Mixér nielen na smoothie či krémovú polievku – tu je 13 trikov s mixérom, ktoré musíš poznať!

Mixér nielen na smoothie či krémovú polievku – tu je 13 trikov s mixérom, ktoré musíš poznať!

Prácu v kuchyni, respektíve prípravu jedla, nám v súčasnej dobe uľahčujú mnohí rôznorodí pomocníci, o ktorých gazdinky mohli v minulosti len snívať. Spomenúť môžeme napríklad parný hrniec, vďaka ktorému sa čas prípravy niektorých pokrmov neporovnateľne skráti. Mnohí si zase nevedia predstaviť život bez mikrovlnnej rúry, vďaka ktorej nie je potrebné ohrievať jedlo na sporáku, ale za pár minút je teplé práve vďaka mikrovlnke. 

Neoddeliteľnou súčasťou kuchyne by však mal byť aj kvalitný mixér, stolný či ponorný. Tohto pomocníka často využívame najmä vtedy, keď chceme nejaké ingrediencie vymiešať dohladka, teda napríklad pri príprave smoothie nápojov či chutných krémových polievokMixér však nájde oveľa väčšie využitie, než by sme čakali. Tu je 13 skvelých trikov s použitím mixéra – niektoré možno poznáte, no mnohé vás isto prekvapia!

1. Príprava orechového masla

Vedeli ste o tom, že pomocou kvalitného stolného mixéru si môžete doma vyrobiť prakticky to najkvalitnejšie arašidové či orechové maslo bez rôznych konzervantov a iných neželaných prídavných látok? Arašidy alebo akékoľvek orechy stačí vopred nasucho opražiť na panvici a následne mixovať do hladka.

Dochutiť môžeme štipkou soli alebo naopak trochou sladidla. Mixovať môžeme do úplne hladkej konzistencie, no rovnako môžeme v masle ponechať aj nerozmixované kúsky orechov. 

Odporúčame: ​Šťavnaté a hlavne mäkké mäso na počkanie: Zázračný trik od babičiek, ktorý funguje

2. Príprava rastlinného mlieka

Nielen domáce orechové maslo, ale aj domáce rastlinné mlieko (ryžové, ovsené, mandľové, sójové, kokosové) sa dá vyrobiť s použitím kvalitného stolného mixéra so silným motorom. Ako na to? Vo všeobecnosti platí, že vybranú surovinu stačí zaliať vodou, rozmixovať a následne pretlačiť cez gázu. Držať sa môžete pomeru 1:10 – 1 l vody na 100 g suchej ingrediencie. Ak pripravujete rastlinnú náhradu mlieka z orechov, vhodné je ich vopred namočiť do vody, pokojne aj na noc. 

3. Výroba práškového cukru

Minul sa vám práškový cukor a práve teraz ho nevyhnutne potrebujete? Nie, nemusíte rýchlo bežať do obchodu. V prípade núdze postačí aj kryštálový cukor a mixér. Cukor v mixéri dôkladne rozmixujeme na prášok a môžeme použiť podľa potreby. 

4. Domáca strúhanka

Výroba domácej strúhanky nie je ničím netradičným ani náročným. Ak vám zostanú suché rožky alebo pečivo, vhoďte ho do sekáčikového mixéru, poriadne pomixujte a strúhanka je na svete. Stačí uskladniť v dobre uzatvárateľnej nádobe a vytiahnuť pri obaľovaní rezňov. 

5. Mletie kávy

Vôni a chuti kávy z čerstvo namletých kávových zŕn sa skrátka nič nevyrovná. Ak nemáte doma mlynček na kávové zrná, pokojne ich hoďte do kvalitného mixéra a razom si môžete vychutnať lahodnú šálku kávy. 

6. Domáca ryžová alebo ovsená múka

V kvalitnom mixéri môžete pomlieť aj rôzne obilniny, napríklad ryžu, ale aj ovsené vločky či pohánku. Takto jednoducho získate múku, ktorú budete môcť použiť pri zdravšom varení a pečení. Napríklad pomleté ovsené vločky sú skvelé aj na pečenie muffinov, bábovky či zahustenie polievok a omáčok. Vyskúšajte, neoľutujete!

7. Cesto na palacinky

Máte problém s vymiešaním palacinkového cesta? Zostávajú vám v ňom vždy nejaké hrudky? V tom prípade sa nabudúce netrápte ručným miešaním a ingrediencie na cesto rovno vymixujte v mixéri. Palacinkové cesto bude vďaka mixéru krásne hladké a tekuté a vám to uľahčí veľa roboty a nervov. 

Odporúčame: Strelícia kráľovská – majestátna kráska z juhu Afriky u vás doma

8. Drvenie ľadu

Výkonný mixér bez problémov podrví aj ľad. Ak potrebujete ľad nadrviť, napríklad na prípravu domácich alkoholických alebo nealkoholických kokteilov, neváhajte na to využiť práve mixér. Či je mixér vhodný aj na drvenie ľadu, obvykle nájdete v návode na použitie. 

9. Domáca zmrzlina

Pri studených dobrotách na chvíľu ešte zostaneme. Ak máte výkonný mixér, ktorý je vhodný aj na drvenie ľadu, v tom prípade si poradí aj so zamrznutým ovocím. A pokiaľ máte dobrý mixér a zamrznuté ovocné plody, poľahky si vyrobíte rôznorodé mrazené pochúťky – nanuky alebo zmrzlinu.

Použiť môžete zmrazené banány, broskyne, marhule či bobuľové plody. Do mixéra tiež môžete pridať trošku rastlinného mlieka alebo smotanu, prípadne med či citrónovú šťavu. Rozmixujte dohladka, prelejte do vhodných nádobiek a uskladnite v mrazničke. 

10. Nátierky

Domáce nátierky sú skvelou voľbou na raňajky, desiatu či olovrant a hoc aj na ľahšiu večeru. Ak nechcete nátierky pripraviť len vymiešaním surovín, ale chcete, aby mala nátierka jednotnú krémovú konzistenciu, rozhodne použite práve mixér. Použitím mixéra môžete rýchlo získať ľahký tvarohový, vajíčkový, rybičkový či avokádový krém. Mixér je tiež skvelým pomocníkom pri príprave nátierok zo strukovín, teda cícera, fazule či šošovice. 

11. Chilli papričky

Pestujete si vlastné chilli papričky, prípadne rôzne bylinky? Sušenie patrí k najlepším spôsobom, ako ich dlhodobo uskladniť a využívať v kuchyni pri varení a pečení. Dôkladne vysušené chilli papričky možno rozomlieť na vločky a uskladniť vo vhodnej nádobke. Podobne, ak máte väčšiu úrodu domácich byliniek, môžete ich vysušené zľahka nasekať v mixéri. Pre tento účel úplne postačí aj mixér s nižším výkonom. 

12. Mäso na fašírky alebo hamburgery

Kvalitný mixér možno použiť aj na mixovanie mäsa, napríklad kuracieho, morčacieho či rybieho. Mäso stačí nakrájať na menšie kúsky a hodiť do mixéra. Následne postačí pridať koreniny a ďalšie ingrediencie, ako napríklad vajíčka a zmes na prípravu fašírok či domácich hamburgerov na gril je hotová. 

13. Zemiakové pyré

Obľubujete zemiakové pyré, ktoré je úplne jemné, vyšľahané dohladka a bez najmenších kúskov zemiakov? V tom prípade neváhajte pri jeho príprave použiť práve tyčový alebo stolový mixér. Samozrejme, aj ručne vyšľahané pyré je skvelé, no nikdy nedosiahne takú konzistenciu, ako pyré vymixované mixérom.

Odporúčame: Ako urýchliť varenie? Spoznaj s nami super triky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Lenka Šluchová 26.08.22 06:06

karma
-1.00

Cesto na palacinky aj ja robievam v smoothie mixéri. To je úplne iné cesto aj palacinky sú chutnejšie. Aj keď pečiem kolac tak vajíčka s cukrom dám do mixéra. Lepšie to vyšľahá ako ručný mixér. A hlavne kým mixér mixuje pripravujem si zvyšné suroviny na koláč

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 26.08.22 17:55

karma
-1.00

Mám ho tiež často ho použivam

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 26.08.22 18:39

MD
karma
132.00

Spomínam si, ako mama všetko šľahala a miešala len ručne, mixéry vtedy ešte neboli bežnou súčasťou kuchyne. Nechápem, ako zvládla metličkou vyšľahať niekoľko druhov sviatočných koláčov , ja by som to asi "nedala" :D

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.08.22 18:34

IM
karma
100.00

Používam no dost aj tak robím ručne aj palacinky

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 02.11.22 08:43

BH
karma
-1.00

najcastejsie pouzivam metlickovy mixer pri peceni a potom ponorny ked potrebujem pomixovat polievku ci kasu

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 07.11.22 08:11

IL
karma
-1.00

nemam robota ale mam jeden dost multifunkcny mixer a na nom robim snad vsetko, od smoothie az po mixovanie orechov

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 12.11.22 13:14

LN
karma
-1.00

ja mam mixerov viac ale to len preto ze som väcsinu dostala, osobne som si kupila jeden ktory pouzivam najviac

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 16.11.22 08:02

AN
karma
-1.00

mam kupeny multifunkcny mixer od oravy a mam aj rucny mixer ale väcsinou na vsetko pouzivam ten multifunkcny

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní