Renovácia, ktorá má zmysel: 4 tipy, ako zostaviť návrh vysnívanej kuchyne

Renovácia, ktorá má zmysel: 4 tipy, ako zostaviť návrh vysnívanej kuchyne

Nech je motivácia akákoľvek, s procesom plánovania renovácie kuchyne sa každý z nás stretne v priemere dvakrát za život. Ak má byť výsledkom kuchyňa, ktorá je snom každej gazdinky, nechajte si poradiť od skúsených interiérových dizajnérov, ktorí vedia, ako sa renovácia zaručene vydarí na jednotku s hviezdičkou.

Odporúčame:  Kuchyňa v odtieňoch ružovej: Horúci trend, ktorý ťa úplne dostane!

Toto sú ich 4 kľúčové tipy:

1. Využite online plánovač

Skôr ako sa pustíte do aktívnej renovácie, vypracujte si 3D návrh, ktorý vám umožní pozrieť sa na kuchyňu z každej strany a odhaliť akékoľvek nedostatky, praktické či estetické. Vďaka tomuto online nástroju budete môcť vizualizovať vašu vysnívanú kuchyňu a experimentovať s jej rozložením a príslušenstvom. 3D plánovač nájdete napríklad na stránke Oresi kuchyne.

2. Pracovný trojuholník

Prvá vec, na ktorú by ste pri plánovaní kuchyne mali myslieť, je jej usporiadanie. Zamerajte sa na 3 primárne body, najpoužívanejšie prvky v kuchyni (sporák, chladnička a drez). Tie tvoria tzv. pracovný trojuholník a rozložené by mali byť tak, aby bola práca v kuchyni za každých okolností efektívna - dostatok priestoru na varenie, upratovanie a podobne. Uhol medzi týmito spotrebičmi by sa mal pohybovať medzi 15 - 25°.

Pozri aj:  Moderná kuchyňa v roku 2022 – aké kuchynské trendy prichádzajú tento rok?

3. Osvetlenie

Už pri samotnom návrhu je potrebné vziať do úvahy osvetlenie. Kľúčové je, aby ste mali dostatok svetla pre všetky kuchynské zóny - primárna zóna, určená na prípravu jedla, sekundárna zóna na varenie/pečenie a terciárna zóna na cirkuláciu v kuchyni. Okrem centrálneho stropného svietidla zakomponujte aj podlinkové osvetlenie a akcentové osvetlenie skriniek.

renovácia kuchyne

Zdroj: Shutterstock®

4. Maximalizácia priestoru

Jedným z dôvodov, prečo sa mnoho ľudí rozhodne pre renováciu kuchyne, je nedostatok úložného či pracovného priestoru. Aj z tej najstiesnenejšej kuchyne dokážete vďaka dobre zostavenému plánu vyťažiť maximum.

Nedostatok pracovnej plochy vám pomôžu vyriešiť napríklad zabudované spotrebiče (je potrebné zohľadniť ich už pri plánovaní kuchyne). Čo sa týka úložného priestoru, môžete si nechať navrhnúť kuchyňu na mieru s rohovými skrinkami, kuchynským ostrovčekom so zásuvkami alebo inými rozumnými a praktickými riešeniami.

V otázke, ako si naplánovať kuchyňu, sa môžete inšpirovať rôznymi zdrojmi, v konečnom dôsledku však musíte dbať hlavne na vlastné potreby.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní