Toto je recept, ako si udržať zdravé a pevné kosti celý život!

Toto je recept, ako si udržať zdravé a pevné kosti celý život!

V dospelom ľudskom tele je ich niečo cez 200, no novorodenci ich majú oveľa viac. Hovoríme o kostiach a spomínaný jav je zapríčinený tým, že niektoré z nich sa počas vývoja a rastu spájajú.

Okrem toho tvoria kosti štruktúru nášho tela, chránia vnútorné orgány a spolu so svalmi a kĺbmi nám zabezpečujú pohyb. Ak chceme, aby nám v dobrom zdraví vydržali celý život, musíme sa o ne dostatočne starať. Veľa toho vydržia a sú pevné a silné, no stúpajúcim vekom v nich môže dochádzať k mnohým zmenám. Časté sú tiež ochorenia kostí. Veľkým strašiakom je najmä osteoporóza, ktorá sa prejavuje rednutím kostnej drene.

Starostlivosť o kosti v sebe zahŕňa dostatok pohybu i spánku. Rovnako je potrebné zásobovať ich konkrétnymi vitamínmi či minerálmi. V nasledujúcom článku vám prezradíme, ako si udržať zdravé a pevné kosti celý život!

Pozri aj: Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

ideálna váha

Zdroj: Shutterstock®

7 krokov k zdravým a pevných kostiam:

1. Udržiavať ideálnu hmotnosť

Nadváha, či dokonca obezita predstavuje pre naše kosti a celý pohybový aparát skutočne veľkú záťaž. Osoby s vyššou hmotnosťou sú náchylnejšie na rozličné zranenia kostí. Výskumy taktiež ukázali, že u ľudí, ktorí majú problém s hmotnosťou, môže byť sťažený prísun potrebného vitamínu D do kostí. Nadváha však, samozrejme, nepredstavuje problém len pre naše kosti, ale vplýva napríklad aj na srdcovo-cievny systém.

2. Dbať na dostatok minerálov

Aby boli naše kosti zdravé, potrebujú dostatok minerálnych látok. Snáď najvýznamnejšou je vápnik, ktorý je zložkou kostného tkaniva. Jeho príjem je pri stúpajúcom veku ešte dôležitejší. Vekom sa totiž, podobne ako iné minerály, z kostí stráca. Dostatočný prísun vápnika zabezpečuje zdravý rast a vývoj kostí i zubov. Rovnako je prevenciou pred vznikom osteoporózy. Významný je i zinok, horčík, či dokonca draslík. Ten napomáha spomaľovať úbytok minerálov z kostí.

vitamín D

Zdroj: Shutterstock®

3. Dbať na dostatok vitamínov

Naše kosti potrebujú aj dostatok konkrétnych vitamínov. Vyššie sme už spomínali vitamín D. Bez neho sa nedokáže do organizmu vstrebať vápnik, ktorý je pre kosti nevyhnutný. Najlepším zdrojom déčka je nepochybne slnečné žiarenie. Okrem toho, kosti potrebujú aj vitamín A, ktorý sa v tele tvorí z prijatého betakaroténu. Ten okrem rastu kostí a zubov podporuje aj náš zrak a imunitný systém. Zabudnúť nemôžeme ani na vitamín K, ktorý vplýva na mineralizáciu kostí a kostného tkaniva.

4. Konzumovať správne potraviny

Aby ste telu dopriali všetky spomínané vitamíny aj minerály, musia sa vo vašom jedálničku nachádzať tie správne potraviny. Vápnik telu doplníte mliečnymi výrobkami, listovou zeleninou, fazuľou i orechmi. Vysoký podiel tohto minerálu má aj mak. Draslík sa nachádza v banánoch, avokáde, zemiakoch i kuracom mäse a zinok zase v morských plodoch či šošovici. Najlepším zdrojom vitamínu A je pečeň, mrkva, marhule i mlieko. Nezabudnite konzumovať ryby bohaté na omega mastné kyseliny a vitamín D.

Odporúčame: Afrodiziakum: Nakopni svoj sexuálny apetít týmito potravinami!

dostatok pohybu

Zdroj: Shutterstock®

5. Pravidelne sa hýbať

K zdravej strave nepochybne patrí aj dostatok pohybu. Už tridsaťminútové cvičenie niekoľkokrát týždenne dokáže priaznivo vplývať nielen na kosti, ale aj na celý organizmus. Vhodnými športovými aktivitami sú beh, tanec či bicyklovanie. Užitočné sú však aj prechádzky v prírode. Nikdy nezabúdajte na kvalitnú obuv. Pri skombinovaní dostatočného pohybu a zdravej stravy navyše znížite riziko vzniku nadváhy a problémov, ktoré s ňou súvisia.

6. Dopriať telu spánok

Naše telo potrebuje nielen dostatok pohybu, ale aj oddychu. Počas spánku totiž dochádza k regenerácii celého organizmu a kosti nie sú výnimkou. Jeho chronický nedostatok je nebezpečný najmä počas vývoja kostí, kedy môže spomaľovať vylučovanie rastového hormónu. Je lepšie zabezpečiť obnovu kostí kvalitným a dostatočne dlhým spánkom, ako neskôr liečiť už vzniknuté zdravotné problémy.

obmedzovanie alkoholu

Zdroj: Shutterstock®

7. Obmedziť kofeín a alkohol

Nie je potrebné úplne sa vzdať obľúbenej kávy či príležitostného pohára vínka. Nadmerná konzumácia alkoholu však môže vplývať na stratu kostnej hmoty, pretože dochádza k obmedzeniu činnosti potrebného vitamínu D. Nadbytok kofeínu zase môže mať negatívny vplyv na vstrebávanie vápnika v tele, čo je nebezpečné najmä v prípade, ak človek neprijíma dostatok spomínaného minerálu. Ak máte deficit vápnika, rizikové môžu byť už dve šálky kávy denne.

Odporúčame: Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Kelemenová 25.02.18 08:01

SK
karma
86.00

ked chceme mat zdrave kosti tak sa pekne treba riadit pokynmi v clanku... potom budeme zdravy ako rybicka....

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 25.02.18 11:00

KK
karma
90.00

najlepším zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie...lenže dnes už používame vysoké ochranné faktory proti slnečnému žiareniu takže asi lepšie bude ho dopĺňať aj iným spôsobom

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 25.02.18 13:12

karma
107.00

Dobre vedieť..snažíme sa dodržiavať

  • 1
Odpovedať

Michaela Horváthová 25.02.18 15:49

MH
karma
89.00

ďakujeme za ďalšie cenné rady

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 25.02.18 16:11

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala zas som niečo mudrejšia

  • 1
Odpovedať

Mária Beniačová 25.02.18 17:40

MB
karma
96.00

Som už vo veku, kedy je potrebná zvýšená ostražitosť a dbať na svoje zdravie, dobré rady sú vždy plus.

  • 1
Odpovedať

Lenka Meravá 25.02.18 17:43

LM
karma
82.00

Zdravy zivotny styl a je to

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 25.02.18 18:04

HZŠ
karma
102.00

Prakticky sa týmito krokmi aj riadim, článok ma potešil.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 25.02.18 18:10

MM
karma
100.00

snažím sa všetko dodržiavať, moje kosti už nie sú najmladšie, takže im venujem zvýšenú starostlivosť

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 25.02.18 18:28

PV
karma
113.00

Dobrý článok. ;-) A ešte k tomu som Kozorožec, a to je znamenie, kt. má v starobe problémy s klbmi , chrbticou a kosťami..!! Snažím sa byť na slniečku ,ved kto by ne.. Jem veľa zeleniny, orechov, ryby, banány , no fazuľu moc nemusím .. A kávu pijem len málokedy.. Samozrejme šport je to najlepšie pre naše zdravíčko ..

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 25.02.18 23:05

MD
karma
132.00

Žiaľ, moja dcérka má osteoporózu už asi od desiatich rokov, súvisí s inými závažnými diagnózami ktoré má, tu je každá rada drahá, keďže ani liečba, ani úprava stravy jej nepriniesla výrazný efekt. No robíme čo vieme, snaží sa poctivo cvičiť a nevyhýbať sa slniečku a samozrejme strava tiež musí byť vyvážená..

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 26.02.18 14:32

MB
karma
98.00

vela pohybu na cerstvom vzduchu a kvalitna strava, to je to podstatne

  • 1
Odpovedať

Jarka Kontrová 28.02.18 21:47

JK
karma
-1.00

no zaujimalo by ma ci to naozaj takto pekne funguje

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 22.03.18 14:44

SH
karma
123.00

zaujímavé čítanie ..... myslím, že treba dodržiavať zdravý jedálniček a veľa pohybu na čerstvom vzduchu... a je to .... nesedieť len doma, ale praktizovať prechádzky, rýchlu chôdzu ....

  • 0
Odpovedať

Brenda Bolibruchová 18.12.18 14:35

BB
karma
-1.00

Vitamín D je pre kosti mega dôležitý... má veľa pozitívnych účinkov na zdravie a to od udržiavania zdravia našich kostí a zubov, až po potenciálnu ochranu pred chorobami ako diabetes a určité druhy rakoviny dokonca nová štúdia uvádza, že vitamín D dokáže zlepšiť silu svalstva...ja preto beriem organický vitamín D z bestbody značky viridian

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní