Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

Cukrovka 1. typu sprevádza jedinca prakticky počas celého života, cukrovka druhého typu sa zase môže rozvinúť až vo vyššom veku, pričom na jej vznik má neraz výrazný vplyv hlave životný štýl pacienta. Liečbu cukrovky pritom v každom prípade neradno podceňovať, v opačnom prípade hrozia nemalé zdravotné problémy. Medzi najčastejšie komplikácie cukrovky môžeme zaradiť napríklad takzvanú diabetickú nohu, ale aj ketoacidózu, poškodenie zraku (diabetická retinopatia) i poškodenie nervov (diabetická neuropatia). V dôsledku dlhodobého diabetu však môže dôjsť i k rozvoju problémov s obličkami. Čo by sme mali vedieť o diabetickej nefropatii?

Čo je diabetická nefropatia?

Diabetická nefropatia predstavuje ochorenie obličiek, ktoré radíme k najzávažnejším neskorším komplikáciám s diabetom. Vzniká v dôsledku pretrvávajúcej cukrovky a vysokých hladín cukru v krvi, ktoré výrazne poškodzujú cievy v celom tele. Konkrétne v obličkách sú prítomné klbká krvných kapilár, malých ciev, ktoré tvoria glomeruly. V nich dochádza za bežných okolností k filtrovaniu krvi.

Poškodené obličky však nie sú schopné správne fungovať. V dôsledku ochorenia dochádza k zníženiu priechodnosti ciev a zhoršeniu schopnosti obličiek čistiť krv, čo postupne vedie k hromadeniu odpadových látok v tele. Diabetická nefropatia postihuje pacientov s cukrovou 1. aj 2. typu a vyvíja sa dlhé roky, pokojne 10 až 15 rokov. V priemere sa poškodenie obličiek do určitej miery prejavuje u 30 % až 40 % všetkých diabetikov. 

Odporúčame: Rumanček kamilkový – obyčajná burina alebo liečivá bylina?

príčiny nefropatie

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny a rizikové faktory diabetickej nefropatie?

Ako sme spomenuli vyššie, hlavnou príčinou diabetickej nefropatie je ochorenie diabetes mellitus. Problém spočíva spravidla najmä vo vysokej hladine cukru v krvi, teda takzvanej hyperglykémii, ktorá v celom organizme poškodzuje cievy. Riziko rozvoja spomínaného ochorenia obličiek zvyšuje hlavne slabo kontrolovaný diabetes, teda jeho nedostatočná či nesprávna liečba, prípadne jeho úplné neliečenie. Riziko sa postupne zvyšuje i s dlhšou dobou trvania cukrovky. Na postupný alebo ešte rýchlejší rozvoj diabetickej nefropatie majú vplyv i ďalšie faktory, a to hlavne:

  • fajčenie,
  • vysoký krvný tlak,
  • vysoká hladina cholesterolu,
  • genetická predispozícia.

Odporúčame: Čo všetko môže spôsobovať nadmerné grganie? Môže ísť aj o ochorenie?

komplikácie cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

Najčastejšie prejavy nefropatie

K rozvoju prvých prejavov diabetickej nefropatie, a teda príznakov zníženia filtračnej funkcie obličiek, môže dôjsť až po celom desaťročí od prvého diagnostikovania diabetu. Ochorenie sa rozvíja dlhodobo, pričom spravidla prechádza viacerými fázami. V počiatočných štádiách ochorenia býva poškodenie malé a obličky pracujú normálne. Postupne dochádza k zväčšeniu obličiek, zániku niektorých glomerulov a stále väčšiemu poškodeniu orgánu, čo vedie i k vážnejším poruchám ich funkcie. Posledná fáza ochorenia spravidla predstavuje úplné zlyhanie obličiek. 

Charakteristické prejavy diabetickej nefropatie sa rozvíjajú najmä v dôsledku hromadenia odpadových látok v krvi. Ochorenie sa môže prejavovať nasledovne: 

  • nadmerná únava,
  • opuchy chodidiel a členkov,
  • nevoľnosť,
  • znížená chuť do jedla,
  • zhoršená koncentrácia,
  • vysoký krvný tlak,
  • prítomnosť albumínu v moči,
  • veľké množstvo kreatinínu v krvi.

Liečba diabetickej nefropatie

Pri diagnostike diabetickej nefropatie pacient podstupuje viaceré vyšetrenia. V prvom rade je dôležité vyšetrenie moču pre potvrdenie prítomnosti albumínu. Albumín je typ bielkoviny tvoriacej sa v pečeni. V prípade zhoršenia funkcie obličiek sa časť albumínu počas filtrácie odpadových látok dostáva do moču. V krvi sa zisťuje množstvo kreatinínu, čím je množstvo väčšie, tým je spravidla rýchlosť filtrácie odpadových látok nižšia. Tieto vyšetrenia je potrebné u diabetikov vykonávať pravidelne, aby sa prípadne včas odhalilo poškodenie obličiek v dôsledku cukrovky. Nemožno totiž čakať na prvé prejavy diabetickej nefropatie, keďže tie prichádzajú až v neskorších vážnejších fázach ochorenia.

Okrem toho sa niekedy v rámci diagnostiky uplatňujú aj zobrazovacie metódy (napr. röntgen či sonografia) alebo biopsia obličiek. Liečbu nastavuje lekár podľa zdravotného stavu konkrétneho pacienta, respektíve podľa miery poškodenia obličiek, a teda stupňa závažnosti choroby. V prvom rade je potrebné sa zamerať na správnu liečbu cukrovky a úpravu hladiny cukru v krvi. Pacientovi môžu byť podávané i liečivá na úpravu krvného tlaku či cholesterolu. Cieľom liečby je hlavne pomôcť obličkám optimalizovať vylučovanie splodín metabolizmu a predísť ďalšiemu poškodeniu orgánu. V prípade vážneho poškodenia obličiek je nevyhnutná dialýza (umelá oblička) alebo transplantácia. 

Pozri aj: Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?

dialýza

Zdroj: Shutterstock®

Význam majú i dietetické opatrenia

V rámci liečby diabetickej nefropatie má obrovský význam i úprava stravovania. Správne nastavená diéta môže podporiť dobrú kondíciu a funkciu obličiek. Vo všeobecnosti sa odporúča znížiť príjem nasýtených tukov a sacharidov s vysokým glykemickým indexom, čo má priaznivý vplyv aj v rámci liečby cukrovky. Pri rôznych ochoreniach obličiek sa odporúča dodržiavať nízkoproteínovú diétu, čo pomôže obmedziť vylučovanie bielkovín do moču. V rámci takzvanej obličkovej diéty sa odporúča znížiť príjem soli v strave. Eliminovať je pritom potrebné nielen nadmerné solenie, ale hlavne potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo soli (polotovary, zemiakové lupienky, slané oriešky, sójová omáčka, konzervy). 

Dôležité je tiež znížiť prísun bielkovín, a to najmä živočíšnych, ktoré celkovo predstavujú pre obličky väčšiu záťaž. Potrebné je však sledovať i pitný režim. Človek by mal prijímať dostatok tekutín, no objem tekutín by nemal byť príliš veľký (preto sa odporúča minimalizovať aj konzumáciu ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody). Vyhýbať sa treba dráždivým nápojom, najmä alkoholu či kofeínovým nápojom. V rámci stravovania pre podporu zdravia obličiek je do jedálnička možné zaradiť polievky, koreňovú či hlúbovú zeleninu, nízkobielkovinové pečivo, chudé mäso a ryby v obmedzenom množstve, zemiaky, cestoviny i ryžu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 26.08.21 07:34

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi nepríjemné ochorenie.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 16.11.21 18:31

JK
karma
100.00

Manžel má cukrovku takže som sa dozvedela veľa zaujímavého

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní