Najzaujímavejšie slovenské múzeá: Neseď doma a preskúmaj ich!

Najzaujímavejšie slovenské múzeá: Neseď doma a preskúmaj ich!
  • 29.03.2022
  • Michaela Kožáková

Keď sa povie slovo múzeum, viacerým z nás sa v mysli vynoria spomienky na základnú školu, keď jednotkárka Eva dostala za úlohu do pondelka budúceho týždňa vyzbierať od spolužiakov päť korún na vstup do múzea. Všetci sme vtedy vedeli, že to bude ďalšia nudná povinná prehliadka s nejakými predmetmi z bronzovej či bohvieakej historickej doby a maketami pôdorysov miest. Niektorí nadšenci histórie či archeológie si prišli na svoje, ale pre väčšinu z nás múzeá predstavovali inštitúciu, ktorá slúži na vzdelávanie, nezáživne učenie sa o našej histórii, ktorú by sme mali, samozrejme, ovládať. Dnes sa už možno na to pozeráme inak a tiež svoje ratolesti vodíme do múzeí. Okrem tých historických či archeologických máme na Slovensku i rôzne prírodovedné, technické, múzeá ľudovej architektúry, skanzeny – prírodné múzeá či múzeá rôznych národnostných skupín a regionálnych, kultúrnych zaujímavostí. 

Okrem týchto tradičných máme aj niekoľko jedinečných múzeí, ktoré zaujmú malých i tých skôr narodených. Takže, ak sa vonku ochladí alebo prší, nemusíte sedieť doma. Poriadne sa oblečte, naštartujte auto, alebo si kúpte lístok na vlak či autobus a vyberte sa na výlet. Máme pre vás zopár tipov na tie najzaujímavejšie a najzvláštnejšie múzeá na Slovensku.

Neprehliadni: Dobrodružné ferraty: Kde na Slovensku zažiť ten pravý adrenalín?

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň

Zdroj: INSTAGRAM/pac.adam_

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, Hrad Modrý Kameň

Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň, je špecializované múzeum, ktoré sa zameriava na dokumentáciu dejín a súčasnosti bábkového divadla, dejín a vývoja detskej hračky, ako aj dejín regiónu, v ktorom sa nachádza. Ak vás svet bábok a hračiek zaujíma, nenechajte si ujsť niektoré z podujatí, ktoré múzeum počas roka organizuje. Jedným z tých najznámejších je Bábkarský festival Modrý Kameň, počas ktorého sa koná prehliadka bábkarských súborov zo Slovenska i zahraničia. Súčasťou tohto podujatia sú i tvorivé dielne a výstava prác zhotovených deťmi. 

Múzeum dopravy, Bratislava

Zdroj: INSTAGRAM/kristinalatinakova

Múzeum dopravy, Bratislava

Pobočka slovenského technického múzea Košice – Múzeum dopravy v Bratislave predstavuje stálu expozíciu dopravných prostriedkov cestnej a železničnej dopravy. Návštevníkov zaujme svojimi štyrmi časťami a prevedie ich históriou vozidiel, vývojom železničnej techniky na Slovensku, míľnikmi slovenského motorizmu z 2. polovice 20. storočia, vývojom železničnej zabezpečovacej a oznamovacej techniky. Cestnú dopravu autenticky prezentuje zbierka vozidiel od prvých dopravných prostriedkov cez bicykle, osobné a nákladné automobily medzivojnového obdobia až po vozidlá zo 60. a 70. rokov 20. storočia. V jednej z výstavných hál múzea sa nachádza expozícia zariadenia na údržbu tratí, rovnošaty a ďalšie predmety z histórie železníc na území Slovenska. Všetci milovníci dopravných prostriedkov by nemali určite toto múzeum vynechať.

Múzeum moderného umenia Danubiana, Bratislava

Zdroj: INSTAGRAM/danubianamuseum

Múzeum moderného umenia Danubiana, Bratislava

Približne 20 kilometrov od centra Bratislavy, na cípe polostrova v strede toku Dunaja, bolo 9. septembra 2000 otvorené jedno z najmladších európskych múzeí moderného umenia – Danubiana Meulensteen Art Museum. Toto netradičné múzeum je okázalou ukážkou umeleckých diel, ktoré sú pastvou pre oči. Vo veľkej sále na poschodí môžete nájsť prehliadky svetových umelcov, na prízemí je predajná galéria súčasného umenia, priestor pre komorné výstavy, audiovizuálne centrum a prednášková sála. Okolitý park s rozlohou osem tisíc metrov štvorcových je unikátnou galériou sochárskych diel slovenských a svetových autorov, ktoré na pozadí zelene, vodnej hladiny a panorámy mesta v diaľke vytvárajú magickú atmosféru. Hlavnou víziou tohto múzea je sprostredkovať priamy zážitok s umeleckým dielom, spoznávať iné druhy umenia priamym vizuálnym vnímaním a zbližovať kultúry. Príďte sa presvedčiť o tom, že toto múzeum je naozaj úžasné. 

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

Zdroj: INSTAGRAM/smopaj

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovský Mikuláš

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva je jediným špecializovaným múzeom svojho druhu na Slovensku. Na ploche približne 1400 m2 môžete vidieť vzácne exponáty ako napríklad kostru jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, pravekú kultovú masku či model meteoritu. Návštevníci majú možnosť preskúmať brloh medveďa či skúsiť si plazenie v jaskyni. Vystavené exponáty dopĺňajú svetelné aj zvukové efekty vďaka ktorým sa cítite skutočne ako v lese. V podkroví múzea sa môžete zoznámiť s rôznymi voľnočasovými i hospodárskymi aktivitami ako je včelárstvo, ovčiarstvo, rybárstvo, lyžiarstvo, záchrana v horách či vojsť do Rainerovej útulne, ktorá predstavuje najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách. Jaskyniarska expozícia ponúka komplexný obraz o jaskyniach, jaskyniarstve a môžete tu vidieť vznik a vývoj jaskyne, jaskynnú výzdobu, archeologické nálezy, rôzne zaujímavosti o práci jaskyniara. 

Múzeum zimných športov vo Vysokých Tatrách, Tatranská Lomnica

Zdroj: INSTAGRAM/tourtheski

Múzeum zimných športov vo Vysokých Tatrách, Tatranská Lomnica

Na Slovensku boli vždy zimné športy veľmi obľúbené, preto nie je žiadnym prekvapením, že v Tatranskej Lomnici máme múzeum, ktoré sa im venuje. Toto múzeum zachytáva históriu tatranských zimných športov už od roku 1945. Prostredníctvom náučných tabúľ sa návštevníci môžu dozvedieť o začiatku a vývoji lyžovania, korčuľovania, curlingu, horolezectva, sánkovania i jazde na boboch vo Vysokých Tatrách. Najväčšou atrakciou múzea sú lyže dlhé 3,07 metra z roku 1885 či expozícia pretekárskych bobov. Pútavá je i dielňa na výrobu drevených lyží, lyžiarskych palíc a kožených topánok. Neoddeliteľnou súčasťou múzea, ktorá láka najmä deti, je aj Gertrúdina chata, ktorá stála pri štarte bobovej a sankárskej dráhy. 

Múzeum gýča, Kremnica

Zdroj: INSTAGRAM/aktuality_sk

Múzeum gýča, Kremnica

Múzeum gýča v Kremnici je jediným múzeom tohto druhu v  Európskej únii. Založené bolo skupinkou penzistov a dnes sa môže pýšiť takmer 1200 kusmi „gýča“. V tomto múzeu sa nachádza presne to, čo doma mať nechcete. Ak sem donesiete nejaký ten gýč, ktorý skrývate niekde v komore alebo v pivnici, získate zaň vstup zadarmo. Múzeum pozostáva z niekoľkých expozícií rôznych gýčových predmetov rozdelených do rôznych sekcií, ako napríklad časť s hodinami, poľovnícka sekcia, sekcia textilu alebo sekcia trpaslíkov, hudby, maliarstva a ďalších iných. Vystavené exponáty je dokonca možné si zakúpiť, odfotiť a dokonca sa ich aj dotknúť. Svetovým unikátom, ktorý je súčasťou múzea, je humorná Ulička slávnych nosov.

Banské múzeum Kremnica, štôlňa Andrej

Zdroj: INSTAGRAM/_miriamas

Banské múzeum Kremnica, štôlňa Andrej

Skutočne unikátne múzeum bolo otvorené v auguste 2008 z úcty k baníckej histórii mesta Kremnica a nachádza sa v bývalej prieskumnej štôlni Andrej z roku 1982. Expozícia dokumentuje históriu i súčasnosť ložiska zlata, prácu baníkov v rôznych obdobiach a umožňuje všetkým zvedavým turistom navštíviť malú časť kremnického podzemia, kde sa tvorila slávna banícka história. 

Zaujme ťa: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Múzeum Oravakafe

Zdroj: INSTAGRAM/dobakavovask

Pre všetkých milovníkov kávy odporúčame tiež navštíviť Múzeum Oravakafe so zbierkou starých mlynčekov, kávovarov či hrnčekov a najväčšou mozaikou z kávových zŕn. Pri svojich potulkách Slovenskom si nenechajte ujsť i Múzeum praveku v Bojniciach, Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, Detské múzeum SNM Bratislava, Letecké múzeum v Košiciach, Mincovňu v Kremnici, Hasičské múzeum v martinskej mestskej časti Priekopa či Múzeum mobilov, gitár alebo Slovenské múzeum máp. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:56

KS
karma
133.00

Wau o niektorých som ešte ani nepočula :-)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:29

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:29

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní