Viktóriine záhrady a Čertova skala: Navštív najväčšie bludisko v strednej Európe

Viktóriine záhrady a Čertova skala: Navštív najväčšie bludisko v strednej Európe
  • 27.08.2022
  • Michaela Kožáková

Kde ste boli toto leto? Užili ste si do sýtosti pobyt pri mori? Alebo ste zbalili batoh a spoznávali krásy nášho malebného Slovenska? Tak či onak, určite sme si všetci dopriali pár dní oddychu či už v zahraničí, u nás doma alebo na záhrade pri bazéne. 

Do konca letných prázdnin nám ostalo ešte zopár dní. Pravdepodobne ste stihli pochodiť už všetky múzea v prírode, zvieracie farmy či absolvovať niekoľko túr k našim najkrajším vodopádom. Ak si chcete užiť ešte posledné letné dni a zažiť niečo nezvyčajné, vyberte sa do Starej Ľubovne.

Pozri aj: Dovolenka na Zemplíne: Objav najkrajšie zákutia tohto regiónu

Bludisko

Zdroj: INSTAGRAM/viktoriinezahrady

Viktóriine záhrady a Čertova skala

Stará Ľubovňa ležiaca na severovýchode Slovenska okrem Hradu Ľubovňa, Ľubovnianskeho skanzenu či ďalších historických pamiatok ukrýva i jeden unikát. Sú ním Viktóriine záhrady s prírodným bludiskom.

Počiatočná myšlienka vytvorenia mestskej záhrady s bludiskom vznikla v roku 2017. Autor projektu a rodák zo Starej Ľubovne Jozef Romaňák, inšpirovaný ľadovým labyrintom v poľskom Zakopanom, sa rozhodol pomenovať dielo po svojej manželke Viktórii. Spolu s rodinou a priateľmi sa mu podarilo nápad po pár rokoch práce zrealizovať.

Záhrady s rozlohou viac ako 11 000 m2 sú verejnosti prístupné počas otváracích hodín. Vstup do areálu je bezplatný, avšak vstup do bludiska je spoplatnený.

Najväčšiu časť záhrad tvorí jedinečné bludisko Čertova skala, ktoré je s rozlohou 6400 m2 najväčšie svojho druhu v strednej Európe. 

Originálny prírodný labyrint

Obrovské bludisko vás ohúri nielen svojou veľkosťou, ale i krásnym prostredím. Okolo neho vedie chodník, ktorý je lemovaný záhonmi kvetov, voňavými bylinkami a rôznymi inými kvitnúcimi rastlinami. 

Ohromný prírodný labyrint tvorí deväť častí. Každú z nich obýva jeden z deviatich majstrov z povesti o Čertovej skale, ktorí kreatívnymi a zábavnými úlohami učňom (návštevníkom) odovzdávajú svoje skúsenosti a pomáhajú im nájsť cestu do stredu bludiska. Tam ich za odmenu čaká najčarovnejší výhľad na Ľubovniansky hrad z vyhliadkovej veže s názvom Čertova skala. 

Uličky v bludisku majú dokopy dĺžku 3273 kilometrov. Výška živého plota je dva metre a na vybudovanie tohto unikátneho projektu bolo použitých 20 000 kusov sadeníc. Prejsť bludisko vám bude trvať viac ako hodinu.

Neprehliadni: Tip na výlet na Slovensku: Demänovská ľadová jaskyňa

Čertova skala

Zdroj: INSTAGRAM/rebekacircova

Pri vstupe do Viktóriiných záhrad hrdo stojí skupina stromov, ktoré v budúcnosti vytvoria príjemný tienistý les. Za lesíkom sa nachádza rozľahlá lúka, kde si môžete spraviť piknik, zašportovať si, oddýchnuť si alebo pozorovať nočnú oblohu so žiariacimi hviezdami. Tento priestor zároveň slúži aj na rôzne kultúrne podujatia, koncerty či letné kino.

Celý areál dotvárajú drevené vyrezávané lavičky stojace pod starodávnymi lampami, ktoré záhradám dodávajú romantickú atmosféru. 

Ak sa teda budete nachádzať v blízkosti Starej Ľubovne, určite nevynechajte Viktóriine záhrady s bludiskom. Je to veľký zážitok pre deti i dospelých. 

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/vero_dzacovska, Instagram.com/viktoriinezahrady

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Alžbeta Neuschlová 27.08.22 12:50

AN
karma
109.00

Zaujímavý tip na výlet

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 28.08.22 12:37

IM
karma
100.00

Vypadá to zaujímavo.

  • 1
Odpovedať

Lenka Šluchová 28.08.22 20:33

karma
-1.00

Super tip na výlet. Ani som nevedela, že niečo také na Slovensku máme

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 28.08.22 20:57

karma
109.00

To je suprové. Keby to bolo bližšie, tak tam idem hned zajtra.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 28.08.22 21:46

KK
karma
105.00

na hrade Ľubovňa som bola, ale to už je veľmi dávno, mala by som si to zopakovať

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní