Dovolenka na Zemplíne: Objav najkrajšie zákutia tohto regiónu

Dovolenka na Zemplíne: Objav najkrajšie zákutia tohto regiónu
  • 12.07.2022
  • Michaela Kožáková

I tie najvýchodnejšie oblasti Slovenska majú čo ponúknuť. Či už patríte medzi nadšencov histórie, lákajú vás krásy prírody a máte radi turistiku alebo obľubujete vodné športy a relax pri jazere, tak Zemplín je jedno z tých pravých miest.

Zemplín patrí rozlohou medzi najväčšie slovenské regióny. Delí sa na Horný a Dolný Zemplín. Tento kút Slovenska je charakteristický typickými nárečiami, pestrým folklórom, sakrálnymi stavbami, tradičnou zemplínskou kuchyňou či bohatým výskytom zrúcanín hradov.

Turistika, cykloturistika, rekreácia, história, kultúra, zábava – kto si myslí, že ďaleká východná časť Slovenska nie je ničím zvláštna a zaujímavá, mal by určite navštíviť Zemplín.

Pozri aj: Dovolenka na Liptove: Ktoré zaujímavé miesta by ste nemali vynechať?

Lom Beňatina

Zdroj: INSTAGRAM/__zuzqua__

Lom Beňatina

Priezračná tyrkysová voda jazera pri obci Beňatina láka každé leto nielen domácich, ale i zahraničných turistov. Mnoho ľudí označuje miesto ako Malé Chorvátsko, pretože tento zatopený lom scenériou a nádherne sfarbenou vodou pripomína Plitvické jazerá.

V strmých skalných stenách tejto unikátnej prírodnej pamiatky, ktorá predstavuje najvýchodnejšie položenú travertínovú lokalitu na Slovensku, sa nachádza množstvo skamenelín drobných morských živočíchov. Raritou je zaujímavý päť metrový útvar, ktorý je, pravdepodobne, skamenený odtlačok veľkej pravekej ryby. Vďaka tomu sa Beňatinské jazero nazýva i jazerom „Beňatinská veľryba“.

Voda v tomto zaplavenom travertínovom lome je studená, ale skutočne čistá. Kúpanie je na vlastné riziko. Keď sem však prídete, určite neodoláte.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Zdroj: INSTAGRAM/marieeett

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Nadaný umelec Andy Warhol, označovaný ako kráľ pop-artu, mal slovenské korene, aj keď on sám tvrdil, že pochádza odnikadiaľ. Medzi jeho najznámejšie diela patrí séria Campbellových polievok, ktorá bola zaradená k trom najrevolučnejším dielam 20. storočia popri Duchampovom Pisoári a Picassových Avignonských slečnách.

V Medzilaborciach, pätnásť kilometrov od rodnej obce Warholových rodičov, vďaka iniciatíve Andyho brata Johna, v roku 1991 bolo založené Múzeum moderného umenia Andyho Warhola. Bolo prvým na svete a jediným svojho druhu v Európe. 

Múzeum Andyho Warhola predstavuje najväčšiu zbierku jeho diel na Slovensku. V expozíciách je v súčasnosti okolo 270 jeho diel a stovka prác od iných pop-artových či street-artových umelcov, ktorí boli jeho priateľmi alebo sa hlásia k jeho tvorbe. Niektoré diela vlastní múzeum, iné sú zapožičané od súkromných zberateľov.

V múzeu tiež môžete vidieť Andyho známe práce ako napríklad Marilyn, Camouflage, portréty Lenina, Ingrid Bergmanovej, Theodora Roosevelta či portfólio s názvom 10 najznámejších Židov 20. storočia. 

Sumy za diela Andyho Warhola hovoria jasnou rečou – i 35 rokov po smrti patrí k najpredávanejším umelcom všetkých čias. Ak budete na Zemplíne, určite toto múzeum nevynechajte. 

Zemplínska šírava

Zdroj: INSTAGRAM/luciabrostlova

Zemplínska šírava

V severnej časti Východoslovenskej nížiny sa ticho vlní hladina Východoslovenského mora – Zemplínskej šíravy. Jedna z najobľúbenejších vodných plôch na našom území okrem zavlažovania poľnohospodárskej pôdy, dodávok vody pre priemysel, tiež chráni Východoslovenskú nížinu pred záplavami zo severu a predstavuje veľký potenciál pre cestovný ruch. 

Na severnom pobreží Zemplínskej šíravy sa nachádza množstvo turisticko-rekreačných zariadení, kde môžete stráviť príjemnú rodinnú dovolenku. K najznámejším strediskám patrí Kamenec, Hôrka, Kaluža a Paľkov. Vo viacerých z nich sú vybudované aj letné neplavecké bazény. Strediská okrem rôznych aktivít ponúkajú i služby vo forme ubytovania, stravovania či kultúrneho vyžitia.

Zapožičať si tu môžete vodné bicykle, člny, vodné skútre či lyže. Strediská tiež predstavujú turistické východisko do Vihorlatských vrchov. Ak vás omrzia vodné športy a kúpanie, spoznajte krásy šíravy z paluby výhliadkovej lode.

Časť východného územia Zemplínskej šíravy je chránenou ornitologickou rezerváciou. Žije tu takmer sto druhov vzácneho a ohrozeného vodného vtáctva. 

Drevené kostoly

Zdroj: INSTAGRAM/ivkahaniska

Drevené gréckokatolícke chrámy

Z viac ako tristo pôvodne postavených drevených kostolov na Slovensku sa zachovalo približne iba šesťdesiat. Z nich dva rímskokatolícke, tri evanjelické a tri gréckokatolícke kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka sú zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCOTento súbor ôsmich drevených chrámov je jedinečným príkladom európskej drevenej sakrálnej architektúry.

Nádherné stavby postavené iba z dreva sú výnimočnými pamiatkami, ktoré určite stoja za návštevu. Pôsobivý gréckokatolícky Chrám sv. Mikuláša v Bodružali vás zanechá v nemom úžase. Tento skvost ľudovej architektúry je prototypom cerkvi (trojdielna drevená zrubová stavba v tvare troch štvorcov rozostavených na jednej osi od východu na západ).

I v dedinke Ladomirová sa nachádza krásny gréckokatolícky drevený kostol sv. Michala Archanjela pochádzajúci z roku 1742. Táto sakrálna stavba postavená bez použitia jediného klinca je výnimočná drevenou zvonicou a päťradovým barokovým ikonostasom s vyobrazeniami mnohých svätcov.

Zrubový gréckokatolícky drevený Kostol Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša týčiaci sa v malebnej dedinke Ruská Bystrá má zase interiér zdobený vzácnou ikonou Ukrižovania.

Stužický prales

Zdroj: INSTAGRAM/holofojtos

Stužický prales

Neďaleko najvýchodnejšej obce Slovenska s názvom Nová Sedlica sa rozprestiera najväčšia pralesovitá rezervácia horského typu v Európe, ktorá zasahuje aj na územie susednej Ukrajiny. Prales Stužica je jedným z najvýznamnejších chránených území Slovenska zapísanom na zozname svetového dedičstva UNESCO s najvyšším, piatym stupňom ochrany.

Nachádzajú sa tu mnohé pôvodné karpatské rastliny a živočíchy vrátane niekoľkých endemitov. V posledných rokoch sa tu dokonca vyskytujú i majestátne zubre a losy. 

Lokalita pralesa Stužica je prístupná po turistických chodníkoch. Prechádza ňou červeno značkovaný turistický chodník z Novej Sedlice na vrch Kremenec. Po hrebeni Polonín na hranici s Poľskom prechádza modro-červená turistická značka. Po západnej hranici lokality pralesa sa môžete vybrať po zelenom značkovanom turistickom chodníku.

Vezmite deti na prechádzku do tohto nádherného pralesu. Prejdite sa nedotknutou prírodou s bukovými lesmi, započúvajte sa do spevu vtákov a zhlboka sa nadýchnite sviežeho lesného vzduchu. 

Sninský kameň

Zdroj: INSTAGRAM/kristina_kyra_kucovansky

Ak sa ocitnete na Zemplíne, vyjdite na jeden z najkrajších vyhliadkových bodov s názvom Sninský kameň. Pokochajte sa nádherným výhľadom na okolitú prírodu a na Morské oko, ktoré by ste tiež nemali vynechať na svojich potulkách Zemplínom. Toto jazero, s kryštálovo čistou vodou nazývané i Veľké Vihorlatské jazero, leží na úpätí Vihorlatských vrchov. Ide o tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku. 

Navštívte i unikátne Opálové bane neďaleko obce Červenica, objavte zrúcaniny Vinianskeho a Jasenovského hradu.

Vyšliapte na približne 12 metrov vysokú vyhliadkovú vežu v symbolickom tvare suda, umiestnenú medzi dlhými pásmi vínnej révy vinohradníckej oblasti Tokaj. 

Osviežte sa vo vodnej nádrži Domaša, vezmite deti do zoologickej záhrady alebo zažite kopec zábavy na Ranči Nová Zem. 

Neprehliadni: Tip na výlet na Slovensku: Gombasecká jaskyňa

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/zsuinka, Instagram.com/rudaustas

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 13.07.22 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Krásne zákutia.

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:05

KS
karma
133.00

Moja srdcovka, ktorú mám na skok...Sninský kameň a Morské oko určite odporúčam. Na Zemplínsku Šíravu som chodila v detstve, vtedy to bolo také slovenské more :-D Škoda, že už to dosť upadá.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní