Rakovina prsníka – aké sú prejavy, rizikové faktory a možnosti liečby?

Rakovina prsníka – aké sú prejavy, rizikové faktory a možnosti liečby?

Rakovina prsníka je snáď najväčším strašiakom nás žien. V mnohých krajinách sveta sa výskyt tohto ochorenia stále zvyšuje a trápi čoraz mladšie ženy, v dnešnej dobe už od 35. roku života.

Zo štatistík vyplýva, že vysoký výskyt rakoviny prsníka je najmä v Európe a Severnej Amerike. V Ázii či Južnej Amerike sú zase častejšie iné typy rakoviny. Na Slovensku platí, že rakovina prsníka patrí medzi najčastejšie druhy rakoviny, ktoré ženy postihujú.

V nasledujúcom článku sa dozviete mnoho dôležitých informácií o tomto ochorení. Aké sú príznaky rakoviny prsníka? Dá sa predchádzať rakovine prsníka? Ako sa diagnostikuje toto zhubné ochorenie a ako prebieha liečba rakoviny prsníka? 

Druhy rakoviny prsníka

Rakovina prsníka patrí medzi nádorové ochorenia, ktoré postihujú tkanivo prsných žliaz. Pod tento termín spadá viacero typov či podtypov rozličných zhubných nádorov prsníkov, ktoré sa od seba odlišujú. Medzi hlavné druhy rakoviny prsníka patrí karcinóm prsníka. V praxi sa možno stretnúť s viacerými typmi karcinómov:

  • duktálny karcinóm (asi 75 % prípadov),
  • lobulárny karcinóm,
  • zápalový karcinóm prsníka (zápalový typ rakoviny prsníka – invazívna rakovina prsníka),
  • Pagetov karcinóm prsníka,
  • tubulárny karcinóm prsníka,
  • medulárny karcinóm prsníka,
  • mucinózny karcinóm prsníka.

Na celom svete sa ročne objaví viac ako 1,2 milióna prípadov, kedy je tento druh rakoviny diagnostikovaný. Toto ochorenie je pritom liečiteľné, najmä ak je včas zistené. Len asi 1 % nádorov sú sarkómy prsníka.

Štádiá rakoviny prsníka:

  • 0. štádium rakoviny prsníka – prsníkový nádor je jasne ohraničený, postihuje len mliekovody alebo mliečnu žľazu,
  • 1. štádium rakoviny prsníka – rakovinové bunky prsníka začínajú prerastať zdravé tkanivo,
  • 2. štádium rakoviny prsníka – nádor sa zväčšuje a šíri do najbližších lymfatických uzlín,
  • 3. štádium rakoviny prsníka – prsníkový nádor má viac ako 5 cm a nádorové bunky sú prítomné vo viacerých lymfatických uzlinách v podpazuší a hrudnej kosti,
  • 4. štádium rakoviny prsníka – nastáva metastázovanie do ďalších orgánov, vrátane pečene alebo pľúc. 

Pozri aj: Trendové účesy pre krátke vlasy: Máš odvahu na zmenu?

Príznaky rakoviny prsníka

Ku skorému odhaleniu môžu prispieť najmä prvotné signály, ktoré by ženy rozhodne nemali ignorovať. Medzi najskoršie prejavy rakoviny prsníka v prvom rade patria rôzne zmeny na prsníkoch. V mnohých prípadoch na vznikajúci problém upozorní ženu hlavne nahmataná hrča v prsníku či podpazuší.

Tá je tvrdá a často bezbolestná. Jej pôvod však dokáže diagnostikovať len lekár, môže ísť totiž aj o obyčajné tukové tkanivo. Ignorovať by sme však nemali ani sčervenanie či opuch prsníka alebo výtok z bradavky.

Rovnako nežiaduce je vtiahnutie bradavky a zmeny vo farbe pokožky aj tvare a vzhľade pŕs. V neskorších štádiách môže postihnutá osoba pociťovať zdanlivo nevysvetliteľnú bolesť, a to najmä v hornej časti chrbtice aj v oblasti ramien či krku.

Aké sú rizikové faktory rakoviny prsníka?

Presné príčiny vzniku rakoviny prsníka nie je možné jasne stanoviť. Známych je množstvo faktorov, ktoré môžu prispievať ku vzniku ochorenia. Ak sa však aj nachádzate v rizikovej skupine, neznamená to, že musíte ochorieť. To platí aj naopak. Aj v prípade, že sa vás rizikové faktory nijako viac netýkajú, môže u vás dôjsť k prepuknutiu choroby.

Zvýšené riziko rakoviny prsníka môžu mať ženy:

  • ktoré mali menštruáciu veľmi skoro, a to pred 11. rokom života (hormóny estrogény a progesterón tak vplývajú na ženský organizmus dlhší čas),

  • s neskorým nástupom menopauzy a celkovo ženy po menopauze (vek nad 50 rokov),
  • ktoré nerodili a ani nekojili alebo boli tehotné až po tridsiatke,
  • ženy po päťdesiatke (vznik rakoviny je ovplyvnený stúpajúcim vekom, aj keď v dnešnej dobe je rakovina prsníka problémom čoraz mladších žien),
  • ktoré majú v rodine výskyt rakovinového ochorenia prsníka (rodinná anamnéza rakoviny prsníka).

V neposlednom rade môže ku vzniku choroby prispieť aj celkový životný štýl. To v sebe zahŕňa nezdravé stravovanie (napr. strava bohatá na tuky), častú konzumáciu alkoholu, nedostatok pohybu a stres. Negatívne môže vplývať i nadváha, a to najmä po prechode.

Pozri aj: ​Toto sú TOP potraviny na budovanie svalovej hmoty – 13 potravín, ktoré nesmú chýbať v jedálničku

Zdedené gény BRCA1 a BRCA2 zvyšujúce riziko rakoviny prsníka

Rakovina prsníka sa môže rozvinúť ako dedičné ochorenie, resp. na vine môže byť genetická príčina. V súčasnosti je známych viacero mutácií génov, ktoré môžu podnietiť vznik nádoru prsníka. Takzvané BRCA gény sú gény v ľudskom tele, ktorých produkty pomáhajú kontrole bunkového cyklu a oprave poškodenej DNA.

Ide o tumor supresorové gény, ktoré ak sú poškodené, zvyšuje sa riziko vzniku niektorých zhubných nádorových ochorení. Stačí zdedenie jedného poškodeného génu (od matky alebo otca), aby sa u jedinca zvýšilo riziko. Mutácie génov BRCA1 a BRCA2 zvyšujúce riziko rakoviny prsníka spôsobujú u nositeľky až 80 % riziko prsníkového nádoru, pričom riziko sa významne zvyšuje už po 30. roku života.

Diagnostika rakoviny prsníka

Prejavy rakoviny prsníka neradno ignorovať, o to viac, ako sa ženy týka zvýšené riziko rakoviny prsníka. Zhubné nádory prsníka sa dajú diagnostikovať viacerými metódami. Na začiatku sa uplatňuje odobratie anamnézy – osobnej aj rodinnej, okrem toho aj vyšetrenie pohmatom a gynekologické vyšetrenie.

Novotvary v prsníku môžu pomôcť odhaliť zobrazovacie metódy – USG, mamografia, počítačová tomografia či MRI. V prípade nálezu sa obvykle pristupuje k biopsii, teda odberu biologického materiálu z útvaru a histologické vyšetrenie, ktoré môže odhaliť nádorové bunky prsníka. 

Liečba rakoviny prsníka môže zahŕňať tieto metódy:

  • chirurgická liečba – liečba karcinómu prsníka zameraná na chirurgické odstránenie nádorových buniek, odstraňuje sa buď len prsníkový nádor (v prvotných štádiách), v neskorších štádiách alebo pri invazívnej forme rakoviny sa odstraňuje celý prsník,
  • chemoterapia – rakovinové bunky prsníka sú ničené pomocou cytostatík,
  • ožarovanie – nádorové bunky prsníka a okolitých tkanív ničia ionizujúce lúče, špecifickým typom ožarovania (rádioterapie) je aj protónová liečba rakoviny prsníka,
  • biologická liečba a imunoterapia,
  • hormonálna terapia rakoviny prsníka – liečba karcinómu prsníka po operácii na zníženie rizika relapsu.

Odporúčame: Toto je recept, ako si udržať zdravé a pevné kosti celý život!

Skríning rakoviny prsníka

Keďže rakovinu prsníka, podobne ako iné nádorové ochorenia, je potrebné začať liečiť čo najskôr, je dôležité ochorenie čo najskôr aj odhaliť. Avšak, prejavy rakoviny prsníka sa začínajú obvykle prejavovať až v neskorších štádiách, preto sú nevyhnutné preventívne prehliadky.

Skríning rakoviny prsníka zahŕňa preventívne vyšetrenia zamerané na včasné odhalenie rozvíjajúcich sa nádorových buniek v prsníku. Ženy do veku 40 rokov by mali každé dva roky podstupovať ultrazvukové vyšetrenie, ženy vo veku nad 40 rokov podstupujú v rámci prevencie mamografiu. U žien s vyšším rizikom rakoviny prsníka sa preventívne vyšetrenia konajú spravidla častejšie.

Prevencia rakoviny prsníka

Ako sme už spomínali vyššie, rakovinu prsníka je možné liečiť, no musí byť diagnostikovaná čo najskôr. Tomu dopomôže časté samovyšetrenie prsníkov aj pravidelné návštevy u lekára. Okrem toho je dobré čo najviac znižovať rizikové faktory rakoviny prsníka.

Prevencia rakoviny prsníka v sebe zahŕňa v prvom rade vhodnú výživu. V jedálničku by nemali chýbať kvalitné rastlinné oleje a karotenoidy. Ochranné účinky majú látky, ako sulforafan, ktorý sa nachádza v kapustovej zelenine či lykopén, ktorý dodáva farbu rajčinám. Taktiež je vhodné skoncovať s fajčením a obmedziť alkohol. 

Znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka môžete aj pravidelným pohybom. Fyzickej aktivite by sme sa mali venovať aspoň 30 minút denne niekoľkokrát do týždňa. Správna výživa a dostatok pohybu môže dopomôcť vyhnúť sa rizikovej nadváhe a obezite.

Zabúdať by sme nemali ani na dostatočne dlhý a kvalitný spánok. Dlhodobý stres má na naše telo taktiež negatívny vplyv. Vhodné je tiež obmedziť kontakt s rôznymi chemikáliami. Mnohé pesticídy, riedidlá či dokonca čistiace prostriedky zvyšujú v tele hladinu estrogénu, čo môže podporovať rakovinové bujnenie.

Profylaktická liečba žien s vysokým rizikom karcinómu prsníka

Predchádzať rakovine prsníka môže pomôcť aj profylaktická liečba žien s vysokým rizikom karcinómu prsníka. Zahŕňa spravidla preventívnu, teda profylaktickú mastektómiu, čo je odstránenie prsných žliaz, čím sa riziko vzniku rakoviny prsníka významne zminimalizuje (o viac ako 90 % až 95 %).

Dôvodom profylaktickej mastektómie môže byť rodinná anamnéza rakoviny prsníka a pozitívne testovanie na mutáciu BRCA1 a BRCA2, ktoré zapríčiňujú vysoké riziko rakoviny prsníka u ženy. 

Článok aktualizovaný 19.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Daniela Bieliková 04.03.18 11:23

DB
karma
117.00

v prvom rade netreba zanedbávať preventívne prehliadky u lekára...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.03.18 14:45

MM
karma
100.00

toto je pre mňa strašiak č.1, podľa tohto článku patrím medzi rizikovú skupinu

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 04.03.18 18:05

KK
karma
90.00

chodievam preventívne raz ročne na mamo aj sono

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.03.18 19:44

ĽŠ
karma
100.00

Žiaľ i dedičnosť má vplyv, preto naozaj netreba tohto strašiaka podceňovať.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 04.03.18 20:00

PV
karma
113.00

Chodím pravidelne každý rok na preventívky.. Aj ked mám z toho zmiešané pocity, či chodiť na Mamografiu .. ?!? Písalo sa o tom,že je to škodlivé ,ale zato účinnejšie vyšetrenie ako len ultrazvuk .. Fakt netreba podceňovať prehliadky !!!!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.03.18 22:46

karma
109.00

Na prehliadky chodím pravidelne,nikdy som nefajčila,snažím sa zdravo stravovať-aj ked o dnešných potravinách sa píše všeličo.Kapustu milujem v akomkoľvek stave-varenú,dusenú,surovú.A snažím sa aj o pohyb na čerstvom vzduchu-aspoň prechádzky.Som riziková,lebo mama mi zomrela na rakovinu prsníka a môj gynekológ mi povedal,že sa to na 20% dedí...Takže strašiak č.1 !!!

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 05.03.18 08:08

MB
karma
98.00

no neviem co k tomuto dodat, treba chodit na preventivky, zdravo sa stravovatm, nefajcit a pozorovat sa.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní