Najlepšie miesta na pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku: Už si o nich počula?

Najlepšie miesta na pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku: Už si o nich počula?
  • 26.06.2023
  • Michaela Kožáková

Ak žijeme v mestách plných umelého svetla, krásu nočnej oblohy s hviezdami asi len ťažko zahliadneme. Občas však stačí opustiť mesto a vybrať sa do prírody, ďaleko od vysvietených sídlisk a budov.

Vedeli ste, že jasná nočná obloha plná hviezd sa stala na dvoch tretinách planéty ohrozeným druhom? Môže za to svetelný smog, ktorí predstavuje chemické znečistenie atmosféry spôsobené ľudskou činnosťou – rozptylom svetla z umelého osvetlenia. Ide najmä o pouličné lampy, vysvietené obchodné centrá či reklamné nosiče, ktoré spôsobujú svetelné znečistenie. 

Po celom svete sa preto astronómovia a rôzni aktivisti snažia chrániť aspoň tie oblasti, kde je minimálne verejné osvetlenie. Vyhlasujú ich za rezervácie tmavej oblohy.

Lokalít, z ktorých výhľad na nočnú oblohu neruší svetlo z veľkých miest je u nás pomerne málo. Na to, aby ste zistili, kde najlepšie môžete vo vašom okolí pozorovať hviezdy, vám poslúži interaktívna mapa svetelného znečistenia.

I u nás na Slovensku máme tri oblasti s najtmavšou oblohou, kde môžete zažiť neskutočné nočné divadlo. Ak túžite po netradičnom zážitku, určite sa na tieto miesta vyberte.

Neprehliadni: Rokfort v oblakoch - svetový unikát, ktorý ťa prenesie do sveta mágie a kúziel

Čo sú to Perzeidy?

Okrem Mliečnej dráhy, Mesiaca alebo planét môžeme pozorovať aj meteorické roje či kométy. Tými najznámejšími sú Perzeidy. Meteorický roj zvaný Perzeidy patrí medzi najobľúbenejšie a najsledovanejšie. Tento roj je činný od polovice júla do približne polovice augusta.

Tešiť sa môžete nielen z príjemných teplôt počas ich pozorovania, ale aj z výdatnosti roja – bežne je možné vidieť zablysnúť sa až 95 meteorov za hodinu. Frekvencia padania hviezd je variabilná a ich rýchlosť sa pohybuje okolo 58 km za sekundu.

Perzeidy sú periodickým javom, takže sa dajú pozorovať každý rok približne v rovnakom čase. Obyčajne sú najaktívnejšie okolo 10. - 14. augusta, preto sa im ľudovo hovorí aj „slzy sv. Vavrinca“. Môžeme ich totiž vidieť padať práve na sviatok sv. Vavrinca. 

Poloniny

Zdroj: INSTAGRAM/jborko

Park tmavej oblohy Poloniny

Park tmavej oblohy Poloniny sa nachádza na území Národného parku Poloniny, na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Vyznačuje sa aj tým, že má výnimočne malú hustotu osídlenia. Zároveň je to najmenej navštevovaný národný park na Slovensku.

Z hľadiska svetelného znečistenia je územie Národného parku Poloniny najtmavším miestom na Slovensku. Prirodzená nočná tma a nočné biorytmy všetkých živých organizmov sú najmenej narušené. Aj vďaka tomu je na území národného parku veľká koncentrácia endemických a ohrozených druhov rastlín a živočíchov. 

Park tmavej oblohy Poloniny je prvý park tmavej oblohy na Slovensku a 20. park tmavej oblohy na svete. Mliečna dráha je dokonale viditeľná a bez ďalekohľadu je možné vidieť takmer 2000 hviezd. V parku sa nachádza aj profesionálne astronomické observatórium medzi obcami Kolonica a Ladomirov, v Kolonickom sedle.

Ak hľadáte miesto, kde môžete stanovať na Slovensku, vyberte sa do Polonín. Cez deň môžete  absolvovať turistiku a v noci zase pozorovať hviezdnu oblohu, hviezdy a súhvezdia.

Horné Kysuce

Zdroj: INSTAGRAM/_veama_

Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach

Druhý park tmavej oblohy na Slovensku vznikol v roku 2013. Nachádza sa na hranici s Českom. Menšiu časť tvorí slovenská oblasť Kysuce a jej obce Makov, Turzovka a Korňa. Väčšina tmavého územia však spadá pod české Beskydy.

Podobne ako v Poloninách aj tu je pozorovanie hviezd a nočnej oblohy veľkým zážitkom. Počas jasnej noci môžete vidieť približne 2000 hviezd, Mliečnu cestu či zodiakálne svetlo (mierne zvýšenie jasu v okolí Slnka). Podľa Bortleho stupnice dosahuje toto miesto 4. stupeň. Bortlova stupnica je deväťbodová stupnica, ktorá opisuje mieru svetelného znečistenia. Nižšia hodnota Bortlovej stupnice znamená nižšiu mieru svetelného znečistenia, vyššia hodnota naopak vyššiu mieru svetelného znečistenia.

Dovolenku na Kysuciach si teda môžete ozvlášniť obdivovaním nočnej oblohy plnej hviezd. Takú veľkú tmu len tak niekde nezažijete.

Pozri aj: Najzaujímavejšie stavby na Slovensku: Tieto unikáty nám môžu závidieť i vo svete

Veľká Fatra

Zdroj: INSTAGRAM/roman.valnyphotography

Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre

Zatiaľ posledná zriadená oblasť tmavej oblohy na Slovensku sa nachádza 30 kilometrov od Banskej Bystrice. Rozprestiera sa vo výške viac ako 1300 metrov. Park tmavej oblohy vo Veľkej Fatre – Kráľová studňa vznikol v roku 2015. Voľným okom je viditeľná úchvatná Mliečna cesta a tiež tisíc žiariacich hviezd. Zaujímavou súčasťou parku je hotel Kráľova studňa, ktorý sa snaží fungovať v súlade s prírodou a každý večer sa ponorí do tmy spolu s ňou.

Aj napriek hotelu a malej vzdialenosti od rušného mesta je nočná obloha v tomto parku mimoriadne tmavá a hviezdy a súhvezdia na oblohe sú krásne viditeľné (3. stupeň Bortleho stupnice). 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Martina Zahoranova 26.06.23 11:42

MZ
karma
-1.00

no veru nájsť miesto kde je vidno krásnu nočnú oblohu je veru veľmi ťažké ale keď sa mi to podarí neviem sa vynadívať na tú krásu

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 27.06.23 10:21

MS
karma
100.00

O niektorých z týchto miest som vedela. Miesta v horách a bez svetelného smogu smogu sú na pozorovanie asi naj.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní