Najzaujímavejšie stavby na Slovensku: Tieto unikáty nám môžu závidieť i vo svete

Najzaujímavejšie stavby na Slovensku: Tieto unikáty nám môžu závidieť i vo svete
  • 28.03.2023
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je síce malé, ale dokáže vyniknúť mnohými unikátmi svetového rázu. Nie sú to len naše národné parky, ľudové zvyky či vynikajúca slovenská kuchyňa. Môžeme sa totiž pochváliť i niekoľkými pôsobivými stavbami, ktoré vynikajú svojou architektúrou, výzdobou či dizajnom.

Čičmany, drevené kostolíky, Most slobody (cyklomost slobody), rozhľadne a vyhliadkové veže, sochy či moderné stavby – nemusíme cestovať ďaleko do zahraničia. Netradičné architektonické skvosty nájdeme i u nás. 

Ak máte chuť spraviť si výlet za nezvyčajnými staviteľskými dielami na Slovensku, máme pre vás zopár tipov.

Neprehliadni: Najkúzelnejšie železničné trate na Slovensku: Už si sa nimi previezla?

Most SNP

Zdroj: INSTAGRAM/malbrecht99

Most SNP

Hlavné mesto Slovenska sa pýši viacerými zaujímavými stavbami – od Budovy Slovenského rozhlasu až po Motýlí dom. Ikonou Bratislavy už viac ako 44 rokov je Most SNP, ktorý sa v roku 2001 stal mostnou stavbou 20. storočia. Najdominantnejší z mostov cez rieku Dunaj sa začal stavať v roku 1967 a jeho stavba trvala 5 rokov. 

Most SNP sa svojou konštrukciou zaradil medzi najvýznamnejšie mosty na Slovensku. Ako jediný v Bratislave je zavesený na oceľových lanách a nemá žiadny pilier v prúde rieky. Vedeli ste, že sa ním rozhodli inšpirovať v lotyšskej Rige, kde postavili jeho kópiu?

To, čo robí tento most asi najunikátnejším spomedzi ostatných je vyhliadková veža s reštauráciou UFO (pôvodne Bystrica) s dvomi barmi a s kapacitou 200 osôb, ktorá bola uvedená do prevádzky 26. augusta 1972.

Dom hore nohami

Zdroj: INSTAGRAM/dom_hore_nohami

Dom hore nohami

Atypická stavba, ktorá nemá na Slovensku obdoby, sa nachádza pri Liptovskom Mikuláši. Dom hore nohami (dom naopak) pôvodne vznikol ako prejav frustrácie nad byrokraciou. Čoskoro sa však zmenil na vyhľadávanú turistickú atrakciu.

Samotné vybavenie domu je pripevnené nad hlavami. Súčasťou interiéru je aj kuchyňa, toaleta, skrinky či stoly. Nechýba tiež záhradné náradie, psia búda a dokonca aj starý moped. Deti poteší detská izba s netradičnými obyvateľmi, ako je Červená Čiapočka a vlk, Snehulienka a trpaslíci, či Mickey Mouse.

Tento zaujímavý projekt bol inšpirovaný tým, že nie len na Liptove, ale aj na Slovensku je niekedy všetko naopak. Celá atrakcia je naklonená o 12 stupňov v oboch rovinách, čo spôsobuje pocit ako pri miernej opitosti.

Sky Park

Zdroj: INSTAGRAM/flyingdrone.sk

Sky Park Bratislava

Unikátny projekt svetového dizajnu a architektúry pozostáva zo štyroch 31-poschodových obytných budov, 18-poschodovej administratívnej budovy a národnej kultúrnej pamiatky Jurkovičova tepláreň. Autorkou tohto diela je svetoznáma architektka Zaha Hadid.

Sky Park vytvára jedinečnú kombináciu modernej architektúry svetovej triedy, premysleného urbanizmu a kultúrneho dedičstva 20. storočia – tri klenoty spojené do jedného moderného majstrovského diela. Moderné rezidencie, prenájom kancelárskych priestorov, Jurkovičova tepláreň a nádherný verejný priestor sú navrhnuté tak, aby spájali ľudí navzájom a Bratislavu.

Výstavba štvrtej rezidenčnej veže sa začala na jar 2021 a jej dokončenie je naplánované na prvú polovicu roka 2025. 

Pozri aj: Najzaujímavejšie mosty na Slovensku: Nenechaj si ujsť tieto skvosty

Dom kultúry Skalica

Zdroj: INSTAGRAM/lekvos

Dom kultúry Skalica

Spolkový dom alebo Roľnícky spolkový dom, dnes Kultúrny dom, je jednoposchodová budova stojaca na skalickom námestí. Iniciátorom a realizátorom stavby bol miestny lekár Dr. Pavel Blaho, národovec a milovník slovenského ľudového umenia. Túto nádhernú secesnú stavbu projektoval v roku 1904 významný slovenský architekt Dušan Jurkovič. Slávnostne bola otvorená 29. septembra 1905. 

Hlavnou myšlienkou, ktorá stála za týmto projektom, bola prezentácia kultúrnej vyspelosti ľudu Záhoria. Autor ňou chcel prispieť k posilneniu národného uvedomenia Slovákov.

Jadro budovy tvorí veľká divadelná sieň ojedinelého štýlu, s nástennými maľbami známych moravských umelcov Josefa Uprku a Antoša Frolku. Na prvom poschodí má v časti priestorov svoju stálu expozíciu a Galériu Júliusa Koreszku.

Kolárovo

Zdroj: INSTAGRAM/jakyma13

Drevený most v Kolárove

Mesto Kolárovo sa môže pochváliť viacerými zaujímavosťami. Jednou z nich je krytý drevený most, ktorý vedie ponad Malý Dunaj. Vďaka svojej dĺžke (86 metrov) je považovaný za jeden z najdlhších celodrevených riečnych mostov v Európe. Ide o skutočnú raritu. V rámci Slovenska narazíte na niečo podobné veľmi ťažko.

Zaujímavý nie je len most samotný, ale aj jeho okolie. Hneď vedľa sa nachádza ďalší unikát, technická pamiatka – plávajúci vodný mlyn. Vo vodnom mlyne je tiež Múzeum vodného mlynárstva. 

Mlyn

Zdroj: INSTAGRAM/slovenskom_a_ceskom_bicyklom

Veterný mlyn v Holíči

Veterný mlyn v Holíči predstavuje historickú stavbu situovanú na okraji polí nad mestom Holíč, vo výške 220 metrov. Jedná sa o jediný veterný mlyn na Slovensku, ktorý sa podarilo zachovať do dnešných čias. Táto zaujímavá atrakcia láka nielen peších turistov, ale aj cyklistov. Mlyn je síce skrytý v lesíku, ale sú od neho i čiastočné výhľady na oblasti v okolí Holíča.

Stavba holandského typu pochádzajúca z 19. storočia, má kruhový pôdorys a tri podlažia. Svoju funkciu plnila až do konca prvej svetovej vojny. V nasledujúcom období začala chátrať, až kým sa jej neujalo miestne poľovnícke združenie.

Zdroj foto: úvodná koláž: INSTAGRAM/dom_hore_nohami, INSTAGRAM/flyingdrone.sk

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 28.03.23 09:11

MS
karma
100.00

Niektoré z týchto zaujímavých stavieb už mám pochodené, k niektorým sa ešte len chystám.

  • 1
Odpovedať

Janka Komadova 31.03.23 20:32

karma
-1.00

Netreba behať kade tade po svete ved Slovensko je krásne je tu stále čo objavoval

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní