Proteínová káva zvaná proffee je hitom Tik Toku! Ale prečo z nej všetci šalejú?

Proteínová káva zvaná proffee je hitom Tik Toku! Ale prečo z nej všetci šalejú?

Niet pochýb o tom, že káva nás dokáže naštartovať a povzbudiť do pracovného dňa. Kým niektorí nedajú dopustiť na silnú kávu, akou je napríklad turecká káva, iní si radšej doprajú espresso alebo jeho rôzne variácie. Pár rokov dozadu všetci na internete šaleli z kávovej peny – dalgona kávy, dnes sa do kávy začína pridávať proteínový prášok. A verte či nie, takúto proteínovú kávu zvanú proffee si zamilujú aj nešportovci. Ide o spojenie bielkovín a kávy, predovšetkým ľadovej kávy, avšak určite nič nepokazíte ani v prípade, že si proteínový prášok pridáte do vášho obľúbeného kávového nápoja.

Čo však robí z tejto kávy taký výnimočný nápoj, že len na Tik Toku má hashtag #proffee viac ako 5 miliónov videní? Nuž, v prvom rade to bude určite chuť tejto kávy a v tom druhom fakt, že vám dodá energiu a zároveň aj bielkoviny. Odborníci na výživu uvádzajú, že je ideálne začať deň s bielkovinami, pretože práve bielkoviny nám dodávajú energiu. Zároveň si treba uvedomiť, že nadbytok bielkovín sa z tela vylučuje. Preto by sme si ich príjem mali rozložiť do celého dňa (ideálne by sme mali prijať bielkoviny každé 3 až 4 hodiny). Je teda proffee, teda proteínová káva ideálnym nápojom, ktorým by sme mali začínať svoj deň?

káva s proteínom

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú výhody proffee nápoja?

Keďže proteín je makroživina, pomôže vám udržať hlad na uzde a dodáva vám viac energie, ktorú počas dňa rýchlo spotrebúvate. Ideálne je dopriať si tento nápoj pred ranným cvičením, pretože práve proteínová káva je skvelým spôsobom, ako si vybudovať svaly. Proteín sa totižto v tele rozkladá na aminokyseliny, stavebné kamene každej bunky v tele, takže vďaka tejto káve dodáte telu palivo, ktoré potrebuje na okamžitú tvorbu nových zdravých buniek. Takisto platí, že kofeín pomáha zvýšiť výkon človeka počas tréningu, čo oceníte napríklad pri rannom behu alebo HIIT tréningu.

Avšak aj v prípade, že nepatríte k tým aktívnym a nešportujete, tak aj napriek tomu môžete z tejto kávy ťažiť aj vy. Dúšok proffee na ráno dokáže odvrátiť nervozitu z nízkej hladiny cukru v krvi, dodá vám energiu a zároveň vás aj zasýti, takže nebudete pociťovať hlad a ani nervozitu z neho. Odborníci uvádzajú, že proteín spomaľuje vstrebávanie uhľohydrátov aj kofeínu, čo môže človeka ochrániť pred prudkými nárastmi alebo poklesmi cukru v krvi.

Aj v tomto prípade však platí, že nie je proffee ako proffee. Je dôležité vedieť ho pripraviť, respektíve pridať doň kvalitné bielkoviny. Určite nesiahajte po hotových proteínových kokteiloch, pretože tie môžu byť plné konzervačných látok. Najlepšie je siahnuť po srvátke s príchuťou alebo bez nej. Ak budete voliť ochutený proteín, tak vaša káva bude mať zaujímavejšiu chuť. Do kávy zamiešajte maximálne jednu odmerku práškového proteínu. Pozor, takáto káva by sa mala piť len ráno, najneskôr však 6 až 10 hodín pred spánkom. Kofeínu totižto trvá istú dobu, kým sa z tela vyplaví. V opačnom prípade by ste mali problémy zaspať a nielen to, mohli by ste sa počas noci aj budiť.

Oplatí sa teda začať deň s proffee?

Proffee je jedným zo spôsobov, ako dodať svojmu telu viac bielkovín. Síce to môžete aj prostredníctvom smoothie, do ktorého proteínový prášok zamiešate, no smoothie vás nepovzbudí a nenakopne. Viac bielkovín v tele znamená menšia chuť maškrtiť a viac energie. Už len pre to sa tento nápoj oplatí vyskúšať a vychutnávať si každé ráno.

Zaujme ťa: PHA, BHA a AHA kyseliny – aké sú medzi nimi rozdiely a pre koho sú vhodné?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 11.02.22 08:55

KK
karma
105.00

mám rada klasiku veľké preso s mliekom, bielkoviny si radšej doplním inde

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.02.22 13:04

DB
karma
117.00

Táto káva je pre mňa novinka...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.02.22 18:37

JK
karma
100.00

Zatiaľ som ju nemala no pre mňa je káva klasická čerstvo zomleta

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 13.02.22 13:58

MK
karma
100.00

O tejto káve som ešte nepočula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní