Rakovina pankreasu: Ako sa prejavuje najzákernejší druh rakoviny?

Rakovina pankreasu: Ako sa prejavuje najzákernejší druh rakoviny?

Viete, ktoré druhy rakoviny sú najrozšírenejšie? U nás patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce rakovina hrubého čreva a konečníka, pričom práve Slovensko sa nachádza na popredných priečkach v zozname najviac postihnutých krajín sveta, čo sa tohto onkologického ochorenia týka.

Okrem toho patrí do podobnej kategórie i rakovina pľúc či rakovina prsníka. Frekventovaný výskyt však má i rakovina pankreasu, ktorá je označovaná za jednu z najzákernejších druhov rakoviny, ak nie za tú úplne najhoršiu. Aké sú rizikové faktory a príznaky rakoviny pankreasu? Aké typy rakoviny pankreasu sa vyskytujú? A aké je liečba? Uplatňuje sa chemoterapia, chirurgický zákrok alebo iné metódy?

Nádor na pankrease

Rakovina pankreasu predstavuje veľmi agresívne onkologické zhubné ochorenie s ťažkým priebehom, ktoré postihuje jeden z orgánov tráviacej sústavy – pankreas (resp. bunky pankreasu). Podžalúdková žľaza, známa aj ako pankreas, je plochý žlazovitý orgán, ktorý je charakteristický svojou lalôčkovou štruktúrou. Je umiestnený vyššie v brušnej dutine za žalúdkom.

Ide o žľazu s vnútorným vylučovaním, ktorá vytvára tráviace šťavy a produkuje hormóny. Pri rakovine pankreasu dochádza k nekontrolovateľnému množeniu buniek v postihnutom mieste a následnému formovaniu nádoru. Ten sa môže rozvinúť na viacerých častiach spomínaného orgánu, a to na hlave pankreasu aj tele pankreasu či chvoste.

Karcinóm pankreasu – aké typy rakoviny pankreasu poznáme?

V 90 % prípadov predstavuje rakovina pankreasu adenokarcinóm. Ide o najčastejší typ nádoru pankreasu. Nádory v pankrease však nedelíme len na základe druhu tkaniva, z ktorého vyrastajú rakovinové bunky, ale aj na základe toho, aká časť pankreasu je postihnutá. Rozlišuje 2 základne formy rakoviny pankreasu:

  • exokrinná rakovina pankreasu – ide o nádory exokrinného pankreasu, teda zhubné nádory v exokrinnej časti pankreasu vylučujúcej tráviace enzýmy, tumory exokrinného pankreasu obvykle predstavujú spomínané adenokracinómy,
  • endokrinná rakovina pankreasu – ide o nádory endokrinného pankreasu, nádor teda postihuje tú časť, ktorá tvorí hormóny (neuroendokrinné nádory pankreasu).

Odporúčame: Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!

prejavy rakoviny pankreasu

Zdroj: Shutterstock®

Štádiá rakoviny pankreasu

  • 0. štádium rakoviny pankreasu: V tomto počiatočnom štádiu je rakovina obmedzená len na jednu vrstvu buniek v pankrease a nepresahuje ju. Takýto nádor nie je obvykle možné zaznamenať pomocou bežných zobrazovacích metód.
  • 1. štádium rakoviny pankreasu: V tomto štádiu dosahuje nádor maximálne veľkosť 2 cm a zatiaľ sa nerozšíril do blízkych lymfatických uzlín ani do iných častí tela.
  • 2. štádium rakoviny pankreasu: Rakovina začína presahovať hranice pankreasu, ale ešte neovplyvňuje blízke krvné cievy. Môže však začať ovplyvňovať blízke lymfatické cievy a rozširovať sa.
  • 3. štádium rakoviny pankreasu: V tomto štádiu rakovina prerástla do blízkych tepien a žíl a začína sa šíriť prostredníctvom lymfatických uzlín.
  • 4. štádium rakoviny pankreasu: V najpokročilejšom štádiu rakovina metastázuje (metastázujúci nádor), čo znamená, že sa rozširuje do vzdialených orgánov a častí tela.

Príznaky rakoviny pankreasu

Zhubný nádor pankreasu je veľmi agresívnym ochorením, no je o to zákernejšia, pretože vo väčšine prípadov prebieha v prvotných fázach asymptomaticky. To znamená, že postihnutý nemusí pociťovať žiadne, prípadne len malé či neurčité ťažkosti, resp. celotelové príznaky, ktorým sa často pripisuje iná príčina. Objaviť sa môže väčšia únava či nechuť k jedlu.

Ak je nádor prítomný na hlave pankreasu, pomerne skoro a často môže dôjsť k zožltnutiu pokožky (žltačka), a to z dôvodu jeho tlačenia na žlčové cesty. K tomuto javu, čiže zožltnutiu pokožky a slizníc, dochádza i pri inom umiestnení nádoru, no zvyčajne až v neskorších fázach.

Okrem toho radíme medzi symptómy rakoviny pankreasu v ďalších štádiách ochorenia najmä rôzne gastrointestinálne príznaky, ako:

  • tupé bolesti brucha prítomné v hornej časti brucha,
  • bolesti vyrážajúce aj do chrbta, pokojne až do krížovej oblasti,
  • nevoľnosť,
  • časté pocity na zvracanie,
  • hnačky a svetlo sfarbená stolica,
  • pocity plnosti v bruchu.

Postupom ochorenia sa pridávajú i ďalšie sprievodné príznaky, ktoré sú bežné aj pri iných onkologických ochoreniach. Ide o stratu hmotnosti či celkovú svalovú slabosť.

Rizikové faktory rakoviny pankreasu

Jednoznačné príčiny rakoviny pankreasu nie sú známe. Známe sú viaceré rizikové faktory, ktoré môžu prispieť k rozvoju spomínaného ochorenia a ktoré zvyšujú výskyt rakoviny pankreasu. Medzi ne radíme napríklad fajčenie, ktorý významne prispieva k tomu, že sa začne rozvíjať zhubný nádor v pankrease. 

Vysoko riziková je prítomnosť chronického zápalu pankreasu u jedinca, ktorého príčinou je nadmerné a dlhodobé užívanie alkoholu.

Určitú rolu, podobne ako pri mnohých ďalších ochoreniach, môže hrať i genetika. Do ohrozenej skupiny ďalej radíme staršie osoby, pričom riziko stúpa po 40. roku života. U mladších je výskyt len zriedkavý. Ďalšími rizikovými faktormi sú aj obezita a cukrovka.

Pozri aj: Čo je príčinou parodontitídy? Na vznikajúci problém ťa upozornia tieto príznaky!

liečba rakoviny pankreasu

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika nádorov pankreasu obvykle zahŕňa:

  • Fyzikálne vyšetrenie a anamnéza
  • Krvné testy – sledovanie nádorových markerov
  • USG
  • CT – počítačová tomografia
  • MRI – magnetická rezonancia
  • biopsia – odber tkaniva na histologické vyšetrenie

Liečba rakoviny pankreasu

Liečba pri rakovine pankreasu závisí od mnohých rôznorodých faktorov, ako je štádium ochorenia, veľkosť a konkrétne umiestnenie nádoru, typ nádoru, vek pacienta aj jeho celkový zdravotný stav. Základnou metódou pri liečbe rakoviny pankreasu je chirurgické odstránenie nádoru. Najmä v raných štádiách ochorenia, ak je nádor malý a lokalizovaný, môže byť úplne odstránený chirurgicky (ide obvykle o operovateľný nádor).

V pokročilejších prípadoch, ak sa nádor rozšíril do okolitých tkanív alebo lymfatických uzlín, môže byť potrebná rozsiahlejšia chirurgická liečba (resekcia časti pankreasu – chirurgický zákrok, pri ktorom je odstránený úsek orgánu), prípadne môže byť nádor neoperovateľný. Ďalej sa uplatňuje ožarovanie (rádioterapia), chemoterapia či imunoterapia. 

Prognózy pri rakovine pankreasu

Nádor na pankrease pomerne rýchlo rastie a metastázuje aj do okolitých tkanív. Veľmi často je napadnutá napríklad pečeň. Žiaľ, úmrtnosť na tento druh rakoviny je skutočne vysoká.

Podľa štatistík podľahne rakovine pankreasu viac ako 90 percent jedincov, ktorým je diagnostikovaná. K diagnostike pritom často prichádza už neskoro, a to z toho dôvodu, že prvotné fázy ochorenia, počas ktorých by mohla byť liečba efektívnejšia, sú jednoducho bezpríznakové.

Jedinec sa tak k lekárovi často dostane až pri prvých pozorovaných prejavoch, pričom rakovina je zvyčajne už v neskorých štádiách. O to dôležitejšie je robiť pre svoje zdravie maximum. Nevyhnutné je dostatočne si všímať svoj zdravotný stav a chodiť na pravidelné preventívne prehliadky.

Prevencia rakoviny pankreasu

Čo sa týka prevencie, tu je možné hovoriť len o všeobecných zásadách zdravého životného štýlu. Nižšie riziko vzniku rakoviny pankreasu majú nefajčiari. V rámci výživy je dôležité konzumovať dostatok ovocia a zeleniny a obmedziť nadmerný príjem živočíšnych tukov, červeného, údeného aj spracovaného mäsa. K tomu by sa mal pridať aj dostatok pohybu a udržiavanie si zdravej telesnej hmotnosti. 

Článok aktualizovaný 11.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 21.07.19 07:16

ĽŠ
karma
100.00

Je dôležité dostatočne si všímať svoj zdravotný stav a chodiť na pravidelné preventívne prehliadky.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 22.07.19 07:02

AS
karma
108.00

zákerná choroba, moja známa ju mala a veľmi trpela

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 22.07.19 16:13

MR
karma
109.00

najhoršie je to, že príznaky prídu neskoro..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 28.07.19 16:42

AK
karma
100.00

je to veľmi zákerný druh rakoviny

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 02.08.19 16:22

SZ
karma
93.00

Na príklade mne veľmi blízkeho človeka viem povedať, že táto pliaga prichádza náhle, bez varovania a pripraví o život aj človeka, na ktorého nesedí žiadny rizikový faktor a človeka, ktorý nezanedbáva svoj zdravotný stav a pravidelne chodí na preventívne prehliadky.

  • 7
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.21 21:16

JK
karma
100.00

Každá rakovina je pliaga neskutočná

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 27.07.23 18:21

MM
karma
100.00

zákerná choroba...

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 13.03.24 20:04

AK
karma
100.00

Najzákernejší druh rakoviny.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní