Sen o prenasledovaní – vyjadruje úzkosť alebo túžby?

Sen o prenasledovaní – vyjadruje úzkosť alebo túžby?
  • 09.05.2022
  • Michaela Kožáková

Niektorí odborníci tvrdia, že sny predstavujú kreatívne produkty, ktoré fungujú ako filtre alebo hodnotiace aspekty aktuálnych a reálnych skúseností. Naše sny sa odvíjajú od skutočného bdelého života a pocitov, ktoré počas dňa prežívame. Význam snov je pre mnohých z nás fascinujúcou záležitosťou a často nás zaujíma, čo nám asi náš sen môže naznačovať. Určite máme vo svojom okolí ľudí, ktorí snom veria a dokonca sa nimi riadia. Patríte aj vy medzi nich? Alebo sny skôr považujete za nočné blúdenie vašej mysle bez akéhokoľvek významu?

Určité sny sa zvyknú opakovať a aj tým, ktorí snívaniu nevenujú pozornosť, možno vŕtajú v hlave. Jedným takým je aj sen o prenasledovaní. Prisnilo sa aj vám, že vás niekto alebo niečo  prenasledovalo, a vy ste zadychčane bežali niekam do neznáma? Čo asi takýto sen môže znamenať?

Sen o prenasledovaní

Sen o prenasledovaní je plný napätia a vzrušenia. V snívajúcom môže vyvolať strach, úzkosť, paniku, stres, ale i nepríjemné nočné potenie, keď sa snažíte utiecť pred niečím, čo vás prenasleduje. Interpretácia symbolov snov je subjektívny proces a význam akéhokoľvek detailu, ktorý váš spiaci mozog predstavuje, závisí od vašich osobných asociácií. Sen o prenasledovaní môže prezrádzať, že ste sa v bdelom živote nedávno vyhýbali niečomu negatívnemu. Máte pocit, že utekáte pred niečím, čo vás prenasleduje alebo sa snažíte skryť pred niečím, čomu nechcete čeliť? Tým niečím môžu byť finančné i zdravotné problémy, súkromné či pracovné vzťahy – jednoducho niečo, čo vás v poslednej dobe veľmi trápi. 

Sen o prenasledovaní osobou

Snívalo sa vám, že vás prenasleduje cudzinec alebo osoba, ktorú poznáte? Skúste sa spýtať samých seba, aká je povaha či charakter daného človeka. Osoby, ktoré sa objavujú v našich snoch, často predstavujú časť nás samých. Napríklad človek, ktorý vás vo vašom sne prenasledoval a z nejakého dôvodu vás odsudzuje, môže znamenať, že unikáte pred svojimi prehnane kritickými impulzmi. Zistenie toho, čo pre vás táto osoba predstavuje, vám môže pomôcť určiť, ktoré aspekty vašej vlastnej osobnosti potláčate alebo popierate.

Ak utekáte pred niekým, koho nepoznáte, takýto sen môže naznačovať, že sa cítite ohrozený, ale nepoznáte alebo nerozumiete zdroju hrozby. Môže to byť dokonca odraz úzkosti vo vašom bdelom živote, ktorá sa často môže objaviť bez dôvodu.

Neprehliadni: Snár: Čo znamenajú sny o mŕtvych príbuzných? Máš sa báť?

Sny o prenasledovaní

Zdroj: shutterstock

Sen o prenasledovaní zvieraťom

Mnohým sa bežne sníva o zvierati, ktoré ich prenasleduje. Tento sen môže vyjadrovať skutočnosť, že váš strach súvisí s prírodným svetom. Treba sa však zamyslieť nad špecifickými vlastnosťami daného zvieraťa. Napríklad, ak to bol medveď, môže to znamenať, že problém, ktorý vás trápi, predstavuje pre vás veľké sústo. Sen o prenasledovaní divokými zvieratami je symbolom pre aspekt vášho života, ktorý je nestály a výbušný. Môže to byť náznakom toho, že vás niečo vo vnútri zožiera, hnevá a možno, že prežívate extrémnu úzkosť.

Sny o psovi, ktorý vás prenasleduje môžu odhaliť, že beriete niečiu dôveru a lojalitu ako samozrejmosť. Ak snívate o tom, že vás prenasleduje pes, naznačuje to pocit viny kvôli nejakej zlej veci, ktorú ste urobili, nevhodným slovám, nejakým skutkom, ktoré viedli k ublíženiu určitej osobe. 

Sen o prenasledovaní v slepej uličke

Ak sa vám sníva, že pred niečím unikáte a utekáte, až kým nenarazíte na stenu, tento sen vám naznačuje, že by ste sa mali vyrovnať s napätou a stresovou situáciou, v ktorej sa aktuálne nachádzate. Mali by ste sa zamyslieť nad tým, čoho sa obávate a uvedomiť si, že tento strach vás niekam neposunie, dostanete sa akurát tak do slepej uličky. 

Sen o prenasledovaní samým sebou

Osoba alebo zviera, ktoré vás v sne prenasleduje, nemusí pôsobiť ako vonkajšia sila, ale môže sa prejaviť aj ako súčasť vášho ja. Takýto sen môže značiť to, že utekáte pred svojimi vlastnými pocitmi alebo dokonca ľutujete niečo, čo ste urobili. Môže tiež vyjadrovať pocit viny za sebadeštruktívne správanie.

Čo ak ste v sne vy tá osoba, ktorá niekoho alebo niečo prenasleduje? Ak sa vám snívalo, že naháňate motýle, môže to znamenať, že žijete v prítomnom okamihu alebo sa ženiete za prchkými myšlienkami a nádejami. Takýto sen tiež môže naznačovať, že sa v živote snažíte nasledovať svoje ciele a túžby. 

Pozri aj: Snár: Čo prezrádzajú sny o mačke?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Marianna Rajniaková 09.05.22 10:33

MR
karma
109.00

v detstve v snoch ma naháňal medveď, už je to dávno, ale dobre si pamätám

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 23:31

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:47

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:47

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní