Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?

Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?

Quinoa sa stáva stabilnou súčasťou gastronómie po celom svete. Má veľa výhod. Je bezlepková, zdravá a plná hodnotných živín, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie. Quinou jedia najmä ľudia, ktorí chcú schudnúť alebo jednoducho žiť zdravšie, a preto si ju pridávajú do šalátov, alebo ju servírujú ako prílohu k mäsu. A čo červená quinoa? Už z názvu možno predpokladať, že pôjde o niečo podobné len v červenom šate. Prečo by ste ju mali konzumovať?

Farba na tanieri

Červená quinoa pochádza, taktiež ako klasická quinoa, z Južnej Ameriky. Už tisíce rokov dozadu starí Inkovia verili, že im táto červená bylina prinesie silu v prebiehajúcich bojoch. A mali pravdu. Červená quinoa je zdroj bohatý na vlákninu (má jej 2-krát viac ako klasická quinoa), bielkoviny a dôležité minerály, a to najmä mangán, fosfor, meď a horčík. V konečnom dôsledku vám červená quinoa prinesie na tanier viac farby.

Zaujme ťa: Chceš vedieť, ako v práci excelovať? Skús recepty na produktivitu

kde zohnať červenú quinou

Zdroj: Shutterstock®

Zabijak voľných radikálov

Čím sa môže červená quinoa pochváliť najviac, je množstvo antioxidantov, ktoré obsahuje. Zo všetkých druhov a farieb quinoy ich tá červená obsahuje najviac, a tak vďaka nej vaše telo dokáže bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť až smrteľné ochorenia. Vysoký výskyt flavonoidov a polyfenolov v červenej quinoe pôsobí na organizmus protizápalovo a antirakovinovo. Keďže je červená quinoa celozrnná bylina, profituje z nej aj vaše srdce, ktoré sa môže v budúcnosti vyhnúť ochoreniam. Tento druh quinoy je vhodný aj pre celiatikov a ľudí, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo.

šalát s červeenou quionou

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju pripraviť?

Vo všeobecnosti sa červená quinoa pripravuje tak ako quinoa klasická, alebo ako ryža vo vriacej vode v pomere 2:1. Ako ju ale zaradiť do jedálnička? Je to veľmi jednoduché. Na raňajky si ju môžete pripraviť namiesto ovsených vločiek v mlieku a ochutiť ju napríklad kakaom či škoricou, na obed vám poslúži ako príloha k mäsu alebo ako hlavné jedlo, ak k nej pridáte napríklad grilovanú zeleninu. Quinou môžete jednoducho prihodiť aj do zeleninového šalátu… Červenú quinou pred varením nezabudnite poriadne opláchnuť.

Vyskúšaj: Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.08.19 07:08

ĽŠ
karma
100.00

Červenú sme ešte nemali možnosť vyskúšať, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní