Tip na výlet na Slovensku: Dobšinská ľadová jaskyňa

Tip na výlet na Slovensku: Dobšinská ľadová jaskyňa

K najväčším skvostom našej krajiny bezpochyby patria aj jaskyne, ktorých máme toľko, že tomuto počtu sa široko-ďaleko môžu vyrovnať len máloktoré krajiny. Hoci širokej verejnosti je ich sprístupnených len niekoľko, ich celkový počet prekračuje hranicu 7000. Ak milujete potulky Slovenskom, určite ste aspoň do zopár z nich zavítali aj vy. Ak ste však náhodou ešte neobjavili čaro Dobšinskej ľadovej jaskyne, je čas to napraviť!

Dobšinská ľadová jaskyňa totižto patrí nielen k najvzácnejším a najpozoruhodnejším prírodným javom našej krajiny, ale radená je aj medzi najvýznamnejšie ľadové jaskyne na celom svete. Presne takýto skvost ukrýva naše malé, no malebné Slovensko. Na čo sa tešiť pri návšteve Dobšinskej ľadovej jaskyne, prípadne čo objaviť v jej okolí?

Dobšinská ľadová jaskyňa a zaujímavosti

Dobšinská ľadová jaskyňa predstavuje najväčšiu zaľadnenú jaskyňu na Slovensku. Zároveň patrí k najväčším ľadovým jaskyniam v Európe. Mimo alpskej oblasti sa v Európe nikde nenachádza toľko ľadu s hrúbkou miestami cez 25 m. Odhadom je tu cez 110-tisíc m3 ľadu. Jaskyňa má celosvetový význam a je súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Jej dĺžka je takmer 1,5 km, no verejnosti je sprístupnených niečo cez 500 m. 

Dobšinská ľadová jaskyňa je súčasťou systému Stratenskej jaskyne. Vytvorená bola v druhohorných strednotriasových svetlých steinalmských a wettersteinských vápencoch stratenského príkrovu. Podmienky pre zaľadnenie pravdepodobne vznikli počas stredných štvrtohôr, a to po zrútení stropov, kedy došlo k prerušeniu chodieb medzi Dobšinskou ľadovou a Stratenskou jaskyňou. Hlavnú časť jaskyne tvorí obrovská dutina, ktorá klesá od povrchového otvoru do hĺbky 70 m. 

Priestory jaskyne majú vskutku dych berúcu výzdobu, ktorú treba vidieť na vlastné oči. Vchod jaskyne je nazývaný Ľadová diera. V ďalších častiach na návštevníkov čakajú ľadové stalaktity, stalagmity, ľadopády a výnimkou nie je ani podlahový ľad. Najväčšia hrúbka ľadu sa udržiava v takzvanej Veľkej sieni, kde možno pozorovať mohutné ľadové stĺpy a vodopády. Najväčší ľadový stĺp zvaný Studňa meria 9 m. K ďalším častiam jaskyne patrí Malá sieň, Zrútený dóm či Ruffínyiho koridor.

Odporúčame: Zabudnuté ostrovy Európy: Ktoré z nich stoja za návštevu?

jaskyňa

Zdroj: instagram.com/traveljaxm

Dobšinská ľadová jaskyňa bola objavená v roku 1870, kedy sa do jej spodných častí prvýkrát prekopal kráľovský banský inžinier Eugen Ruffínyi. Už o rok na to bola sprístupnená verejnosti. Počas 80. rokov sa stala prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Európe. Počas histórie ju navštívili mnohé významné osobnosti, napríklad princ August von Sachsen Gotha so sprievodom, bulharský cár Ferdinand I. či P. O. Hviezdoslav. V roku 1890 sa dokonca vo Veľkej sieni konal koncert na počesť Karola Ľudovíta Habsburského. 

Zaujímavosťou je, že kedysi bola jaskyňa bežne dostupná pre verejnosť aj za účelom korčuľovania, ktoré skončilo v roku 1946. V priestoroch Dobšinskej ľadovej jaskyne sa natáčali aj scény do rozprávky Popolvár najväčší na svete. 

Dobšinská ľadová jaskyňa i dnes predstavuje najvýznamnejšie zimovisko netopiera fúzatého a netopiera Brandtovho, a to nielen na Slovensku, ale celkovo v strednej Európe. V jaskyni však možno naraziť na mnoho ďalších druhov netopierov, a to v rámci Slovenska i veľmi vzácnych. Ide napríklad o netopiera riasnatého.

Odporúčame: Dovolenka 2022: Kam vycestovať za dokonalým oddychom?

jaskyne na Slovensku

Zdroj: instagram.com/roman.ciprian.50

Kde sa nachádza Dobšinská ľadová jaskyňa?

Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza v Košickom kraji v okrese Rožňava. Patrí do katastrálneho územia Dobšiná a je súčasťou Národného parku Slovenský raj, kde sa nachádza na jeho juhozápadnom okraji. Nájsť ju možno medzi Popradom a Rožňavou. Severne asi 30 km od jaskyne leží Poprad, južne asi 40 km zase Rožňava.

K Dobšinskej ľadovej jaskyni je možné dostať sa autom z Popradu cez Vernár – smer Rožňava, taktiež z Rožňavy cez Dobšinú – smer Poprad. Cesta vedie aj z Brezna cez Telgárt – smer Rožňava. Pricestovať sa dá rovnako hromadnou dopravou, buď autobusom alebo vlakom. Najbližšia autobusová zastávka sa volá Stratená, Dobšinská ľadová jaskyňa, alebo môžete vystúpiť na vlakovej stanici Dobšinská ľadová jaskyňa. 

Možnosti vstupu do Dobšinskej ľadovej jaskyne

Dobšinská ľadová jaskyňa je v roku 2022 otvorená od 15. mája do 15. septembra, mimo tohto obdobia nie je sprístupnená verejnosti. Dĺžka prehliadkovej trasy je 515 m a prehliadka trvá približne 30 minút. Priemerná teplota v zaľadnených častiach sa pohybuje v rozmedzí -3,9 až -0,2 °C, no ani v nezaľadnených úsekoch nie sú teploty omnoho vyššie. Tu sa pohybujú v rozmedzí 0,8 až 3,5 °C.

Prehliadka teda nie je možná bez teplejšieho oblečenia. Vhodná je aj pevná obuv. Okrem toho sa odporúča si pred vstupom do jaskyne oddýchnuť. Prevýšenia a teplotné rozdiely totiž môžu pre organizmus predstavovať záťaž. 

Vchod do jaskyne je na severnom svahu vrchu Duča v nadmorskej výške 969 m, asi 130 m nad dnom doliny Hnilca. K vchodu je prístup z osady Dobšinská ľadová jaskyňa. Tu sa nachádza parkovisko, z ktorého vedie výstupová trasa s tabuľami náučného chodníka s dĺžkou asi 10 km. Cesta k jaskyni vám potrvá asi 25 minút. 

Otváracie hodiny do Dobšinskej ľadovej jaskyne:

  • PO: zatvorené
  • UT – NE (od 15. 5. do 31. 5.) vstupy o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00
  • UT – NE (od 1. 6. do 31. 8.) vstupy o 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00
  • UT – NE (od 1. 9. do 15. 9.) vstupy o 9:30, 11:00, 12:30 a 14:00

Vstupné do Dobšinskej ľadovej jaskyne:

Štandardný okruh:

  • Dospelí – 10 €

  • Deti 6 – 15 r., invalidi – 5 €
  • Študenti, osoby nad 60 r. – 9 €
slovenské jaskyne

Zdroj: instagram.com/kardosdesign

Čo objaviť v okolí?

V okolí Dobšinskej ľadovej jaskyne sa toho dá objavovať omnoho, preto pri jej návšteve si môžete naplánovať aj ďalšie výlety. Navštíviť môžete napríklad náučný chodník Stratenský kaňon v prekrásnej prírodnej rezervácii Stratená. Vedený je nenáročnou trasou, ktorú dokonca zvládne aj vozičkár. Má niečo málo cez jeden kilometer a prejdete ho zhruba za pol hodinu. Preskúmať tiež môžete Stratenskú tiesňavu.

Ak vás láka turistka, v blízkom okolí sa vám ponúka vrch Ostrá skala a v trochu širšom okolí aj vrch Havrania skala. Ak ste sa do Dobšinskej ľadovej jaskyne vybrali s deťmi, v jej blízkosti môžete navštíviť napríklad aj lanový park Tarzánia – Dobšinka. Nachádza sa asi 300 m od parkoviska a zabavia sa tu malí aj veľkí. 

Asi 12 km od Dobšinskej ľadovej jaskyne (smerom na Brezno) leží obec Telgárt, pri ktorej môžete navštíviť slávny Chmarošský viadukt, ako aj Telgártsky viadukt. Obec Telgárt je navyše východiskovým miestom viacerých trás na Kráľovu hoľu, taktiež stadiaľto vedie značka na vyhliadku Borovniak. 

Tipy na výlety v širšom okolí:

  • Dobšiná,

  • Palcmanská Maša,

  • Zejmarská roklina,

  • AquaCity Poprad,

  • Huta Etelka,

  • Roklina Piecky,

  • Ochtinská aragonitová jaskyňa,

  • Sysľovisko Muránska planina,

  • Gánovské travertíny,

  • Tiesňava Veľký Sokol.

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/kiwicom247


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 25.06.22 17:15

IM
karma
100.00

Musí tam byt krásne

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 15:50

KS
karma
133.00

Zatiaľ sme neboli, ale musíme to rýchlo napraviť, kým je v nej ešte nejaký ľad, ktorý sa postupne v dôsledku otepľovania z našich krásnych slovenských jaskýň stráca.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní