Termofor či nahrievací vankúšik – ako je možné, že sú účinné proti bolesti i chladu?

Termofor či nahrievací vankúšik – ako je možné, že sú účinné proti bolesti i chladu?

Vždy, keď nám je chladno, zo skrine povyťahujeme všetky deky, hrubé ponožky a snažíme sa naobliekať, aby sme sa príjemne rozohriali. Niektorým z nás postačí aj pohár horúceho čaju, ktorý dokáže príjemne rozohriať celý organizmus. No niekedy ani to nie je postačujúce. Ak sa nám na tele objavia zimomriavky a od zimy nám drkocú zuby, chce to lepšiu zbraň. Tou zbraňou je napríklad termofor, o ktorom kolujú rôzne chýry. Popravde, naše babičky jeden termofor mali vždy po ruke. A nielen na to, aby sa udržali v teple, ale aj na zmiernenie bolestí.

Pozri aj: Najpresvedčivejšie dôvody, prečo vyradiť CUKOR z jedálnička: Toto sa stane už za 7 dní!

termofor účinky

Zdroj: Shutterstock®

Ako je možné, že termofor ohrieva aj zmierňuje bolesť?

Táto otázka by mala smerovať na vedcov, ktorí dokážu objasniť, ako veci fungujú a prečo sa stávajú také obľúbené medzi mnohými ľuďmi. Aj v tomto prípade vedci poskytujú jasnú odpoveď. Keďže sa termoformi a nahrievajúcimi vankúšikmi zaoberali, došli k záveru, že teplo pomáha blokovať signály bolesti, vďaka čomu my pocítime úľavu.

Bolesť totižto vzniká najmä v dôsledku zníženého prietoku krvi, poprípade príčinou môže byť roztiahnutie dutých orgánov – to nastáva napríklad pri menštruácii, kedy dámy môžu pociťovať nepríjemné menštruačné kŕče. V prípade, že začnete pociťovať bolesť hlavy, bolesť žalúdka, kĺbov a pod., je vhodné zohriať vodu a preliať ju do termoforu. Termofor následne priložte na bolestivé miesto a nechajte pôsobiť. Platí však, že voda v termofore by mala mať minimálne 40 °C, aby došlo k zmierneniu bolestí.

Na čo všetko je možné termofor použiť?

  • Na zmiernenie bolesti hlavy, brucha a kĺbov.
  • Na uvoľnenie svalov po náročnej fyzickej aktivite (napr. po športe).
  • Na nahriatie hlavy pri prechladnutí alebo nádche.
  • Na zmiernenie problémov s detskou kolikou.
  • Na prehriatie organizmu a na relax.
  • Na vyhriatie detskej postieľky pre lepší spánok dieťaťa.
  • Na zahriatie v zimnom období – pokojne ho vložte do kočiara, aby bábätku bolo príjemne teplo počas prechádzky.

Odporúčame: Kryoterapia skutočne funguje! Tejto žene by ste netipli viac ako 30 rokov!

nahrievací vankúšik

Zdroj: Shutterstock®

Termofor, ohrievací vankúšik, hrejivé vrecká?

Dnešný trh ponúka veľké množstvo rôznych termoforov i ohrievacích vankúšikov, takže máte k dispozícií obrovský výber. Je teda len na vás, čo si vyberiete. Termofor je o niečo praktickejší, aj keď si treba dávať pozor, aby ste sa náhodou nepopálili v prípade, že bude nejakým spôsobom poškodený. Možno jeho menšou nevýhodou je aj jeho nepraktický tvar, ktorý sa neprispôsobí nahrievanému miestu. Avšak aj to výrobcovia vyriešili rôznymi veľkosťami termoforov.

Elektrický ohrievací vankúšik je už pomerne vyššou investíciou, no jeho výhodou je, že si môžete sami nastaviť teplotu, ktorá vás rozohreje alebo vám pomôže zmierniť bolesť. K dispozícii sú aj hrejivé vrecká, ktoré sú naplnené rôznou výplňou (ryža, pohanka, čerešňové kôstky,...). Vrecúško stačí vložiť do mikrovlnky, nahriať a následne priložiť na boľavé miesto. V neposlednom rade sú na trhu dostupné aj gélové vrecká, ktoré majú buď chladivé alebo tepelné (ohrievajúce) účinky.

Ako si poradiť, ak nemáte termofor k dispozícii?

Ani v prípade, že sa nič podobné vo vašej domácnosti nenachádza, zúfať nemusíte. Až začnete pociťovať menštruačné bolesti, bolesť svalov alebo inú bolesť, jednoducho vezmite vankúš a preveste ho cez radiátor. Nechajte ho nahriať a následne si ho priložte na boľavé miesto. Je to síce zdĺhavé, ale pomôže to.

Druhou voľbou je naplnená fľaša horúcou vodou. Ak máte doma termo fľašu, tak dajte prevariť vodu, nalejte ju do fľaše a fľašu si následne priložte na telo. Pozor, aby ste sa nepopálili, je vhodné fľašu zabaliť do uteráka alebo hrubšej ponožky.

Pri bolesti hlavy skvelo pomôže soľný obklad. Dajte soľ na panvicu a poriadne ju rozohrejte. Následne ju presypte do bavlneného vrecúška a priložte na hlavu.

Neprehliadni: Prolaps maternice: U ktorých žien k nemu dochádza a aké sú prejavy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní