Potraviny, ktoré by sa pred varením nemali umývať: Umývaš ich?

Potraviny, ktoré by sa pred varením nemali umývať: Umývaš ich?

Mnohí ešte stále veria, že voda ničí baktérie a čistí potraviny od nečistôt a chorôb. Už od útleho detstva nás rodičia učili, že jedlo by sa malo pred konzumáciou umývať – najmä ovocie a zelenina. Odborníci však tieto mýty vyvracajú a majú na umývanie potravín úplne iný názor. Pretože mnohé potraviny v skutočnosti umývaním strácajú prospešné vlastnosti. Preto je mimoriadne dôležité vedieť, ktoré potraviny by ste pred varením nemali NIKDY umývať. Ktoré to sú?

SUROVÉ MÄSO

Odborníci tvrdia, že umývanie hydinového, bravčového, teľacieho a jahňacieho mäsa môže viesť k zvýšeniu počtu mikróbov. Baktérie sa tak môžu rozšíriť aj na povrch kuchynského nábytku a rovnako tak aj na samotné potraviny.

Živočíšne výrobky sa počas spracovania dôkladne čistia a opakované umývanie zvyšuje riziko rastu škodlivých látok, ktoré spôsobujú salmonelu, žalúdočné problémy a celý rad ďalších ochorení. Nemusíte sa však báť – varením, resp. tepelnou úpravou sa baktérie ničia a zabíjajú. Podľa odborníkov je dobré mäso variť dvakrát – keď voda zovrie, vymeňte ju a pokračujte vo varení.

Poprípade, ak trváte na tom, že mäso musíte pred spracovaním umyť, tak namiesto vody použite citrónovú šťavu alebo citrónovú šťavu zmiešanú s troškou vody.  

Pozri aj: Parazity v tele – 7 hlavných zásad prevencie, ktoré musíš poznať!

VAJÍČKA

Veľmi dobre vieme, odkiaľ vajíčka vychádzajú a kam padajú. Nebudeme si klamať, že práve to nás núti vajíčka pred použitím v kuchyni umyť. Nemusíte sa však obávať, pretože normy na čistenie vajec sú vysoké a pred predajom prechádzajú očistou.

Navyše, vajíčka majú na škrupine ochrannú vrstvu, ktorú by sme nemali zmyť. Tá totižto poskytuje ochranu pred baktériami. Ak sa zmyje, baktérie môžu preniknúť do vnútra vajíčka.

HUBY

Akékoľvek huby – či už tie, ktoré ste si sami nazbierali alebo tie, ktoré ste si kúpili v obchode, nie je potrebné umývať. Ak by ste ich umyli, mohli by rýchlo stratiť svoj pôvodný vzhľad a svoju typickú chuť. Huby totižto absorbujú vodu, preto sa rýchlo kazia.

Odborníci však radia huby pred varením utrieť vlhkou handričkou, osušiť papierovými utierkami a až potom použiť na prípravu pokrmov.

Odporúčame: Biely šum podporuje spánok u bábätiek i dospelých. Ale hovorí vám niečo ružový a hnedý šum?

CESTOVINY

Napadlo by vám niekedy cestoviny opláchnuť pred samotným varením? Niektorí ľudia to skúšajú, no po správnosti by sa to robiť nemalo. A dokonca by sa nemali premývať ani po uvarení. Ak si chcete cestoviny vychutnať v plnej miere a mať z nich čo najväčší pôžitok, tak ich pred varením neumývajte. Prepláchnutím, či už pred varením alebo po ňom, by ste z cestovín odstránili všetok škrob, v dôsledku čoho by sa zlepili.

SUROVÉ RYBY

Podobne, ako v prípade surového mäsa, tak aj pri rybách platí to isté – nikdy ich neumývajte, aby ste predišli šíreniu baktérií v kuchyni. Namiesto toho kupujte vypitvané ryby bez šupín od dôveryhodného predajcu rýb.

Po manipulácii s rybami si dôkladne umyte ruky ako aj kuchynský povrch či nástroje, ktoré ste pri spracovávaní rýb použili.

Zaujme ťa aj: Šťavnaté a hlavne mäkké mäso na počkanie: Zázračný trik od babičiek, ktorý funguje


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní