Voľná menštruácia (bezvložková metóda): Skvelý spôsob, ako ušetriť na hygienických potrebách?!

Voľná menštruácia (bezvložková metóda): Skvelý spôsob, ako ušetriť na hygienických potrebách?!

Žiadne vložky, tampóny, kalíšky, menštruačné nohavičky! Žiaden stres z pretečenej vložky a špinavej bielizne! Je tu spôsob, ako zvládať svoje dní aj inak a pri tom všetkom ešte aj ušetriť a žiť tak viac zero waste.

V súčasnej dobe sa čoraz viac zameriavame na náš spôsob života a dávame si viac záležať aj na našej planéte. Tak vznikol aj zero waste spôsob života, vďaka čomu sa snažíme produkovať menšie množstvo odpadu. Jednorazové odličovacie tampóny sme v kúpeľni vymenili za pracie tampóny. Vložky sme nahradili menštruačnými kalíškami alebo menštruačnými nohavičkami. No menštruácia sa dá zvládať aj bez všetkých týchto vymožeností či pomôcok. Hovoríme tak o voľnej menštruácii, vďaka ktorej získate kontrolu nad svojím telom. Podľa mnohých žien ide o oslobodzujúcu metódu, ktorá si však vyžaduje trpezlivosť a dokonalé poznanie svojho tela a hlavne dokonalé ovládanie svalov panvového dna.

bezvložková metóda pri menštruácii

Zdroj: Shutterstock®

Čo je voľná menštruácia?

Voľná menštruácia je v podstate sloboda. Je to slobodný prístup k svojmu telu a oslobodenie sa od používania hygienických pomôcok. Pri menštruácii tak ženy nepoužívajú žiadne pomôcky na zachytávanie menštruačnej krvi. Nejde však ani o samovoľné „vypúšťanie“ menštruačnej krvi na oblečenie. Odvádzanie menštruačnej krvi z tela môže každá žena regulovať.

Základom voľnej menštruácie je načúvanie vlastnému telu. Žena sa musí dokonalo sústrediť a sledovať, kedy má nutkanie zájsť na WC. Toto nutkanie by malo byť pre ženu signálom, že má zájsť na toaletu a uvoľniť sa natoľko, aby z tela odišla všetka nahromadená krv.

Ako je možné, že voľná menštruácia funguje?

Určite ste si za tie roky všimli, že menštruačná krv z tela „neodteká“ priebežne, ale skôr nárazovo. Menštruačná krv sa zhromažďuje v maternici a následne pôsobením tlaku i gravitačnej sily sa uvoľňuje a vychádza z tela von. Ak žena dokáže tento moment vystihnúť, tak sa dokáže menštruačnej krvi zbaviť bez toho, aby musela používať dámske hygienické potreby.

Podľa žien, ktoré túto metódu praktizujú platí, že vôbec nie je náročné odhadnúť, kedy je potrebné zájsť na toaletu. Tlak v podbrušku intenzívne cíti každá z nás, preto sme schopné tento moment vystihnúť. Dôležité je vedieť ovládať svoje svaly panvového dna. Ak ich budete vedieť ovládať, tak budete vedieť regulovať aj odtekanie menštruačnej krvi a nebudete potrebovať žiadne dámske hygienické potreby. Nanajvýš siahnete len po slipovej vložke, ktorá bude akousi poistkou.

Zaujme ťa: Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!

dámske hygienické potreby

Zdroj: Shutterstock®

Ako prejsť na voľnú menštruáciu?

Základom je, samozrejme, tréning. Nič nepôjde zo dňa na deň. V prvom rade je potrebné posilňovať svaly panvového dna, a to správnymi cvikmi. Medzi ne patria napríklad známe Kegelové cviky. Odporúča sa aj ich posilnenie počas sexuálneho styku, pri ktorom by žena mala cielene sťahovať pošvu a vnútorné svaly. 

V druhom rade si treba uvedomiť, že voľná menštruácia si vyžaduje čas. Na prvýkrát sa vám nemusí podariť voľnú menštruáciu praktizovať. Mnohé ženy na diskusných fórach dokonca uvádzajú, že pri prvom pokuse sa im takýmto spôsobom podarilo menštruáciu úplne zastaviť. Keďže psychika robí veľa, môže byť príčinou úplného zastavenia menštruácie pri skúšaní tejto metódy „navoľno“. Avšak, akonáhle prídete na jej princíp, budete voľnú menštruáciu zvládať ľavou-zadnou.

Táto metóda sa dá praktizovať kedykoľvek, dokonca aj počas noci. Ak spíte 6 až 7 hodín denne, tak údajne stačí, ak sa menštruačnej krvi zbavíte pred spaním. V noci budete v bezpečí. Tie skúsenejšie dokážu svojmu telu načúvať aj počas spánku. Potreba uvoľnenia nahromadenej menštruačnej krvi vás môže prebudiť zo spánku.

Aké sú výhody voľnej menštruácie?

Áno, voľná menštruácia má množstvo výhod. V prvom rade môžeme hovoriť o vymiznutí podráždenia, ktoré môžu spôsobiť hygienické vložky. Dámy si dokonca pochvaľujú aj vymiznutie menštruačných bolestí či znovuobjavenie vaginálneho prostredia bez podráždenia. Ďalšou výhodou je ušetrenie na hygienických potrebách a, samozrejme, aj posilnenie svalov panvového dna, čím môžeme predísť neželanej inkontinencii.

Pozri tiež: Sexuálny život pod kontrolou! Hormonálna antikoncepcia a 5 faktov o nej


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Katarína Konečná 23.08.21 09:46

KK
karma
109.00

zaujímavé, ale určite by žena musela mať také zamestnanie, kde sa to dá sledovať, nakoľko je to dosť na psychiku

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:19

karma
113.00

Súhlasím, nie je to asi pre každú ženu - veľa rozhoduje práve typ zamestnania.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 23.08.21 11:33

MR
karma
109.00

no neviem či by som nemala obavy z prípadnej “nehody” aj keby to viem ovládať..

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:20

karma
113.00

Preto je lepšie poistiť sa pred takýmito „nehodami" - dámskymi hygienickými pomôckami alebo aktuálne čoraz viac obľúbenými nohavičkami ;)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 23.08.21 17:45

DB
karma
114.00

po prečítaní tohto článku som si povedala " vďaka Ti Bože, že už som po prechode ".

  • 4
Odpovedať

Ľubica Šťastná 24.08.21 06:46

ĽŠ
karma
100.00

Psychika robí skutočne veľa i v tomto prípade.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 24.08.21 09:53

ZS
karma
100.00

Dosť náročné,istota je vložka.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.08.21 11:55

IM
karma
100.00

neviem asi by som sa na to nedala nech je to tak ako má byt

  • 1
Odpovedať

Dušan Varga 24.08.21 14:55

DV
karma
103.00

Som už pár rôckou ženatý, no s týmto som sa ešte nestretol. Túto informáciu podám ďalej, kompetentnej osobe.

  • 1
Odpovedať

Lenka Pisarčíková 27.08.21 13:09

LP
karma
-1.00

hmm, tak to by som celých 6 dní presedela na toalete

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 31.08.21 08:21

karma
113.00

Snáď nie :D :D :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní