Vieš, čo je tenióza? Zisti, aký parazit ju spôsobuje a ako sa prejavuje!

Vieš, čo je tenióza? Zisti, aký parazit ju spôsobuje a ako sa prejavuje!

Dozvedieť ste sa u nás mohli dôležité i zaujímavé informácie už o viacerých ochoreniach, ktoré sú spôsobované rozličnými parazitmi. Nedávno to bola napríklad enterobióza, ktorú vyvoláva mrľa detská a taktiež i obávaná toxoplazmóza, ktorej pôvodcom je jednobunkovec Toxoplasma gondii.

Dnes vám v tejto oblasti rozšírime vedomosti, pretože reč bude o takzvanej tenióze, ktorá sa môže prejavovať nechuťou do jedla aj stratami telesnej hmotnosti. V článku vám prezradíme, čo je tenióza, čo je jej príčinou, ako sa prejavuje aj lieči. Rovnako vám pripomenieme základné zásady prevencie tohto ochorenia!

Čo je tenióza?

Pod pojmom tenióza rozumieme črevné infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom je parazit, konkrétne dospelé štádium pásomnice. Spomenúť pritom môžeme napríklad pásomnicu Taenia solium, čo je pásomnica dlhočlánková, či Taenia saginata, čiže pásomnicu dlhú, známu aj ako pásomnicu bezbrannú.

Pásomnice sú parazity červovitého tvaru s hrúbkou okolo 1 cm, pričom dorastať môžu do dĺžky niekoľkých centimetrov a v menej častých prípadoch aj niekoľkých metrov. Dožívať sa môžu celých desaťročí. Pásomnice sú charakteristické najmä svojím vývojovým cyklom, pri ktorom menia hostiteľa. Ich medzihostiteľom je často práve hovädzí dobytok či ošípané, pričom konečným hostiteľom je človek.

Ako sa človek môže nakaziť pásomnicami?

K nákaze pásomnicami v mnohých prípadoch dochádza v dôsledku konzumácie nedostatočne tepelne upraveného mäsa, prípadne surového mäsa. V infikovanom mäse totižto prežívajú vajíčka a zárodky parazitov, z ktorých sa po prechode do tenkého čreva stávajú larvy, ktoré následne rastú a produkujú ďalšie vajíčka. 

Tie môžu odchádzať stolicou, no rovnako môžu migrovať mimo čreva. Riziko nákazy zvyšuje okrem požívania surového a nedostatočne upraveného mäsa aj kontakt s hospodárskymi zvieratami a nesprávna manipulácia s ich výkalmi, cestovanie do rizikových krajín aj nedostatočná hygiena.

Odporúčame: Vieš, ako rozpoznať alergiu u zvierat? Toto sú najčastejšie signály

nákaza pásomnicami

Zdroj: Shutterstock®

Aké má nákaza pásomnicami príznaky?

U mnohých jedincov prítomnosť pásomníc nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti, a to najmä v prvotných fázach ochorenia. Postupne sa však môžu začať u postihnutého objavovať najmä črevno-žalúdočné problémy, akými sú:

  • nechutenstvo,
  • nevoľnosť,
  • pocity na zvracanie,
  • hnačky,
  • bolesti brucha,
  • chudnutie s celkovou slabosťou.

Niekedy tiež dochádza k nálezu článkov pásomnice priamo v stolici. Hoci je črevná infekcia pásomnicou zvyčajne len mierna a nepredstavuje väčšie riziko, v niektorých prípadoch môže dôjsť k rozvoju komplikácií.

Možné komplikácie pri nákaze pásomnicami

Problém môže nastať, ak sa larvy pásomnice dostanú aj do iných častí tela. Príznaky takéhoto stavu následne závisia aj od toho, kde sa pásomnice usídlili. Ak sa parazit dostane napríklad do nervovej sústavy, u pacienta sa môžu vyskytnúť svalové kŕče či bolesti hlavy. Pri prieniku do podkožných vrstiev je časté nepríjemné svrbenie pokožky.

Dostať sa však môžu i do pľúc. Medzi ďalšie prejavy ochorenia pri migrácii pásomníc do iných častí tela radíme horúčku, alergické reakcie či rozličné neurologické príznaky. Pásomnice môžu vo všeobecnosti spôsobovať narušenie funkcií konkrétnych tkanív, do ktorých sa dostali.

Pozri aj: Rakovina pankreasu: Ako sa prejavuje najzákernejší druh rakoviny?

liečba teniózy

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika teniózy

Pri diagnostike pásomníc v tele sa u pacienta sledujú klinické príznaky, ktoré poukazujú na dané ochorenie. Okrem toho tiež dochádza k mikroskopickému vyšetreniu vzoriek stolice a rovnako sa tiež môže odoberať krv. Pri potvrdení diagnózy lekár stanovuje vhodnú liečbu, a to s ohľadom na zdravotný stav konkrétneho pacienta.

Liečba pásomníc v tele

Bežne sa pristupuje k podávaniu farmakologických prípravkov s protiparazitárnymi aj protizápalovými účinkami. Tie majú za úlohu rozložiť a zneškodniť parazita a podporiť jeho vylúčenie z tela prostredníctvom stolice.

Prognóza ochorenia je zvyčajne dobrá, i keď, ako sme spomenuli vyššie, aj v tomto prípade môže dôjsť k rozvoju nejakých komplikácií. Vo veľmi vážnych a menej častých prípadoch sa pristupuje aj k chirurgickému zákroku, a to napríklad pri odstraňovaní cýst, najmä z pečene či pľúc.

Bylinky proti črevným parazitom

Ľudová medicína odporúča viacero byliniek s protiparazitným účinkom. Vyskúšať ich možno najmä ako podpornú metódu pri liečbe pásomníc alebo iných parazitov. Bylinkami by sme však nemali úplne nahradzovať liečbu nastavenú lekárom. Pri črevných parazitoch sa odporúča napríklad čaj zo zmesi viacerých bylín: 

  • mrlík voňavý,
  • mäta sivá,
  • palina,
  • tymian,
  • čakankový koreň,
  • omanový koreň,
  • tymian,
  • strúčik cesnaku. 

Postup: Byliny zmiešame po 15 g z každého druhu. Jeden strúčik cesnaku povaríme v 250 ml vody a pridáme 1 ČL zmesi bylín. Odstavíme a necháme lúhovať 10 minút. Čaj sa pije ráno nalačno. 

Prevencia teniózy

Vedieť by sme však v prvom rade mali to, aké sú zásady prevencie tohto ochorenia. Prvým pravidlom ochrany pred infekciou pásomnicami je dostatočná tepelná úprava mäsa a vyhýbanie sa konzumácii surového alebo polosurového mäsa. Riziko nákazy znižuje dlhodobejšie zmrazovanie rýb a mäsa, a to hlavne vtedy, ak má byť použité v surovom stave, napr. pri príprave tatárskeho bifteku.

Taktiež k prevencii prispieva dodržovanie zásad osobnej hygieny a pravidelné umývanie rúk, a to hlavne pred jedlom či manipuláciou s jedlom. Väčší pozor si treba dávať aj pri návšteve cudzích krajín. Umývajte si ovocie aj zeleninu vodou z bezpečného zdroja, ktorým môže byť v prípade potreby i balená voda z obchodu. 

Aktualizovaný článok: 2.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 24.07.19 19:23

MM
karma
100.00

aspoň vieme, prečo je dôležitá prevencia

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 24.07.19 21:52

karma
106.00

Pásomnica je naozaj nebezpečná.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 24.07.19 22:04

IM
karma
100.00

strašné človek ani nevie, kde a čo sa môže objavit

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní