Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka

Najlepší liek na bolesť aj vypadávanie vlasov: Toto je zaručená pecka

Rozmarín lekársky, latinsky Rosmarinus officinalis, je pomerne známa a veľmi aromatická stredomorská rastlinka, ktorá je aj u nás na Slovensku často pestovaná v záhradách či kuchyniach v črepníkoch. Tento vždyzelený poloker, ktorý bez strihania dokáže narásť do pomerne slušných rozmerov, má typické úzke lístky s celistvým okrajom. Tie sú na líci vždy tmavozelené a lesklé a na rube zase plstnaté so sivastou farbou. Kvety sa zvyčajne objavujú v mesiacoch máj až júl. Rastú v riedkych súkvetiach, majú pyskovitý tvar a modrofialovú farbu.

Listy rozmarínu našli uplatnenie nielen v gastronómii ako korenina na ochutenie mäsa a rýb, polievok, grilovanej zeleniny či zemiakov, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Napríklad zápar z rozmarínu, respektíve rozmarínový čaj predstavuje prírodný liek na vysoký krvný tlak či tráviace ťažkosti. Kúpeľ s rozmarínovým odvarom zase uvoľní stuhnuté svalstvo. Dnes však máme pre vás ešte jeden tip, a tým je rozmarínový olej. V nasledujúcom článku prám prezradíme, ako si tento olej pripraviť, ako ho používať a aké má účinky.

Odporúčame: Správna regenerácia svalov po tréningu: Zaručená vzpruha pre každého!

rozmarínový olej

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Rozmarín si bez väčších problémov môžete pestovať i doma, či už v exteriéri alebo interiéri. Stačí mu črepník, polotieň, suchšia pôda a ochrana pred mrazmi. Na liečebné účely sa z neho zberajú práve listy, prípadne celé olistené nedrevnaté výhonky. Tie si do zásoby môžete usušiť v tieni alebo umelých podmienkach pri teplote do 35 °C. Rozmarín vždy uchovávajte v dobre uzatvorených nádobách, inak by zvlhol. A čo všetko budete teda potrebovať na prípravu domáceho rozmarínového oleja? Pripravte si vetvičky rozmarínu, ideálne čerstvého, kvalitný rastlinný olej (vhodný je napríklad extra panenský olivový olej) a sklenenú nádobu.

Nádobku, ktorú je možné dobre uzavrieť, naplňte rozmarínom a ten zalejte olejom. Dávajte pozor na to, aby olej zalial všetky časti byliny. Nádobu uzatvorte a umiestnite na slnečné miesto. Zmes takto nechajte odpočívať aspoň jeden mesiac. Následne macerát sceďte a olej prelejte do čistej sklenej nádobky. Rozmarínový olej je pripravený na použitie. Fľaštičky, v ktorých ho uchovávate, skladujte na tmavšom a chladnejšom mieste, predĺžite tak jeho trvanlivosť.

použitie rozmarínového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Pri ktorých neduhoch po ňom siahnuť?

Čo sa týka účinných látok rozmarína lekárskeho, tak môžeme spomenúť, že sa v ňom ukrývajú éterické oleje, triesloviny, flavonoidy či horčiny. Rovnako je zdrojom minerálov, ako sú horčík, železo či mangán. V prvom rade ho môžete používať aj vnútorne, pričom je vhodný najmä do studených pokrmov. Dochuťte ním šaláty, zálievky či hotové omáčky. Rozmarínový olej zlepšuje koncentráciu, podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a potláča zadržiavanie vody v organizme pri menštruácii. Samozrejme, široké uplatnenie nájde aj pri vonkajšom používaní. Využiť ho môžete na ošetrenie vlasovej pokožky, prípadne aj končekov vlasov. Stimuluje totiž rast vlasov, bojuje proti ich vypadávaniu a taktiež rieši problém so suchou pokožkou hlavy.

Tento jedinečný olej môže byť dokonca nápomocný aj pri kožných ťažkostiach, napríklad ekzémoch. Výborný je však aj ako masážny olej. Pomáha uvoľňovať svalstvo a dokonca mierni bolesti chrbtice a svalov. Má antiseptické účinky a napomáha eliminovať bolesti spojené s reumatizmom či artritídou. Pri bolesti hlavy si ním skúste potrieť a premasírovať spánky. Pri masírovaní rôznych častí tela tiež pôsobí upokojujúco a potláča pocit stresu. 

Pozri aj: Poznáš kalonji semená? Neuveriteľné, no toto dokážu aj s tvojím telom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 13.07.19 06:59

ĽŠ
karma
100.00

Rozmarín pestujem, nakoľko je naozaj skvelý na rôzne neduhy, no olej z neho som ešte nepripravovala, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 13.07.19 10:05

karma
74.00

ooo super článok, rozmarín mám zasadený v črepníku

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 14.07.19 15:55

KK
karma
105.00

mávam bolesti chrbtice, takže vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 14.07.19 21:20

JK
karma
100.00

Rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Jana Brezovská 30.07.19 09:33

JB
karma
-1.00

zatiaľ využívame iba na varienie, ale skúsime

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní