Kam sa vydať za najkrajšími výhľadmi na Slovensku?

Kam sa vydať za najkrajšími výhľadmi na Slovensku?

Pobyt v prírode má blahodarný účinok nielen pre telo ale hlavne pre myseľ človeka. Čerstvý vzduch a spojenie s prírodou z nás robí šťastnejších a zdravších ľudí. Pokojná, tichá a večná príroda je opakom nášho uponáhľaného každodenného života v hlučných mestách. Dovoľuje nám v nej nájsť úľavu, útočisko pred stresom a pred večným zhonom. Obrazovky mobilných telefónov, tabletov, počítačov, či televízorov zrazu nahradí pohľad na skutočné kopce. Niet divu, že pešia turistika sa čoraz viac dostáva do popredia v rámci voľnočasových aktivít. Sladkou čerešničkou na torte pri pešej turistike je zaručene výhľad, ktorý na vás čaká na vrchole vášho cieľa. Na Slovensku máme mnoho miest, ktoré ponúkajú krásne výhľady na okolie.

Kam sa teda vybrať za najkrajšími výhľadmi na Slovensku, odniesť si tak peknú spomienku na očarujúci výhľad? Ubytovací portál Hauzi Vám prináša niekoľko tipov.

Kráľova hoľa (1 946 m n. m.)

Aj keď podľa známej piesne by na jej vrchole mal stáť strom zelený, ten by ste tu však hľadali márne. Namiesto toho ponúka Kráľova hoľa nezabudnuteľný panoramatický výhľad na štíty Vysokých Tatier, Spiš, Horehronie, Liptov, Muránsku planinu a Slovenské rudohorie. Lepší výhľad na slovenské veľhory ako z Kráľovej hole ani neexistuje. Kráľova hoľa je vrchol, ktorý je vhodný nielen pre peších turistov ale aj pre priaznivcov horskej cyklistiky.

Pozri aj: Najkrajšie slovenské vodopády: Tieto by si nemala určite vynechať!

Kráľová Hoľa

Zdroj: pixabay.com/sk/users/luboshouska-198496/

Rysy (2 504 m n. m.)

Rysy sú jedným z najvyšších tatranských vrcholov a cesta na ich vrchol je nádhernou túrou. Nenechajte sa odradiť vysokou nadmorskou výškou a zvýšenou náročnosťou. Pomalým tempom sa na hraničný bod medzi Slovenskom a Poľskom môžete vybrať aj s deťmi a oddýchnuť si napríklad na najvyššie položenej horskej chate na Slovensku - Chate pod Rysmi.

Rysy ponúkajú okrem výhľadu na slovenské krásy aj výhľad na prírodné krásy našich susedov v Poľsku. Dočkáte sa výhľadu na Morskie oko - najväčšie pleso v Tatrách, ktoré sa nachádza na poľskej strane. Na slovenskej strane vašu pozornosť upúta pohľad na majestátny Lomnický štít a Kriváň.

Rysy

Zdroj: pixabay.com/sk/users/jenikmichal-3299815/

Lomnický štít (2 634 m n. m.)

Druhý najvyšší štít Vysokých Tatier je dosažiteľný lanovkou zo Skalnatého plesa. Lomnický štít je najznámejším vrcholom Vysokých Tatier. Z jeho štítu je nádherný výhľad na okolité vrcholy najmenších veľhôr sveta. Okrem nádherných panoramatických výhľadov ponúka Lomnický štít aj jedinečnú možnosť stráviť noc v najvyššie položenom apartmáne v strednej Európe. Vysoké Tatry sú posiate štítmi, ktoré poskytnú návštevníkom prekrásne výhľady. Zdolať ich však nie je možné v priebehu jedného dňa.

Práve preto dovolenka vo Vysokých Tatrách a okolí je veľmi populárna. O ubytovanie vo Vysokých Tatrách nie je núdza. Nachádza sa tu mnoho hotelov, apartmánov, chát, privátov a záleží len na preferenciách dovolenkárov, ktorý typ ubytovania si zvolia.

Lomnické sedlo

Zdroj: web.archive.org/web/20161025124528/http://www.panoramio.com/photo/77370155

Tomášovský výhľad (667 m n. m.)

Tomášovský výhľad je skalný výstupok terasovitého tvaru v Slovenskom raji. Skalný útvar sa nachádza nad riekou Hornád a výstup nie je vôbec náročný a patrí medzi najkrajšie túry v Slovenskom raji. Z plošiny je pekný výhľad do doliny Bieleho potoka, na Prielom Hornádu a pri dobrej viditeľnosti aj na štíty Vysokých Tatier.

Pozri aj: Zabudnuté klenoty Slovenska: Objav s nami kedysi slávne miesta

Tomášovský výhľad

Zdroj: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99652374

Sivý vrch (1 805 m n. m.)

Sivý vrch je turistami veľmi obľúbený. Výrazný skalnatý vrchol na hlavnom hrebeni Západných Tatier patrí medzi najkrajšie na Slovensku. V západnom hrebeni Sivého vrchu sa nachádza množstvo fascinujúcich skalných útvarov vytvárajúcich vlastné skalné mestečko. Túra na Sivý vrch nepatrí k tým najnáročnejším, ale rozhodne patrí k tým najkrajším a to aj vďaka dych berúcim výhľadom na Liptov a Oravu.

Sivý vrch

Zdroj: web.archive.org/web/20161028023828/http://www.panoramio.com/photo/101937076

Západnými Tatrami vedie množstvo turistických chodníčkov, ktoré vyhľadávajú nielen vášniví turisti ale tiež rodiny s deťmi. Vychutnať si výhľady z ich kopcov a hľadať nové turistické cestičky vás nikdy neomrzí. Využiť teda ubytovanie v Západných Tatrách je doslova nevyhnutné nato, aby ste strávili čas v tomto prekrásnom kraji a spoznali tak jeho tajomstvá.

Veľký Choč (1 611 m n. m.)

Vďaka svojej výške je Veľký Choč viditeľný už z Tatranskej Štrby a celej dolnej Oravy. Na vrchol vedú štyri turistické trasy. Najkrajšie výhľady sa vám naskytnú pri trase z Lúčok alebo Vyšného Kubína. Na vrchole vás čaká nevídaná scenéria Liptova, Liptovskej Mary, Veľkej Fatry, či Nízkych a Vysokých Tatier. Veľký Choč je azda jediný vrchol na Slovensku, z ktorého máte všetky naše najvyššie pohoria ako na dlani.

Veľký Choč

Zdroj: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=104989065

Poludnica (1 549 m n. m.)

Poludnica je charakteristická svojimi dvoma vrcholmi - Predná Poludnica a Zadná Poludnica. Z oboch jej vrchol sú prekrásne výhľady. Predná Poludnica ponúka výhľad na Liptovskú kotlinu s Liptovskou Marou a v pozadí s Vysokými Tatrami. Zo Zadnej Poludnice je krásny výhľad na vrchy Nízkych Tatier od Chopka až po Veľký Bok.

Inšpiruj sa: Najkrajšie tiesňavy na Slovensku: Tieto musí navštíviť každý milovník prírody!

Poludnica

Zdroj: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15468278

Veľký Rozsutec (1 610 m n. m.)

Jeden z najkrajších vrchov na Slovensku sa nachádza v Krivánskej Malej Fatre. Svojou formou a výškou dominuje celému okoliu. Výstup na Veľký Rozsutec sa radí medzi náročné turistiky. Avšak po prekonaní všetkých úskalí, s ktorými sa po ceste popasujete, vašou odmenou na vrchole bude krásny kruhový výhľad do okolia.

Oravská Magura

Zdroj: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30759273

Súľov (660 m n. m.)

Už cestou na hlavný hrebeň Súľovských skál čakajú na turistov krásne výhľady. V hrebeni Súľovských skál môžete objavovať skalné útvary rôznych veľkostí a tvarov. Najkrajší výhľad sa naskytá z najvyššieho bodu skál, ktorým sú ruiny Súľovského hradu. Kedysi sa tu nachádzala pozorovateľňa s dokonalým výhľadom do širokého okolia.

Súľov

Zdroj: pixabay.com/sk/users/pavouckej-849128/

Mnohí si myslia, že tie najkrajšie výhľady sa im naskytnú len z veľkej nadmorskej výšky. Nie je to však pravda. Aj menšie kopce, ktoré bez problémov zvládnu deti, či seniori majú svoje čaro. Jeden takýto kopec sa nachádza aj v starobylej Nitre.

Zobor (587 m n. m.)

Na svahoch tohto kopca sa nachádzajú preslávené zoborské vinice. Vyníma sa nad mestom Nitra a jeho vrchol tvorí prírodná rezervácia Zoborská lesostep. Hlavným vyhliadkovým bodom je Pyramída - lúka, z ktorej sú unikátne výhľady na celé okolie.

Zobor

Zdroj: unsplash.com/@lukajzz

Názov tohto kopca je tiež inšpiráciou aj pre ubytovanie Nitra, ktorá svojím návštevníkom má zaručene čo ponúknuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 04.05.22 07:04

ĽŠ
karma
100.00

Krásne miesta, ktoré rozhodne stoja za výhľad.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 04.05.22 07:21

MS
karma
118.00

Zobor a okolie sú naozaj nádherné. Bývame v Nitre a na Pyramídu chodievame často. Zobor s rozhľadňou vidím každé ráno aj z našej záhrady.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 05.05.22 20:43

MR
karma
104.00

väčšinu z nich som navštívila a stálo to za to

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:07

KS
karma
133.00

No mám čo robiť, zo spomenutých som bola iba na Tomášovskom výhľade :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní