Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?

Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?

Počuli ste už niekedy o takzvanom Tourettovom syndróme? Toto ochorenie je pomerne zriedkavé a ak o ňom ľudia niečo vedia, najčastejšie je to to, že osoby s týmto ochorením spontánne nadávajú alebo majú rozličné tiky. Áno, vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že osoby postihnuté týmto syndrómom núti ich stav robiť mnoho vecí, ktoré vôbec nechcú. Môže ísť o rôzne pohyby i zvuky, ktoré skrátka nevedia ovplyvniť. Je však toho oveľa viac, čo by sme o Tourettovom syndróme mali vedieť. Čo je vlastne príčinou tejto poruchy? Je ju možné zdediť? Aké sú charakteristické príznaky a je možná liečba? 

Čo spôsobuje Tourettov syndróm?

Pod pojmom Tourettov syndróm rozumieme nervové, respektíve neurologicko-psychiatrické ochorenie, ktoré je charakteristické samovoľnými a spontánnymi pohybovými a zvukovými tikmi, prípadne aj poruchami správania. Ide o komplexnú vrodenú poruchu, ktorá je vo všeobecnosti daná vrodeným postihnutím bazálnych ganglií, čo sú mozgové jadrá nachádzajúce sa v oboch hemisférach. Bazálne gangliá majú pritom množstvo funkcií, okrem iného sa podieľajú aj na motorickej kontrole. Presné príčiny vzniku Tourettovho syndrómu nie sú ani v súčasnej dobe úplne známe a zrejmé. Za silný faktor pre vznik ochorenia je považovaná v prvom rade dedičnosť. Ak sa Tourettov syndróm v rodine už vyskytol, je vyššia pravdepodobnosť, že sa objaví u ďalšieho príslušníka v rámci blízkej rodiny. 

Vznik tohto syndrómu však môže byť podmienený aj kombináciou genetických a enviromentálnych faktorov. Existujú predpoklady, že medzi rizikové faktory je možné zaradiť napríklad i nadmerný stres matky počas tehotenstva, taktiež užívanie drog či nadmerná konzumácia alkoholu v tehotenstve aj problémy pri pôrode. Zo štatistík vyplýva, že v o niečo vyššej miere trpia týmto ochorením osoby mužského pohlavia. Je dôležité zmieniť, že Tourettov syndróm nemá vplyv na inteligenciu, ani nespôsobuje mentálne postihnutie. Ochorenie dostalo názov podľa Georgese Gillese de la Tourettea. Tento francúzsky neurológ ako prvý bližšie popísal ochorenie v roku 1885. 

Odporúčame: Čo je Marfanov syndróm? Pozor, poukazujú naň tieto príznaky!

príznaky Tourettovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú charakteristické príznaky ochorenia?

Ako sme spomenuli už vyššie, Tourettov syndróm je vrodené ochorenie, pričom prvotné príznaky sa spravidla dostavia už v detskom veku. Najvýraznejšie sa môže ochorenie prejavovať medzi 7. až 11. rokom života, taktiež potom v období dospievania. U niektorých jedincov sa však prvotné príznaky objavia ešte skôr, pokojne už po druhom roku života. U mnohých pacientov sa objavujú najskôr tiky pohybového typu, v neskoršom veku zase zvukové tiky. Jednotlivé symptómy a ich intenzita však bývajú u konkrétnych jedincov veľmi individuálne. Tourettov syndróm sa skrátka u jednej osoby môže prejavovať inak ako u druhej. Vo všeobecnosti však môžeme spomenúť niekoľko základných sprievodných prejavov, ktoré sú pre túto poruchu charakteristické.

Najtypickejšie sú náhle, pravidelne sa počas dňa opakujúce, zvyčajne kratšie a prerušované pohyby rôznej intenzity. Medzi časté motorické tiky môžeme zaradiť trhanie časťami tela, nekontrolovateľné mávanie rukami, zášklby, poťahovanie nosom, grimasy či žmurkanie aj vyplazovanie jazyka. K tomu sa pridávajú aj akustické tiky. Môže ísť o mravčanie, pokašliavanie, vykrikovanie, chrochtanie, štekanie či chrčanie. Tourettov syndróm sa u jedinca môže prejavovať tak, že osoba opakuje nejaké slová či frázy, vydáva rôzne pazvuky či dokonca vykrikuje vulgárne výrazy a nadávky. Syndróm môžu u niektorých pacientov sprevádzať depresívne poruchy, úzkosť, taktiež poruchy pozornosti či učenia. 

liečba Tourettovho syndrómu

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba Tourettovho syndrómu?

Prejavy Tourettovho syndrómu môžu mať počas rokov rôznu intenzitu, môžu sa striedať obdobia zlepšenia a zhoršenia stavu. Dokonca sa môžu objaviť kratšie obdobia, niekedy niekoľkomesačné, počas ktorých tiky výrazne alebo úplne ustúpia. V mnohých prípadoch sa zdravotný stav pacienta s Tourettovým syndrómom v dospelosti zlepšuje, nie je to však stopercentné pravidlo. Rôzne stresové situácie naopak zvyknú tiky zhoršovať a ochorenie sa zvykne prejavovať výraznejšie. Diagnostikovať tento syndróm nie je úplne jednoduché. Neexistujú konkrétne testy, ktoré by ochorenie jednoznačne potvrdili. Pri podozrení sa u jedinca sledujú klinické príznaky, pričom je pomocou rôznych vyšetrení dôležité vylúčiť iné možné príčiny objavujúcich sa tikov.

Tourettov syndróm je chronickým a nevyliečiteľným ochorením, ktoré pacienta sprevádza počas celého života. Liečba je zameraná len na miernenie sprievodných symptómov ochorenia. Niektoré liečivá výrazne pomáhajú človeku tiky zvládať a držať ich pod čiastočnou kontrolou, taktiež môžu pacientom pomôcť psychoterapie či psychologické poradenstvo. Tento syndróm nepredstavuje pre človeka nejaké vážne zdravotné riziko, no má spravidla výrazný vplyv na kvalitu jeho života. Rôzne aktivity a konanie, ktoré nevedia osoby s týmto syndrómom ovládať, sú neraz spoločensky neprijateľné. Takéto osoby môžu byť ľahko vyčlenené z kolektívu, alebo zažívať šikanu. O to viac je pre ne dôležité pochopenie a podpora zo strany blízkeho okolia.

Pozri aj: Pozor na vážny zdravotný problém! Aké sú prejavy podvýživy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Jana Čipková 31.08.20 19:06

karma
106.00

Názov choroby nepoznám, ale poznám človeka s nekontrolovateľnými tikmi.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 01.09.20 00:48

MD
karma
132.00

Musí to byť nepríjemné pacientovi aj okoliu. Ani si nechcem predstaviť, že by ma niečo také postihlo, zvlášť v tej ťažkej forme s vulgarizmami. V živote som nevyslovila vulgarizmus....toto by ma zničilo.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.09.20 23:21

karma
109.00

Veľmi nepríjemná choroba...

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.09.20 19:42

MR
karma
104.00

o takomto ochorení som doteraz netušila

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.09.20 20:29

DB
karma
117.00

O tejto chorobe som ešte nepočula, ale poznám človeka s takýmito príznakmi, je to veľmi nepríjemné, ale ten človek za to nemôže a treba to aj tak brať :-(

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 02.09.20 20:35

karma
110.00

Toľko rôznych ochorení, čo máme a veda je bezradná. Nepoznám nikoho s týmto ochorením, ani som zatiaľ o ňom nepočula...chúdence deti.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.02.22 15:40

JK
karma
100.00

Každá choroba je hrozná o tejto čítam prvý krát

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní