Hlási sa hnačka? Tieto suroviny ti zabezpečia rýchlu úľavu!

ako odstrániť hnačku

Hnačka je úplne bežný, pomerne častý, no zato nepríjemný zdravotný problém. Ak sa neobjavuje každú chvíľu a netrvá príliš dlho, mnohí ju berú skôr na ľahkú váhu. Väčšina ľudí tento chúlostivý problém jednoducho pretrpí.

Niektoré suroviny, ktoré určite nájdete i doma v chladničke či špajze, dokážu priebeh a liečbu hnačky urýchliť. Pomôžu správne tekutiny, ovocie alebo aj bylinky. V nasledujúcom článku sa dočítate, ako v pohodlí domova zabezpečiť, aby sa hnačka dala rýchlo na ústup!  

Reklama

Prečo tento problém vzniká?

Za hnačku sa považuje stolica riedkej až vodnatej konzistencie, ktorá sa objavuje častejšie ako trikrát denne. Niekedy býva sprevádzaná i teplotou, brušnou bolesťou, nevoľnosťou až zvracaním. Tento zdravotný problém je pomerne častý. 

Pokiaľ všetky nepríjemné prejavy ustupujú do dvoch dní, nie je sa čoho obávať. Hnačka je v podstate obrannou reakciou organizmu. Počas tohto stavu sa telo zbavuje rôznych baktérií i škodlivín, ktoré vyvolali zápal slizníc žalúdka alebo čriev.

Aj keď sa riedka stolica za normálnych okolností nepovažuje  za závažný zdravotný problém, vždy je potrebné ju preliečiť. Tým najdôležitejším je dostatočný pitný režim. Príčiny vzniku hnačky bývajú rôzne. Môže ísť o infekciu v organizme spôsobenú baktériami, vírusmi i parazitmi. 

Hnačku v niektorých prípadoch vyvoláva potravinová alergia, autoimunitné ochorenie, užívanie preháňadiel či otrava jedmi a toxínmi. Taktiež môže ísť o nežiaduci účinok niektorých liekov. Pri hnačke je dôležité spozornieť, ak trvá viac ako dva dni, je sprevádzaná nepretržitou horúčkou, vyrážkami, silnými bolesťami, zožltnutou kožou či krvou v stolici.

bylinný čaj
Shutterstock®

Pomôžu tieto potraviny:

1. Bylinný čaj

Ako sme už spomínali, voda je pri liečbe hnačky veľmi dôležitá. V rámci pitného režimu si však môžete dopriať i bylinné čaje. Napríklad taký bazalkový čaj obsahuje tanín, ktorý má pozitívny vplyv na sliznicu čreva. Kŕče vám pomôže zmierniť rumanček. 

Pri veľmi silnej hnačke je vhodné dopriať si tri razy denne čaj zo skorocelu. Dospelí môžu vyskúšať i čierny čaj so škoricou. Potrebujete naň lyžičku sypaného čierneho čaju, štvrtku celej škorice a 200 ml vriacej vody. Po zaliatí nechajte zmes lúhovať aspoň 5 minút a sceďte.

2. Voda s cukrom

Na ľahší priebeh hnačky a rýchlejšie uzdravenie je vhodné pripraviť si rehydratačný roztok. Vodu si najskôr prevarte a nechajte vychladnúť. Na 2 deci budete potrebovať 3 čajové lyžičky bieleho či trstinového cukru a pol lyžičky kuchynskej alebo morskej soli. Cukor i soľ nechajte v ochladenej vode poriadne rozpustiť. Roztok užívajte postupne po malých dávkach.

voda s mrkvou
Shutterstock®

3. Banány a jablká

Spomedzi ovocia sú ideálnymi pomocníkmi banány a jablká. Obsahujú totiž pektín, ktorý je dobrým bojovníkom proti hnačke. Banány skúste rozpučiť a zmiešať s rozdrvenými piškótami. 

Deťom zase môžete pripraviť jablkovú kašu. Nakrájané jablko vložte do hrnca s vodou, pridajte pol lyžičky cukru a kúsok škorice. Varte, až kým ovocie zmäkne. Následne rozmixujte a podávajte po lyžičkách. Jablká sú vhodné i nastrúhané.

Reklama

4. Mrkva

Mrkvu nájde doma snáď každý. Ak sa objaví hnačka, neváhajte po tejto zdravej zelenine siahnuť. Sto gramov očistenej a nakrájanej mrkvy zalejte v hrnci asi 200 ml vody a varte okolo hodiny. Pridajte i pol lyžičky morskej soli. Po vychladnutí rozmixujte na kašu a zjedzte. Mrkva vám pomôže upraviť črevnú mikroflóru. Pripraviť si znej však môžete i polievku. Tá pomôže nahradiť i stratené tekutiny.

5. Ryža

Ryža je výbornou diétnou potravinou, ktorou si rozhodne počas hnačky neublížite. Uvarenú ju môžete podávať napríklad so spomínanou mrkvou. Veľmi účinný je aj ryžový vývar. Dve polievkové lyžice umytej ryže varte s trochou soli v litri vody asi 45 minút. Ak stanovená doba uplynie, do vývaru prilejte toľko prevarenej vody, aby ste mali opäť celý liter. Následne vývar rozmixujte a po dúškoch pite teplý.

varená mrkva
Shutterstock®

6. Ľanové semienko

Medzi prírodné prostriedky bojujúce proti hnačke môžeme zaradiť aj ľanové semienka. Tie čistia hrubé črevo a podporujú črevnú mikroflóru. Dokonca riešia nielen problémy s riedkou stolicou, ale i zápchu. Pridávajte ich pomleté do diétnej stravy. Pomôže i lyžička ľanového oleja zapitá vodou. Olej môžete podať i deťom.

7. Muškátový oriešok

V špajze skúste pohľadať i muškátový oriešok. Ten má antiseptické účinky, podporuje trávenie a pravidelnú stolicu. Tretinu kávovej lyžičky postrúhaného orieška nasypte do malého pohárika a zalejte vodou. Nezabudnite užívať pravidelne, najlepšie ráno, na obed i večer.

ľanové semienko
Shutterstock®

Kedy nečakať a vyhľadať lekára

Aj keď väčšina prípadov hnačky odznie do dvoch dní, existujú situácie, kedy by ste nemali liečbu nechávať len na domáce prostriedky. Ak hnačka trvá dlhšie ako tri dni, sprevádza ju horúčka, silné bolesti brucha alebo sa v stolici objaví krv, je potrebné vyhľadať lekára. Rovnaké platí, ak sa dostavia príznaky dehydratácie – sucho v ústach, malý objem moču, závraty či extrémna slabosť.

U detí, tehotných žien, starších ľudí a osôb s oslabenou imunitou môže byť hnačka nebezpečná už po pár hodinách, pretože rýchlo strácajú tekutiny a minerály. Lekára kontaktujte aj vtedy, ak sa objaví vyrážka, žlté sfarbenie kože alebo ak hnačku sprevádza silné vracanie. Včasná diagnostika môže zabrániť zhoršeniu stavu a rýchlejšie obnoviť rovnováhu v tele.

Ako sa stravovať počas hnačky a po nej

Počas hnačky je tráviaci systém oslabený, preto potrebuje šetriacu a ľahko stráviteľnú stravu. Vhodné sú banány, ryža, zemiaky, sucháre, ryžový vývar či mrkvová polievka. Tieto potraviny pomáhajú spevniť stolicu a zároveň nezaťažujú črevá. Jedzte malé porcie viackrát denne, jedlo by malo byť teplé, nie horúce ani studené.

Po odznení akútnych príznakov je dôležité postupne vracať do jedálnička bežné potraviny. Vyhnite sa ťažkým, mastným a korenistým jedlám, ktoré by mohli podráždiť črevá. Skvelou voľbou sú ovsené vločky, jablká, varená zelenina a fermentované potraviny – napríklad kefír alebo kyslá kapusta, ktoré pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru.

Čo nepiť počas hnačky

Pri hnačke je pitný režim nevyhnutný, no nie všetky nápoje sú vhodné. Vyhnite sa alkoholu, káve, perlivým nápojom a sladeným limonádam – môžu totiž podráždiť črevnú sliznicu a zhoršiť priebeh hnačky. Nevhodné sú aj ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukru a môžu spôsobiť ešte väčšiu stratu tekutín.

Najlepšou voľbou je čistá voda, slabý čierny alebo bylinkový čaj, prípadne rehydratačné roztoky s obsahom soli a cukru. Telo potrebuje doplniť nielen vodu, ale aj elektrolyty, ktoré sa počas hnačky strácajú. Tekutiny pite po malých dúškoch, aby ste nezaťažili žalúdok.

Reklama

Telo potrebuje oddych a šetrnú starostlivosť

Hnačka býva síce nepríjemná, no vo väčšine prípadov ide len o dočasný stav, ktorý sa dá zvládnuť domácou starostlivosťou. Dôležité je dopĺňať tekutiny, zvoliť vhodnú stravu a dať telu čas na regeneráciu. Ak sa však príznaky zhoršujú alebo pretrvávajú dlhšie, neodkladajte návštevu lekára – včasná liečba dokáže predísť komplikáciám a pomôže rýchlejšie obnoviť rovnováhu v tráviacom systéme.

Aktualizovaný článok: 08.11.2025

4/5 - 5 hlasov

10 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

10.11.2017 12:44

zaujímavé

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

09.11.2017 21:24

Ďakujeme za cenné rady :-)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

09.11.2017 21:21

Ako prvé nasadím Smectu a popri tom samozrejme diétka...uvedené suroviny vždy pomôžu...ľanové semienko prekvapilo, mala som ho zafixované ako pomocníka pri zápche a to mi je záhada, ako môže pôsobiť zároveň aj opačne..

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

09.11.2017 20:41

U nás sa používa hlavne banán , čierny čaj , pičkoty , ryža .. Ale najlepší je čučoriedkový kompot .. !!!!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

09.11.2017 20:24

niektoré sú pre mňa novinka

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

09.11.2017 18:14

žívočíšne uhlie má u ná svoje miesto už od nepamäti, pomôže aj vtedy, keď niečo ťažké zjem....

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.11.2017 18:03

Niektoré suroviny poznám ,ale niektoré sú novinkou.

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

09.11.2017 14:36

prvých päť surovín mi vždy pomohlo... aj nedávno, keď ma skolila črevná viróza...

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

09.11.2017 13:33

o niektorých som vedela o niektorých nie

Vaše meno:

benynka

benynka

09.11.2017 09:44

vždy mi pomôže obyčajné čierne uhlie

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE