Aj smiech o tebe prezradí veľa: Smeješ sa nahlas alebo potichučky?

Aj smiech o tebe prezradí veľa: Smeješ sa nahlas alebo potichučky?

Ľudia majú svoj vlastný štýl vo všetkom. Nejde len o štýl obliekania, o spôsob líčenia sa, pohybovania či vyjadrovania. Každý z nás má aj svoj špecifický smiech, ktorý ho charakterizuje. Niekto sa smeje na plné hrdlo a jeho smiech sa často rozlieha po celej miestnosti. Iní sa zase smejú potichučky, aby nepútali na seba pozornosť. No sú tú aj takí, ktorí sa smejú nútene alebo sa nesmejú vôbec. Napríklad Tess už dávno objavila recept, respektíve spôsob, vďaka ktorému sa jej netvoria vrásky na čele a ani v okolí očí. Táto žena sa jednoducho nesmeje a neusmiala sa už dlhých 40 rokov. Neuveriteľné, že?

Rôzne spôsoby smiechu možno klasifikovať do rôznych kategórií, na základe čoho možno určiť osobnosť druhého človeka. Do ktorej kategórie patríte vy?

Nútený smiech - trápenie

Nie každý sa smeje od srdca a úprimne. Síce sú chvíle, keď sa každý z nás zasmeje len z donútenia, ale ak vás do smiechu musia nútiť stále, vypovedá to o vás, že vás niečo trápi. Proste, niečo vám leží na srdci, o čom možno nechcete hovoriť alebo nechcete povedať nahlas, aby sa to dotyčnej osoby nedotklo. Nútený smiech o vás vypovedá, že nie ste vo svojej koži. Bohužiaľ, je to znakom aj vašej neúprimnosti voči druhým.

Škodoradostný smiech – frustrácia

Nie, tento smiech nemá nikto rád. Síce si niekedy ani neuvedomíme, že sa smejeme na úkor niekoho druhého, ale ak je váš smiech škodoradostný, môže vypovedať o vaše osobnej frustrácii. Ľudia, ktorí sa takto smejú sú zároveň považovaní za zákerné osoby, ktoré si takýmto spôsobom kompenzujú svoju nespokojnosť či už vo vzťahu alebo v práci. Pamätajte však na základné heslo: „aké požič, také vráť!“ Nikdy neviete, kedy sa vám tá škodoradosť vráti ako bumerang.

Pozri aj: Snár: Čo skutočne znamenajú sny o zuboch? Je to zlé znamenie?

typy smiechu

Zdroj: Shutterstock®

Tichý smiech – sympatickosť

Ak je váš smiech tichý, ale úprimný, neznamená to, že nemáte radi humor. Jednoducho nepotrebujete na seba strhávať pozornosť a napĺňať celú miestnosť svojim smiechom. Ak sa smejete potichu, ale úprimne, značí to, že si uvedomujete svoje hranice, za ktoré nepustíte úplne každého. Takýto smiech je zároveň považovaný za sympatický a vypovedá o súcitnosti i spolupatričnosti.

Astmatický smiech – zmysel pre humor

Jednotlivci, ktorí sa smejú ako keby mali astmatický záchvat (sypanie a pokašliavanie pri smiechu) sú vlastne búrliví smejkovia. Avšak kvôli okolnostiam, ktoré im nedovoľujú smiať sa nahlas, maskujú svoj smiech za sipot, ktorý často preráža až do pískania. Takýto smiech o vás vypovedá, že ste veselí, ale bránite sa popustiť uzdu svojmu zmyslu pre humor.

Chichotanie – optimizmus

Chichotanie v skutočnosti predstavuje plaché, potláčané akty smiechu, ktorými sa jednotlivci snažia vyhnúť prejavom drzosti. Na druhej strane tento smiech vypovedá o ľuďoch, že sú tak trochu nezbední, šibalskí, ale aj plní optimizmu. Sú to priateľskí ľudia, s ktorými sa skvelo žije i pracuje.

Hlasný smiech – otvorenosť

Život je pre vás gombička a hlasný smiech je znakom odvahy a zmyslu pre humor. Hlasným smiechom v podstate dávate najavo, že je vám jedno, čo si o vás druhí myslia. Užívate si život a len na tom záleží. Nebojíte sa skrývať svoje emócie.

Smiechoty – hanblivosť

Aby sme uviedli na pravú mieru smiechoty, tak hovoriť môžeme o hlasnom smiechu, ktorý sa však snažíme potlačiť priložením ruky na ústa, smiechom do rukáva alebo cez zatvorené ústa, pričom mierne prskáte. Takýto smiech vypovedá o hanblivosti a skromnosti jednotlivcov.

Pozri aj: Čakankový sirup je skvelý pomocník pri chudnutí: Jeho prípravu zvládne každý!

benefity smiechu

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je smiech zdravý?

Vedeli ste, že smiech je považovaný za liek na depresiu? Pri smiechu sa totižto vyplavuje hormón šťastia (sérotonín), ktorý má množstvo pozitívnych vplyvov nielen na naše duševné, ale aj fyzické zdravie. Je teda úplne jedno, akým spôsobom sa smejete. Či je váš smiech hlasný a rozlieha sa celou miestnosťou, alebo sa smejete popod fúziky (ako sa hovorí). Dôležité je uvedomiť si, že ak je to vhodné, tak smiech môže zmierniť napätie a rozveseliť aj ostatných ľudí. Štúdie dokonca preukazujú, že smiech:

  • zlepšuje dýchanie,
  • precvičuje brušné svaly,
  • znižuje krvný tlak,
  • posilňuje odolnosť organizmu,
  • zvyšuje sekréciu endorfínov – hormónov šťastia (sérotonínu a noradrenalínu) čím zlepšuje náladu človeka,
  • je zárukou dobrého spánku,
  • znižuje stres a potláča úzkosť.

Zaujímavosťou tiež je, že smiechom údajne dokážeme schudnúť. Samozrejme, netreba to brať ako ten najlepší spôsob chudnutia, avšak podľa štúdie uverejnenej v časopise Interantional Journal of Obesity nám smiech môže pomôcť schudnúť 2 kilogramy ročne. Hovoríme ale o úprimnom smiechu od srdca, ktorý trvá aspoň 15 minút denne.

Zaujme ťa aj: Zdravotné problémy podľa farby vlasov: Vedci prišli so zaujímavými poznatkami


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní