TOP recepty na nátierky zo strukovín: Sú chutné a plné bielkovín!

TOP recepty na nátierky zo strukovín: Sú chutné a plné bielkovín!

Mať doma v chladničke vždy nejakú nátierku sa oplatí. Stačí ju natrieť na kúsok chrumkavého pečiva, pridať nejakú zeleninu a chutné raňajky, desiata, olovrant a pokojne aj večera sú na svete. O to lepšie je, ak sú takéto nátierky domáce. Pri kúpe je totiž dôležité dávať pozor na ich zloženie, v ktorom neraz nájdeme veľa soli, rôznych konzervantov, umelých farbív i dochucovadiel. Oveľa vhodnejšie je pripraviť si poctivú domácu nátierku, ktorá bude obsahovať len to, čo do nej dáme, a to najlepšie kvalitné a zdravé suroviny. Veľmi zdravé a výživné sú napríklad nátierky zo strukovín, ktoré telu doplnia veľké množstvo potrebných bielkovín. V dnešnom článku vám prinášame hneď niekoľko receptov na nátierky z rôznych druhov strukovín a rovnako si povieme, prečo sa oplatí zaradiť strukoviny do jedálnička

Prečo zaradiť do jedálnička strukoviny?

Strukoviny sú v našej strave vítané z mnohých dôvodov. V prvom rade ich radíme medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín, ktoré patria medzi základné živiny. V rôznych druhoch strukovín však nájdeme aj veľké množstvo cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie. Samozrejme, táto kategória potravín toho ponúka omnoho viac. Jej rozliční zástupcovia vedia nášmu telu doplniť viaceré vitamíny skupiny B, taktiež mnohé minerály, napríklad železo, draslík či fosfor. Strukoviny majú nízky glykemický index, postupne nám dodávajú energiu a udržia nás dlho sýtych. Konzumáciou strukovín podporujeme normálne hladiny krvného tlaku aj cholesterolu v krvi, čo prospieva srdcu i cievam. K perfektným strukovinám, ktoré nám v jedálničku nesmú chýbať, môžeme zaradiť rôzne druhy fazule, cícer, hrášok i červenú šošovicu. Strukoviny sú pritom ako stvorené nielen na prípravu polievok či prívarkov, ale aj nátierok. Poďme sa pozrieť na niekoľko rýchlych receptov!

Pozri aj: Úžasná neťahaná jablková štrúdľa: Originálny recept, ktorý musíš mať v kuchárke!

- Recepty na strukovinové nátierky
1 z 4

1. Cícerovo-vajíčková nátierka

Z cíceru sa pripravuje tradičná nátierka z Turecka, Libanonu či Sýrie, a to hummus, do ktorého sa tiež pridáva sezamová pasta tahini. S cícerom však môžete experimentovať a pripraviť z neho mnoho iných nátierok. Za vyskúšanie stojí i táto cícerovo-vajíčková nátierka. Pripravíme si 250 g uvareného cíceru, 70 g gréckeho jogurtu, 120 g mäkkého čerstvého syra, 1 vajce, 1 ČL dijonskej horčice, soľ a čierne korenie. Cícer deň vopred namočíme a na druhý deň uvaríme domäkka. Varí sa pomerne dlho, použiť však môžete aj sterilizovaný cícer, stačí ho pred použitím prepláchnuť. Cícer pridáme do mixéra a k nemu aj jogurt so syrom a horčicou. Všetko dôkladne rozmixujeme a do hotovej zmesi zľahka primiešame postrúhané varené vajíčko. Podľa chuti osolíme a okoreníme. 

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 27.09.20 11:44

KK
karma
105.00

u nás doma sú viac obľúbené strukovinové polievky

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 27.09.20 16:42

MM
karma
100.00

vďaka za inšpirácie, vyskúšame niečo nové

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 28.09.20 07:13

ĽŠ
karma
100.00

Zdravé i chutné nátierky!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.09.20 12:53

MC
karma
109.00

aj keď sú zdravé ,mne moc nechutnajú.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.09.20 14:18

DB
karma
117.00

Najviac ma zaujala cícerovo vajíčková nátierka

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.09.20 22:31

karma
109.00

Cícerovú som už kedysi robila,ale už si nepamätám na recept.Teraz ste mi to pripomenuli.Zaradím znovu do jedálnička.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 17:20

KS
karma
133.00

Cícerová v rôznej kombinácii je skvelá :-)

  • 0
Odpovedať

Ema Kollarova 06.05.22 21:13

EK
karma
-1.00

super recepty

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní