovým reliéfom, mohutnými skalnými bralami a vodopádmi sa od ostatných tiesňav mierne odlišuje. Nenájdete tu žiadne stupačky ani reťaze a dolina tak ostáva čo najmenej bez zásahu a úprav človeka. Najužšie miesto tiesňavy, ktoré je spoločne s najbližším okolím považované za najkrajšiu časť rezervácie, sa nazýva Surovcov stisk. Toto pomenovanie dostalo podľa legendárneho tisovského zbojníka Jakuba Surovca, ktorý vraj unikal roklinou pred drábmi. Nachádza sa tu i verejnosti neprístupná Zbojnícka jaskyňa, v ktorej sa zbojník so svojou družinou ukrýval. 

Králická tiesňava

Zdroj: INSTAGRAM/ludka.harascakova

Králická tiesňava

Nezvyčajné a zaujímavé miesto, ktoré by ste určite nemali vynechať, nájdete aj neďaleko Banskej Bystrice pri obci Králiky. Krásna roklina v jedinečnej prírode v Kremnických vrchoch ponúka príjemnú prechádzku so skutočným pokladom – Kralickým vodopádom, ktorý je jeden z najväčších vodopádov v okolí Banskej Bystrice. Jeho rozbúrená voda padá do hĺbky sedem metrov a obkolesuje ho ohromujúci skalný masív. Králickú tiesňavu s unikátnymi zákutiami, ktorá má aktuálne dĺžku necelé dva kilometre, tvaruje Farebný potok. Toto chránené územie je tvorené pomerne zachovalými lesnými porastmi rastúcimi na svahoch a bohatou, vzácnou vegetáciou. 

Jánošíkové diery

Zdroj: INSTAGRAM/wewideer

Medzi ďalšie čarovné slovenské tiesňavy patria známe Jánošikové diery, najdlhšia a jedna z najdivokejších tiesňav Veľký Sokol, Suchá Belá, Prosiecka a Kvačianska dolina, Tesárska, Zejmarská a Kláštorská roklina, roklina Piecky, Vernárska tiesňava či Tiesňava Kyseľ. Zbaľte batoh a vezmite rodinu na dobrodružný výlet či peknú prechádzku.

Pozri aj: Klenot Slovenska Vysoké Tatry: Prečo ich navštíviť i viackrát?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 22.03.22 10:48

KK
karma
105.00

Slovensko má nádhernú prírodu

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 24.03.22 23:18

karma
109.00

Haluzickú tiesňavu máme na skok, takže tam som bola už viackrát. Okrem Haluzického kostolíka je v blízkosti aj rozhľadňa Hájnica.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:54

KS
karma
133.00

Nádherné, ešte ani jednu som nemala možnosť navštíviť, už aspoň viem kam budú viesť moje najbližšie kroky :-)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 13.08.22 21:23

karma
-1.00

Veď Slovensko je krásne stále je čo objavovať

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní