Filcky – čo je príčinou tohto pohlavne prenosného ochorenia?

Filcky – čo je príčinou tohto pohlavne prenosného ochorenia?

Pohlavne prenosné choroby majú rôznorodé príčiny. Ich pôvodcami sú často buď vírusy, alebo baktérie. Medzi vírusové ochorenia prenášané pohlavným stykom, i keď nie len tým, patrí napríklad hepatitída B či AIDS (vyvolaný pohlavne prenosnou infekciou HIV). Známych je však i mnoho sexuálne prenosných bakteriálnych chorôb, príkladom je syfilis, kvapavka či chlamýdie. V niektorých prípadoch však nie je vinníkom ani vírus, ani baktéria. Poznáme totiž i pohlavne prenosné ochorenia, ktorých pôvodcom sú parazity. K tým najrozšírenejším patrí svrab a filcky. Čo spôsobuje filcky a ako ich liečiť?

Čo sú filcky?

Pojmom filcky sa hovorovo často označuje pedikulóza ohanbia (Pediculosis pubis), čo je ochorenie parazitárneho pôvodu. Termín pedikulóza vo všeobecnosti označuje ochorenie spôsobené rôznymi druhmi vší. Príkladom je pomerne rozšírená voš detská (vlasová), ktorá parazituje primárne vo vlasovej časti hlavy. Pedikulózu ohanbia spôsobuje voš lonová, latinsky Pthirus pubis. Voš lonová patrí medzi ektoparazity, teda parazity žijúce na povrchu tela hostiteľa.

Filcka, ako sa vši lonovej bežne hovorí, prežíva najmä na ochlpení v oblasti genitálií a ritného otvoru, menej často však aj na iných druhoch ochlpenia, napríklad na ochlpení pod pazuchou či na nohách a zriedkavo i na obočí. Tento bezkrídly hmyz, živiaci sa krvou, s mierne trojuholníkovým telom a malou hlavou dorastá do veľkosti 1 až 2 mm. Nohy má zakončené akýmisi pazúrmi, ktorými sa prichytáva na chlpoch. Samičky prežívajú do štyroch týždňov, počas tejto doby dokážu zniesť okolo 30 vajíčok. Z vajíčok sa asi za týždeň liahnu larvy, ktoré pohlavnú zrelosť dosahujú v priebehu dvoch týždňov. 

Odporúčame: Mnohopočetný myelóm: Ako sa prejavuje toto zhubné ochorenie krvi?

príznaky filciek

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prenášajú filcky?

Nákazu všami lonovými radíme medzi pohlavne prenosné ochorenia. Prenášajú sa pri pohlavnom styku, respektíve pri priamom kontakte s intímnymi partiami, alebo inými infikovanými časťami tela. Je potrebné zmieniť, že použitie kondómu v tomto prípade pred pohlavne prenosným ochorením nechráni. Kondóm totiž nedokáže zabrániť kontaktu intímnych partií, na ktorých parazit prebýva. Iné spôsoby prenosu sú menej časté, keďže voš lonová nie je dobre pohyblivá a skôr prebýva iba prichytená na ochlpení.

Nerozlieza sa po okolí ako vyššie spomenutá voš vlasová. K prenosu infekcie však môže dôjsť skrz kontaminované predmety. Zdravý jedinec sa môže nakaziť pri kontakte s predmetmi, ktoré infikovaná osoba použila a na ktorých sa zachytil parazit alebo vajíčka. Najčastejšie ide napríklad o spodnú bielizeň, posteľnú bielizeň, oblečenie, prikrývky, matrac, vankúše, osušky. Voš lonová nemá nohy uspôsobené na chôdzu po hladkých povrchoch. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by k nakazeniu mohlo dôjsť pri sedení na záchodovej doske, na ktorej predtým sedela infikovaná osoba, alebo skrz nábytok či pri kúpeli. 

Aké majú filcky príznaky?

Pri filckách sa prvé príznaky začínajú objavovať zhruba do jedného týždňa od nákazy. Ak sa voš lonová dostane na nového hostiteľa, začne sa živiť krvou a klásť vajíčka, z ktorých sa následne liahnu ďalšie parazity. V postihnutej oblasti pri cicaní krvi narušujú celistvosť kože, čo vedie k vzniku rôznych zápalov a infekcií, a teda sprievodných príznakov ochorenia. Prakticky nie je možné, aby filcky prebiehali bez akýchkoľvek zjavných prejavov. Sú drobné, no sú okom viditeľné a spôsobujú nepríjemné ťažkosti. K typickým príznakom patrí výrazné svrbenie v oblasti pohlavných orgánov a konečníka, ktoré je intenzívnejšie v noci, keďže v noci sú vši aktívnejšie. 

Medzi ďalšie typické príznaky filciek patrí:

  • celkové podráždenie a začervenanie pokožky v postihnutej oblasti,

  • drobné krvavé stopy na spodnej bielizni (ak voš napitá pod tlakom pukne),
  • drobné modrasté vyrážky alebo škvrny na koži v oblasti dohryzených miest,
  • prítomnosť akéhosi čierneho prášku alebo čiernych či hrdzavých škvŕn na spodnej bielizni (pochádzajú z exkrementov parazita).

Odporúčame: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

liečba filciek

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika filciek

Diagnostika filciek nie je zvlášť problematická. Na ich odhalenie nie sú potrebné špeciálne krvné testy, ako v prípade iných pohlavne prenosných ochorení. Najmä pri väčšom premnožení vší je ich možné v postihnutej oblasti spozorovať. Hľadanie vší a vajíčok uľahčí použitie lupy. Vajíčka sú malé, biele a obvykle prítomné pri korienkoch ochlpenia. Pri výskyte vyššie spomínaných príznakov a podozrení na filcky konzultujte zdravotný stav s lekárom. Lekár vyšetrí intímne partie, respektíve miesto infekcie. V niektorých prípadoch sa odoberá vzorka z postihnutej oblasti pre potvrdenie lariev parazitov pod mikroskopom. Lekár tiež môže prípadne odporučiť testy na iné pohlavne prenosné choroby. 

Ako odstrániť filcky?

Filcky, na rozdiel od väčšiny pohlavne prenosných chorôb, nepredstavujú závažné ochorenie, ktoré vo väčšej miere negatívne vplýva na zdravie jedinca, no môže byť veľmi nepríjemné. Rozšírená voš lonová však môže spôsobovať rôzne sekundárne bakteriálne infekcie, ekzémy a ďalšie kožné problémy, preto je potrebné sa jej čo najrýchlejšie zbaviť. Účinným pomocníkom v boji proti filckám sú v prvom rade voľnopredajné prípravky proti parazitom vo forme krémov, sprejov, gélov, mydiel či šampónov. Konkrétne produkty proti všiam vždy používajte opakovane podľa uvedených pokynov a dostatočne dlhú dobu.

Potrebné je pritom preliečenie všetkých sexuálnych partnerov, ktorí sa mohli nakaziť. Obvykle sa odporúča postihnutú oblasť i pravidelne holiť, aby sa vši nemali na čom pridržiavať. Oholenie samotné však problém s filckami nevyrieši, keďže určitý čas sa ešte stále môžu liahnuť vajíčka s ďalšími všami. Počas liečby je potrebné dbať na zvýšenú hygienu, samozrejmosťou je sexuálna abstinencia. Možné je tiež tlmiť sprievodné ťažkosti. So svrbením pomáhajú antihistaminiká, v prípade sekundárnych bakteriálnych infekcií pomôžu antibakteriálne prípravky. Nevyhnutné je však myslieť aj na dekontamináciu obytných priestorov, najmä pre zamedzenie nákazy ďalších osôb i zníženie rizika opätovnej infekcie.

Potrebné je hlavne dezinfikovať povrchy, na ktorých sa mohli uchytiť vši, ako sú uteráky, posteľná bielizeň, oblečenie a podobne. Odporúča sa prať pri vysokých teplotách a následne vyžehliť na vysokom stupni, prípadne vysušiť v sušičke na vysokom výkone. V prípade pretrvávajúceho problému s filckami sa neváhajte obrátiť na lekára. To platí i v prípade filciek počas tehotenstva alebo dojčenia. Lekár predpíše silnejšie prípravky a lieky proti parazitom a nastaví špeciálnu liečbu.

Odporúčame: Časté príčiny bolesti chrbta: Ide o maličkosť alebo je príčina vážna?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní