Parazity v tele – 7 hlavných zásad prevencie, ktoré musíš poznať!

Parazity v tele – 7 hlavných zásad prevencie, ktoré musíš poznať!

Infekčné ochorenia sú ochorenia spôsobené rôznymi patogénnymi mikroorganizmami. Ich pôvodcom sú veľmi často rozličné vírusy a baktérie, ale napríklad aj plesne. Zabudnúť však nemožno ani na parazity. Parazit je cudzopasný organizmus, ktorý sa, takpovediac, priživuje na svojom hostiteľovi, spravidla ho oberá o živiny a oslabuje ho. Rozoznáme ektoparazity, ktoré žijú na povrchu hostiteľa a endoparazity, ktoré žijú priamo v organizme, napríklad bunkách či orgánoch. 

Parazitárne ochorenia vedia spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti, preto je lepšie im predchádzať. Ako sa ochrániť pred parazitmi, ktoré môžu parazitovať aj na človeku? Pozrite sa spolu s nami na základné zásady prevencie!

S akými parazitmi sa najčastejšie stretávame?

Parazity sa ani zďaleka netýkajú len zvierat, mnohé spôsobujú nákazy aj u ľudí. Ochorenia spôsobené parazitmi patria v podstate k najrozšírenejším infekčným ochoreniam na svete. Parazity sa môžu do tela človeka dostať rôznymi cestami, a to v prvom rade ústami cez tráviaci trakt, ale aj cez dýchací systém, teda pri dýchaní, či skrz krv alebo kožu. V tele človeka sa usídľujú v rôznych častiach, a to okrem čriev aj v koži, pľúcach, svaloch, pečeni, mozgu či očiach. 

Parazity môžu v tele parazita prežívať dlhú dobu nepozorovane, teda nemusia spôsobovať žiadne očividné ťažkosti. Neskôr sa však môžu pridružiť rôzne zdravotné problémy, vrátane tráviacich ťažkostí, nadmernej únavy, chudnutia. Niektoré parazity môžu časom závažne poškodiť orgány a ohroziť život človeka. 

K rozšíreným parazitom, ktoré infikujú aj človeka, patria napríklad:

  • pásomnica detská – pôvodca teniázy, uhniezďuje sa v stene čreva,

  • hlísta detská (psia, mačacia) – pôvodca askariózy, parazituje v tenkom čreve, preniká aj do ciev a krvou do dýchacích ciest, 
  • svalovec špirálovitý – pôvodca trichinelózy, z čriev preniká do priečne pruhovanej svaloviny,
  • mrľa detská – pôvodca enterobiózy, parazituje v tenkom a hrubom čreve,
  • motolica pečeňová – parazituje v pečeni, žlčníku a žlčovodoch,
  • Giardia lamblia – pôvodca giardiózy, sídli v tráviacom trakte,
  • Toxoplasma gondii – pôvodca toxoplazmózy, vnútrobunkový parazit napádajúci rôzne tkanivá,
  • Plasmodium – pôvodca malárie, parazitujú na červených krvinkách hostiteľa, 
  • Babesia – pôvodca babeziózy, ide o krvný parazit, 
  • mechovec ľudský – pôvodca ankylostomózy, dospelé jedince prežívajú v tenkom čreve hostiteľa.

Okrem toho môžeme spomenúť aj ľudské ektoparazity, ktoré nežijú vnútri ľudského tela, ale parazitujú na povrchu. Ide napríklad o kliešte (kliešť obyčajný – Ixodes ricinus), blchy (blcha ľudská – Pulex irritans), vši (voš detská, voš lonová). Zaradiť medzi ne možno aj zákožku svrabovú, ktorá žije vo vrchných častiach kože a spôsobuje svrab. 

Odporúčame: Glutatión – aké má funkcie a ako ho telu zabezpečiť?

7 hlavých zásad prevencie parazitárnych nákaz:

1. Hygiena rúk

Najzásadnejším preventívnym opatrením, ktoré platí aj pre vírusové a bakteriálne nákazy, je dodržiavanie dostatočnej hygieny svojich rúk. Práve rukami si často zanášame patogény priamo do úst. Nevyhnutné je umývanie rúk mydlom pod tečúcou vodou po použití toalety, po návrate zvonka, pred manipuláciou s jedlom a pred konzumáciou potravín.

Netreba zabúdať ani na hygienu rúk po práci v záhrade, pôda totiž môže byť zdrojom choroboplodných zárodkov (napríklad z výkalov mačiek), podobne ako zanedbané pieskoviská. Na hygienu rúk treba upozorňovať najmä menšie deti, ktoré sa s parazitárnymi ochoreniami stretávajú vo vyššej miere. 

2. Hygiena okolia

Čisté treba udržiavať nielen svoje ruky, ale aj okolie, vrátane povrchov v kúpeľni či kuchyni. Vysoký štandard hygieny je dôležité dodržiavať o to viac v prípade, ak sa v domácnosti lieči pacient s parazitárnym ochorením. Mnohé parazity sú vylučované stolicou, kontaminované výkaly sú tak zdrojom nákazy pre zdravého človeka. Zabúdať nemožno ani na dôkladné umytie ovocia a zeleniny pred konzumáciou. V rizikových oblastiach sa odporúča plody aj ošúpať, ideálne tepelne upraviť a nekonzumovať surové. 

3. Tepelná úprava mäsa

Jedným z najčastejších zdrojov parazitárnej nákazy je surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso, či už suchozemských, alebo aj vodných živočíchov. Mäso sa vždy odporúča pred konzumáciou dostatočne tepelne spracovať. V prípade lahôdok zo surového mäsa, ako je tatarák či sushi, je nevyhnutné klásť dôraz na pôvod mäsa. 

V rámci prevencie parazitárnych, ale aj iných nákaz sa odporúča vyhýbať sa i konzumácii surového mlieka a surových vajec. Zle tepelne spracovaný pokrm predstavuje vo všeobecnosti vysoké riziko nákazy. Veľký pozor si treba dávať pri konzumácii jedla z pouličných stánkov v rizikových krajinách, pri ktorom nemožno vedieť, za akých hygienických podmienok bolo pripravené. 

4. Voda zo známych zdrojov

Zdrojom nákazy je okrem jedla aj znečistená, respektíve kontaminovaná voda. Za každých okolností používajte na pitie iba vodu, ktorá je na to určená. V rizikových krajinách (rozvojové krajiny, krajiny s nižším hygienickým štandardom, preľudnené oblasti) sa za najlepšiu voľbu považuje balená voda, ktorou sa odporúča aj umývať ovocie a zeleninu či vyplachovať ústa po umytí zubov. Na to, že voda môže byť zdrojom patogénov, treba myslieť aj pri kúpaní v prírode. Kúpte sa iba na miestach, ktoré sú na to určené. 

5. Používanie repelentov

Súčasťou prevencie je aj používanie vhodných repelentov. Tie ochránia v prvom rade pred ektoparazitmi, napríklad kliešťami, ktoré môžu prenášať vírusy a baktérie. Rôzny hryzúci a štípajúci hmyz však môže prenášať aj parazity, ktoré sa krvou dostanú do ľudského tela. Príkladom je parazit Plasmodium spôsobujúci maláriu, ktorý je prenášaný komármi z rodu Anopheles. 

6. Ochrana domácich zvierat pred parazitmi

Ak žijeme v domácnosti s domácimi zvieratami, mali by sme na prevenciu parazitov myslieť v ešte väčšej miere. Mnohé parazity sa prenášajú na človeka zo zvierat. Domácich miláčikov je nevyhnutné podľa potreby pravidelne odčervovať. Pri manipulácii s ich výkalmi myslite na dôkladnú hygienu. 

7. Vyhýbanie sa kontaktu s neznámymi zvieratami

V rámci prevencie ochorení, a to nielen tých parazitárnych, je vhodné vyhýbať sa kontaktu s neznámymi alebo voľne žijúcimi zvieratami. Na tento fakt je dôležité upozorniť najmä malé deti. Existuje celý rad zoonóz, teda ochorení, ktoré sa prenášajú zo zvierat na človeka, a to rôznymi cestami (pri pohryznutí, kontakt s fekáliami a pod.). Po kontakte so zvieratami opäť myslite na hygienu rúk, v prípade poranenia zvieraťom vždy vyhľadajte lekársku pomoc. 

Odporúčame: Rôzne druhy bodnutí hmyzom: Toto ti prezradí, čo ťa skutočne poštípalo


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Janka Komadova 28.08.22 07:57

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela veľa zaujímavého

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 29.08.22 17:49

IM
karma
100.00

Dodržiavam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní