Čokoláda skonzumovaná hneď ráno podporuje chudnutie: Ako to?!

Čokoláda skonzumovaná hneď ráno podporuje chudnutie: Ako to?!

Čokoláda na raňajky? Tí, čo patria k jej milovníkom sa dozaista potešia, pretože odborníci na zdravie odporúčajú čokoládu konzumovať práve na raňajky. Skvelý dôvod na to, aby sme si dopriali horúcu čokoládu alebo tabuľku našej obľúbenej čokolády. Keď už to hovoria odborníci, tak prečo nie? Prostredníctvom rozsiahleho výskumu totižto vedci zistili, že konzumácia čokolády skoro ráno je prospešná pre našu myseľ, ale aj pre naše oblečenie a teda brucho. Ako je vôbec možné, že čokoláda je prospešná pri chudnutí, keď sa mnohí zhodujú v tom, že nám pomáha priberať na váhe? Vedzte, že nie je čokoláda ako čokoláda. Aj tú si treba vyberať s rozumom a hlavne prihliadať na jej zloženie a obsah kakaa.

Pozri aj: Poznáš svoje sesterské znamenie zverokruhu? Protiklady sa vraj priťahujú!

účinky čokolády

Zdroj: Shutterstock®

Ako je možné, že čokoláda podporuje chudnutie?

Odpoveď možno hľadať vo výskume vedcov z Tel Aviv University, ktorí po dobu 32 týždňov sledovali obéznych ľudí a ich posun v chudnutí pri úprave stravy. Jedna skupina ľudí mala nastavenú prísnu redukčnú diétu a druhá polovica dostala čokoládu ako súčasť raňajok. Viete, ako to dopadlo?

Budete prekvapení, ale tí, čo na raňajky konzumovali čokoládu schudli omnoho viac než tí, ktorým bola nastavená redukčná diéta. Dokonca si títo jedinci udržali zredukovanú váhu o niečo dlhšie než ich rovesníci na redukčnej diéte, u ktorých sa jojo-efekt prejavil o niečo skôr.

Prečo to vôbec funguje? Aj na to majú vedci jasnú odpoveď. Dobrá horká čokoláda s vyšším podielom kakaa zvyšuje činnosť metabolizmu tukov a sacharidov. Vďaka tomu je pravdepodobné, že ak skonzumujete kvalitnú čokoládu hneď na ráno (nie mliečnu čokoládu ani bielu čokoládu), budete počas dňa menej maškrtiť a vyjedať chladničku. Na druhej strane, je pomerne ťažké dodržať redukčné diéty, pretože tie častokrát neprinášajú uspokojivé výsledky.

Aj v tomto prípade však treba mať na pamäti, že raňajky by mali byť vyvážené. Ak si doprajete čokoládu, tak ju nezabudnite doplniť aj o bielkoviny a zdravé tuky. Napríklad si môžete dopriať ovsené vločky s kúskami horkej čokolády, čerstvým alebo sušeným ovocím a orieškami. Alebo pohánkové palacinky s čokoládou a čerstvým ovocím, čerstvo upečený banánový chlieb alebo tekvicový chlieb s kúskami čokolády, smoothie s banánom a arašidovým maslom i čokoládovým sirupom.

Odporúčame: Termofor či nahrievací vankúšik – ako je možné, že sú účinné proti bolesti i chladu?

čokoláda a práca

Zdroj: Shutterstock®

Čokoláda posilňuje aj mozog

Najmä študenti pred dôležitou skúškou nedajú dopustiť na horkú čokoládu a jej účinky. Ako je však možné, že práve čokoláda im pomáha sústrediť sa na učenie? Štúdia vykonaná na Syracuse University zistila, že kakao je zázrakom pre náš mozog. Kakao (kakaové bôby) totižto zlepšuje kognitívne funkcie, ako je pamäť a abstraktné uvažovanie. Vedci dokonca zistili, že pravidelnou konzumáciou čokolády chránime náš mozog pred starnutím súvisiacim s vekom.

Opäť môžeme povedať, že to platí len o kvalitnej horkej čokoláde, ktorá má vysoký podiel kakaa. Tá je naplnená flavonoidmi, ktoré patria k tým najlepším antioxidantom. A aby sme to upresnili, aj pre posilnenie činnosti mozgu je ideálne dopriať si čokoládu ráno. Nachádzajú sa v nej živiny, ktoré nám dodávajú energiu.

Zaujme ťa aj: Najpresvedčivejšie dôvody, prečo vyradiť CUKOR z jedálnička: Toto sa stane už za 7 dní!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 08.02.22 09:29

KK
karma
105.00

tak to by ma nenapadlo

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 08.02.22 12:10

JK
karma
100.00

Tak to som o čokolade nevedela

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 12.02.22 19:35

DB
karma
117.00

to je skvelé...

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 18.02.22 12:42

karma
106.00

Ak sa jedná o minimálna 75% čokoládu tak to môže byť možné. no v prípade tzv. čokolád plných tuku, tak tie môžu akurát ak zvýšiť číslo na váhe.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní