Rôzne typy bolesti brucha: Jednoduchá mapa odhalí, čo sa ti telo snaží naznačiť!

Rôzne typy bolesti brucha: Jednoduchá mapa odhalí, čo sa ti telo snaží naznačiť!

Z času na čas každého z nás potrápi nejaká bolesť. V prvom rade môžeme hovoriť o bolesti pod rebrami, ktorá môže mať rôzne príčiny. 

Ak by sme mali konkretizovať, tak bolesť pod rebrami môže signalizovať problémy so žlčníkom. Pri bolesti pod pravým rebrom môže ísť o obličkové kamene, na druhej strane, pri bolesti pod ľavým rebrom môže ísť o problémy so slezinou.

Samozrejme, nie sme žiadni lekári, aby sme razom vedeli odhaliť príčinu bolesti bez akéhokoľvek vyšetrenia. No v prípade, že sa prejeme a je nám ťažko, tak vieme, kde je pes zakopaný. Problémom je ťažoba na žalúdku, ktorá sa môže vytratiť aj po dobrej prechádzke. Čo ale rôzne bolesti brucha v iných jeho častiach?

Bolesti v rôznych častiach brucha

Existuje mapa bolesti brucha, vďaka ktorej si vieme aj sami jednoducho určiť, odkiaľ bolesť vystreľuje a čo je pravdepodobne jej príčinou. Oblasť brucha si môžeme rozdeliť na 9 častí, kde každá je spájaná s nejakým vnútorným orgánom. Brucho môžeme rozdeliť na hornú, strednú a spodnú časť, pričom každú ešte následne môžeme rozdeliť na pravú a ľavú stranu, ako aj strednú časť.

Bolesť prítomná v rôznych týchto častiach môže súvisieť s iným problémom a môže byť príznakom iného ochorenia. Aj takýmto spôsobom si následne vieme jednoducho od bolesti uľaviť. Čo spôsobuje bolesť brucha naľavo? Aké sú najčastejšie príčiny bolesti brucha v spodných častiach? A čo bolesť brucha v hornej časti? Poďte sa s nami pozrieť na možné príčiny.

Treba si však uvedomiť, že ak bolesť pretrváva dlhšiu dobu, teda je prítomná chronická bolesť, je potrebné navštíviť lekára. Progresívna bolesť brucha môže poukazovať aj na závažný problém.

Len odborník dokáže presne diagnostikovať príčinu bolesti brucha na základe prítomných príznakov a výsledkov vyšetrení. Diagnostika bolesti brucha môže zahŕňa ultrazvukové vyšetrenie, gastroskopiu, kolonoskopiu a ďalšie vyšetrovacie metódy.

Pozri aj: Prečo piť zázvorový čaj? Pomáha pri týchto zdravotných problémoch!

bolesť v hornej časti brucha

Zdroj: Shutterstock®

Horná časť brucha – bolesť brucha naľavo

Hornú časť nášho brucha môžeme podľa mapy rozdeliť do troch oblastí. V prípade bolesti na ľavej strane môže ísť o bolesť žalúdka pri zápale žalúdka, odborne gastritíde. Ak je silná bolesť brucha v tejto časti prítomná pri prázdnom žalúdku, tak môže ísť o žalúdočné vredy.

Horná časť brucha – bolesť brucha vstrede

V strednej hornej časti brucha sa nachádza dvanástnik a veľká časť pankreasu. Pri silnej bolesti v tejto oblasti môže ísť o dvanástnikové vredy. Ak však pociťujete pálenie, tak príčinou môže byť aj reflux, pri ktorom môže byť prítomné mierna bolesť brucha. A v prípade, že bolesť vyžaruje až do chrbta, tak príčinou môže byť pankreatitída, teda zápal pankreasu.

Horná časť brucha – bolesť brucha napravo

Bolesť v pravej hornej časti zase naznačuje problém so žlčovými kameňmi alebo iné žlčníkové problémy, ako je napríklad zápal žlčníka. Rovnako môže byť príznakom zápalového stavu pečene.

Akútna bolesť brucha vpravo hore pod rebrami, ktorá vznikla náhle a je veľmi intenzívna, môže byť príznakom žlčníkovej koliky. V tomto prípade je bolesť prudká a pichľavá, pridávajú sa tráviace ťažkosti, ako nechutenstvo, nevoľnosť (vracanie) a nafukovanie.

Odporúčame: Táto žena má po 50-tke? Jennifer Garner odhalila svoju rýchlu beauty rutinu

bolesť v strednej časti brucha

Zdroj: Shutterstock®

Stredná časť brucha – bolenie brucha napravo

Zhruba v strednej pravej (ale aj ľavej) časti brucha sa nachádzajú obličky, preto častokrát bolesť v tejto časti naznačuje problémy práve s nimi. Ak bolesť vyžaruje do chrbta, tak môže ísť o infekciu obličiek. Ak sa k bolesti pridá aj nadúvanie, môže ísť o zápchu.

Stredná časť brucha – bolenie brucha vstrede

Pri bolesti v strede brucha je potrebné zamerať sa na svoje stravovanie a čreva. V tom horšom prípade môže ísť o zápal slepého čreva. Apendix je síce prítomný v pravej dolnej časti, ale jeho zápal sa začína prejavovať práve bolesťou okolo pupka. Rozpoznať zápal slepého čreva možno často na základe toho, že bolesť sa z okolia pupka presunie do pravej spodnej časti brucha.

Kŕčovitá bolesť brucha v tejto časti môže poukazovať aj na nejaké zápalové ochorenie čriev, no objaviť sa môže aj pri zápale pankreasu či žalúdočných vredoch. Bolesti v strede brucha (ale aj iných častiach) po konzumácii konkrétnych potravín môžu spôsobovať potravinové alergie a potravinové intolerancie. V takomto prípade bývajú často prítomné kŕče a hnačky.

Stredná časť brucha – bolenie brucha naľavo

V ľavej časti sa okrem obličiek nachádza aj časť hrubého čreva, preto v prípade bolesti môže ísť taktiež o začínajúci zápal slepého čreva, ale aj zápchu.

Neprehliadni: Konopná múka ponúka unikátnu chuť. Je vhodnou súčasťou jedálnička?

bolesť v spodnej časti brucha

Zdroj: Shutterstock®

Spodná časť brucha – bolesť brucha napravo

V tejto časti, teda konkrétne na pravej strane sa nachádza slepé črevo. Pri bolesti môže teda ísť predovšetkým o jeho zápal, čo si vyžaduje okamžitú lekársku starostlivosť. Ak sa pri bolesti brucha vyskytuje horúčka, neodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.

Spodná časť brucha – bolesť brucha v strede

V strede sa zase nachádza močový mechúr a reprodukčné orgány, preto akákoľvek bolesť v strede spodnej časti brucha je spájaná práve s týmito orgánmi. Zväčša bolesť signalizuje infekciu močového mechúra a iné gynekologické problémy. Neignorujte bolesti pri sexe.

Spodná časť brucha – bolesť brucha naľavo

Bolesť v ľavej časti je príznakom syndrómu dráždivého čreva, zápchy i gynekologických problémov (napr. zápal vaječníkov). 

Článok aktualizovaný 2.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 05.01.21 07:06

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 05.01.21 11:43

KK
karma
109.00

Poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.01.21 13:48

MM
karma
100.00

mňa už bolelo hádam všetko

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 06.01.21 18:01

karma
109.00

Problémy s bruchom má môj manžel.Bol už na všetkých vyšetreniach,naposledy CT-čko,nič mu nezistili a brucho ho bolí (pobolieva) dalej.Kde je pes zakopaný ??? :-O

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 07.01.21 09:51

MC
karma
109.00

Veľmi nepríjemné ,keď človek nevie čo môže zjesť a čo mu škodí.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 07.01.21 10:33

karma
106.00

Vynikajúco napísané, skutočne naše telo nám dáva signály, dokonca ešte pred tým, než prepukne nejaká porucha či choroba, je dôležité ho poznať a počúvať. Mnohému tak môžeme predísť.

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 09.01.21 12:44

MM
karma
107.00

Zaujímavé informácie

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 21:05

SK
karma
113.00

Tak toto je mega super článoček. Často ma bolí brucho a netuším prečo. :)
Ďakujem za článoček.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní