Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!

Bolesť v podbrušku odhalená: Toto sú tie najčastejšie dôvody!

Určite ste už aj vy zažili ten nepríjemný pocit, keď vás trápi bolesť v podbrušku. My, ženy, musíme tento údel okrem iného znášať aj pravidelne, keď máme práve svoje dni. Za bolesťou v podbrušku sa však môže ukrývať rad zdravotných ťažkostí, ktoré spočiatku môžu začínať veľmi nenápadne. Žiadnu bolesť však netreba podceňovať, a to najmä vtedy, ak sa jej charakter mení alebo pretrváva dlhšiu dobu.

Čo všetko sa môže ukrývať za bolesťou v podbrušku? Prinášame vám prehľad tých najčastejších a najpravdepodobnejších príčin.

Odporúčame: Rôzne typy bolesti brucha: Jednoduchá mapa odhalí, čo sa ti telo snaží naznačiť!

bolesť v bruchu

Zdroj: Shutterstock®

Menštruácia

Ako sme už v úvode načrtli, práve menštruácia býva jednou z častých a pravidelných príčin bolestí v takzvanom hypogastriu, alebo inak aj podbrušku. Kým šťastnejšie z nás sa obídu bez väčších problémov, tie ostatné sa trápia s nepríjemnými menštruačnými bolesťami. Sú známe aj pod pojmom dysmenorea a môžu vystreľovať nielen do bruška, ale aj do chrbtice či slabín. S menštruačnými bolesťami sú často spojené i tráviace ťažkosti a zvýšená činnosť čriev. Prekvapením nebýva ani bolestivý žalúdok či nevoľnosť. V takéto dni žene zostáva iba jediné, a to zostať doma, veľa oddychovať, piť dostatočné množstvo tekutín, pomôcť si v prípade potreby utlmujúcimi liekmi proti bolesti a jednoducho tieto dni iba prežiť. Za nepríjemnými bolesťami sa ukrýva hormón, takzvaný prostaglandín. Práve on vyvoláva bolestivé sťahy maternice a odlúčenie vnútornej sliznice v maternici.

Pozri aj: Ako zmierniť menštruačné bolesti? Záchrancom nie sú iba lieky!

menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Tehotenstvo

Možnou príčinou bolesti môže byť aj začínajúce tehotenstvo. Tehotenstvo je obdobím veľkých zmien v tele ženy. Je priam úžasné, čo všetko naše telo dokáže. Práve bolesť v podbrušku je často jedným z prvých príznakov ranného tehotenstva. Telo a maternica sa pripravujú na dôležitú úlohu, a preto môžete pociťovať pichanie, pocit rozpínania či dokonca ťahavý charakter bolesti. V neskorších štádiách tehotenstva môžu byť bolesti naďalej prítomné napríklad v podobe takzvaných Braxtonovo-Hicksových kontrakcií. Tie sú medzi ženami známe aj ako „poslíčkovia“. Tieto kontrakcie však bývajú pre budúcu mamičku často zavádzajúce, pretože si myslí, že začína rodiť. Rozdiel medzi týmito kontrakciami a skutočným pôrodom je však najmä v pravidelnosti kontrakcií a ich zvyšujúcej sa intenzite.

Zápal pošvy

Ženské pohlavné orgány sa členia na niekoľko častí a existuje teda aj viacero príčin, prečo oblasť podbruška bolí. V menej závažných prípadoch môže ísť o zápal pošvy, ktorý je sprevádzaný nepríjemným svrbením a zapáchajúcim výtokom rôznej farby a konzistencie. Aj napriek tomu, že zápal pošvy je pomerne častý a v prípade vhodne zvolených liekov aj ľahko liečiteľný, netreba ho zanedbať. V opačnom prípade môže prejsť do chronickej podoby, v krajnom prípade môže hroziť aj neplodnosť ženy. Pri pretrvávajúcich ťažkostiach je preto vhodné navštíviť svojho gynekológa, ktorý vám nastaví vhodnú a účinnú liečbu.

Inšpiruj sa: Bolestivý zápal v intímnych partiách: Toto sú príznaky bartolinitídy!

zápal pošvy

Zdroj: Shutterstock®

Zápal maternice

Aj napriek tomu, že zápal maternice, alebo aj endometritis, je zriedkavejší než zápal pošvy, môže spôsobiť nepríjemné ťažkosti a trvalé následky. Táto infekcia ženskej pohlavnej sústavy je najčastejšie vyvolaná bakteriálnou aeróbnou či anaeróbnou flórou. Spúšťačom však môžu byť aj mykoplazmy a chlamýdiové infekcie. K zápalu maternice môže dôjsť z viacerých dôvodov, medzi najčastejšie však patrí skorá sexuálna aktivita v nižšom veku, nedostatočné návyky v oblasti hygieny alebo časté striedanie partnerov. Ženy najčastejšie navštívia odborníka už v štádiu prebiehajúceho zápalu pre pretrvávajúce bolesti či nepríjemné výtoky. Tento zápal však môže potrápiť aj ženy, ktoré nedávno porodili, opakovane potratili, ale aj ženy vo vyššom veku.

Zápal vaječníkov

Tento zápal vzniká z dôvodu zavedenia pohlavne prenosných baktérií do prostredia maternice, vajcovodov a v poslednom štádiu až do samotných vaječníkov. Toto ochorenie býva zradné, pretože problémy sú spočiatku mierne až žiadne, a to, že má žena problém s vaječníkmi zistí zvyčajne až vtedy, keď sa jej dlho nedarí otehotnieť. Ak už problémy žena pociťuje, najčastejšie ide o bolesť v oblasti podbruška a panvy, bolesť pri pohlavnom styku, možné krvácanie po pohlavnom styku, vaginálny výtok so zápachom či dokonca časté nutkanie na močenie alebo horúčka. Ak uvedené problémy pretrvávajú a teplota stúpne nad 38 °C, návšteve lekára sa nevyhnete. Základom prevencie proti zápalu vaječníkov je častá, avšak nie prehnaná, hygiena, podporenie imunity či bezpečný pohlavný život.

Neprehliadni: Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

zápal vaječníkov

Zdroj: Shutterstock®

Zápal močového mechúra

Kto si týmto ochorením aspoň raz prešiel vie, že zápal močového mechúra je mimoriadne nepríjemný. Zápal v priemere postihuje viac ženy než mužov. Príčinou prečo je tomu tak je kratšia močová rúra, vďaka ktorej sa baktérie môžu dostať dnu a vyvolať zápal. Za zápalom sa najčastejšie ukrýva baktéria Escherichia coli, ktorá sa prirodzene vyskytuje v konečníku. Zápal močového mechúra spoznáte jednoducho – časté nutkanie na močenie, pričom vylúčite iba malé množstvo moču, rezanie či pálenie počas močenia a po močení, ale aj bolesť podbruška. Tento zápal je potrebné čo najskôr riešiť s lekárom, ktorý vám na základe vzorky moču predpíše antibiotiká. V prípade neliečenia môže prejsť zápal až do zápalu močovodov a obličiek, ktoré si vyžadujú liečenie v nemocnici.

Divertikulitída

Divertikulitída zhoršuje ochorenie nazývané aj divertikulóza. Toto ochorenie hrubého čreva často súvisí najmä s nesprávnou stravou a častými zápchami, za ktoré môže kombinácia oslabenej steny čreva a zvýšeného tlaku v čreve. V čreve vznikajú vydutiny, ktoré sa môžu zapáliť a spôsobovať nepríjemnú bolesť. V momente zápalu už hovoríme o divertikulitíde. Ochorenie najčastejšie postihuje ľudí nad 60 rokov. V krajných prípadoch môže nastať prasknutie tejto vydutiny, čo si vyžaduje už operačné riešenie.

Pozri aj: Vieš, čo je divertikulóza? Zisti, ktorú časť tela môže postihnúť!

ileus

Zdroj: Shutterstock®

Crohnova choroba

Táto pomerne známa choroba postihuje črevný systém, presnejšie koniec tenkého čreva. Ide o autoimunitné chronické ochorenie tráviaceho traktu, ktoré spôsobuje v trávení zápalové procesy. Aj napriek tomu, že Crohnova choroba je neliečiteľná a pacient sa s ňou musí celoživotne pasovať, príznaky je možné potláčať účinnou liečbou. Crohnova choroba sa prejavuje viacerými symptómami – najčastejšie ide o značnú únavu, viditeľný úbytok hmotnosti, v krajných prípadoch až podvýživu. Pacienti často bojujú aj s pretrvávajúcou hnačkou či chronickými bolesťami brucha. Rizikovými faktormi pre toto ochorenie sú vek do 30 rokov, fajčenie, dedičnosť či dlhodobé užívanie protizápalových liekov.  

Ileus

Ileus, alebo aj nepriechodnosť čriev či zauzlenie čriev, je ochorenie, ktoré môže byť životu nebezpečné, ak sa včas nepodchytí. Ochorenie je charakteristické tým, že obsah čriev sa nedokáže posúvať ďalej. Príčinou môžu byť najmä problémy mechanického, cievneho či neurologického charakteru. Príznaky sú jednoznačné – prudká bolesť brucha, zvracanie, vydutie brucha a zástava plynov a stolice. Rizikovými faktormi je vyšší vek, náhla strata hmotnosti, ochorenie ciev, problémy s tráviacou sústavou či poranenie v oblasti čriev.  

Inšpiruj sa: Trápi ťa neustále sucho v ústach? Príčinou nie je iba smäd!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 11.08.21 16:48

IM
karma
100.00

najčastejšie su ženské zaležitosti a pri menštoacii to poznám pokial som nemala deti to bol horor

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 21.08.21 07:23

MR
karma
109.00

veď to ťažko rozoznať čo je pms a čo už nie..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní