Čo znamenajú sny o mŕtvych príbuzných? Máš sa báť?

Čo znamenajú sny o mŕtvych príbuzných? Máš sa báť?
  • 18.04.2022
  • Michaela Kožáková

Mnohým z nás sa snívajú sny, v ktorých sa objavia naši príbuzní, blízka osoba či niekto z rodiny, kto už zomrel. Niektorí z nás to vnímajú ako ešte jednu šancu sa s nimi stretnúť. Veľa ľudí verí, že takýmto spôsobom sa naši blízki zosnulí prišli s nami rozlúčiť a dať nám posledné zbohom. Tieto sny sú také intenzívne, že dokonca počas nich môžeme cítiť, ako sa nás naši príbuzní dotkli, položili nám ruku na rameno či pohladili nás po líci. Každého z nás asi vydesí, keď vidíme vo svojom sne zosnulého člena rodiny. Podľa zistenia amerických vedcov je to úplne normálne snívať o mŕtvom rodinnom príslušníkovi či priateľovi. 

Sú však takéto sny dobrým znamením? Alebo naopak mali by sme sa niečoho obávať? 

Sny o mŕtvych z pohľadu psychológov

Psychológovia a tiež vedci tvrdia, že snívanie o mŕtvych nám pomáha vyrovnávať sa so smrťou a smútkom zo straty blízkej osoby. Sny odrážajú naše povedomie a pocity. Rodičia, ktorí prišli o svoje deti mávajú často sny plné smútku a vídajú v nich dookola ten istý scenár – pokračujú v ceste, ale zosnulé dieťa nie je schopné ich nasledovať. Niektorí psychológovia odporúčajú viesť si denník, aby dotyčný lepšie pochopil svoje emócie. 

Iné sny nám zase prinášajú úľavu. Napríklad tým, ktorí prišli o príbuzného z dôvodu choroby, vidia vo svojom sne ako sa zosnulá osoba uzdravuje a teší sa pevnému zdraviu. Ich myseľ sa im snaží povedať, že zosnulý príbuzný je na lepšom mieste, nič ho už nebolí a ani netrápi.

Neprehliadni: Snár: Ako si vyložiť sen o nahote?

Sen o smrti

Zdroj: shutterstock

Sen o smrti príbuzného, ktorý žije

Ak vo svojom sne vidíte smrť svojho zatiaľ živého príbuzného či známeho, tak by ste sa mali zamyslieť nad tým, aký vzťah k nemu máte. Prečo si s ním rozumiete? Alebo naopak, prečo sa s ním nemáte radi? Ak sa vám o jeho smrti sníva prvýkrát, takýto sen môže naznačovať, že už viac nepotrebujete, aby vám v živote ukazoval cestu. Svedčí to o tom, že ste prijali lekciu, ktorú vám mala jeho prítomnosť vo vašom živote dať. Ak ste s daným človekom prežili len príjemné chvíle, tak sa mu podarilo dosiahnuť to, čo chcel, ukázal vám všetko, čo mohol a vy ste sa od neho všetko potrebné naučili. Presne toto bola jeho úloha vo vašom živote – aby vám šiel príkladom a učil vás. Nemusíte sa báť, takéto sny nie sú predzvesťou toho, že váš blízky človek čoskoro zomrie, práve naopak. Bude sa tešiť z dlhého života.

Sen so zosnulým príbuzným

Viete, prečo vás v sne navštívil mŕtvy člen vašej rodiny? Nechce vás strašiť, ani mátať. Objavil sa preto, lebo vám chce niečo povedať. Ak takýmto veciam veríte, možno dokážete pochopiť jeho odkaz či radu a účinne ju v živote využiť. Zosnulí príbuzní na nás dávajú pozor, sprevádzajú nás na našej ceste a ich nečakané zjavenie sa v našich snoch môže byť chápané ako určitá forma pomoci. Buďte však pozorní a všímajte si ich slová, výraz tváre. Vnímajte pocit, aký z takýchto snov máte, pretože ten vám môže prezradiť to, čo sa vám snažili naznačiť. Mŕtvi príbuzní vo vašich snoch však nemusia pomáhať len v konkrétnych veciach. Ako sme už spomenuli vyššie, často sa snažia zmierniť našu bolesť z ich odchodu, z ich neprítomnosťou a z prázdnoty, ktorá po nich ostala. Pokiaľ vás zosnulá osoba vo vašich snoch navštevuje pravidelne a vy sa s ňou rozprávate, takýto sen môže naznačovať, že medzi vami existuje nejaká nedoriešená záležitosť alebo ste danej osobe nestihli niečo povedať.

Veľa ľudí tvrdí, že mŕtvi príbuzní v ich snoch nikdy nerozprávajú. Niektoré snáre odôvodňujú tento stav tým, že zosnulá osoba je duch, ktorí nemá fyzickú formu a vlastnosti. Mŕtvi v našich snoch na nás mávajú, usmievajú sa, objímajú nás či naťahujú za nimi ruku. Nepotrebujú rozprávať lebo snívajúci počuje ich dušu. Nezľaknite sa, ak v sne uvidíte zosnulých členov svojej rodiny. Vždy prichádzajú iba s dobrým úmyslom.

Sen o smrti neznámeho človeka

Ak sa vám prisnilo o smrti osoby, ktorú nepoznáte a ani ste ju nikdy nestretli, znamená to, že v živote musíte niečo ukončiť, uzatvoriť istú kapitolu, pohnúť sa ďalej, dostať sa z určitej situácie. Takýto sen symbolizuje pochovanie určitých vlastností, zložiek vašej osobnosti a vášní, ktoré dotyčný človek vo vašom sne reprezentuje. Ak napríklad vidíte mŕtvolu boháča, môže to značiť to, aby ste sa zbavili túžby po majetku. Ak snívate o smrti mafiána, tak by ste sa mali vzdať nejakých temných vlastností a pri narkomanovi môže ísť o určitú vášeň, ktorá vás robí závislým a vďake ktorej unikáte z reality.

Sen o vlastnej smrti

Zdroj: shutterstock

Sen o vlastnej smrti

Sen o vlastnej smrti môže znamenať, že sa nachádzate vo fáze veľkej životnej zmeny. Môže to byť symbolická rozlúčka so vzťahom, prácou alebo domovom. Sen môže tiež predstavovať časť vás, ktorá umiera, alebo niečo, čomu by ste chceli uniknúť. Niektoré snáre sa venujú snom o vlastnej smrti trochu hlbšie. Ak sa vo svojom sne vidíte zomrieť pri autonehode, ide o dobré znamenie a znamená to, že splníte úlohy, ktoré ste si stanovili bez veľkého úsilia. Ale, ak sa vám snívalo, že ste zomreli pri vlakovom nešťastí a videli ste svoje mŕtve telo, pripravte sa na náhly pokles energie a optimizmu. Pozitívny výklad má i sen, v ktorom ste prežili vlastnú smrť – predpovedá oživenie niektorých dôležitých vzťahov. Vo všeobecnosti je smrť a následné vzkriesenie vždy symbolom nesmrteľnosti niečoho cenného – vzťahov, bohatstva a úspechu.

Pozri aj: Snár: Čo skutočne znamenajú sny o zuboch? Je to zlé znamenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Slováková 19.04.22 08:12

MS
karma
118.00

Naozaj zaujímavé čítanie. Aj mne sa často sníva o zosnulých rodičoch a starých rodičoch.

  • 6
Odpovedať

Anna Vargová 19.04.22 22:01

AV
karma
100.00

Zaujímavý článok. Je dobré vedieť, že tam hore na nás niekto dozerá

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 20.04.22 00:24

karma
109.00

Občas sa mi sníva o mojich rodičoch a ja som rada, že ich vidím aspoň vo sne živých.

  • 4
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:14

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní