Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce? Určite je to rodina a tá pravá vianočná atmosféra v kruhu tých, čo sú vášmu srdcu najbližší.
Vianoce sa samozrejme nezaobídu ani bez lahodných maškŕt a preplnených stolov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku. K takýmto maškrtám, ale mierne alkoholickým patria aj vianočné likéry.
Receptov na ne existuje nespočetné množstvo. Ja sa však s vami podelím o osvedčené recepty na vaječný a čokoládový likér, ktorý má u nás veľký úspech. Avšak pozor, nie sú to likéry určené pre vodičov.
Odporúčame prečítať: Vianočné klobásové koláčiky
Na vaječný likér:
- 250 ml mlieka
- 125 ml smotany na šľahanie
- 125 ml vodky
- 125 g SweetFamily práškového cukru
- 3 žĺtka
- 1 balík vanilkového cukru
V strednom hrnci necháme zovrieť mlieko, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 50 g práškového cukru. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. V mise si vyšľaháme spolu zvyšok práškového cukru so žĺtkami – minimálne 5 minút, potom pridáme asi tri lyžice z vychladnutého mlieka a šľaháme ďalej, až kým konzistencia nie je úplne jemná, penová. Potom prilejeme zvyšok vychladnutého mlieka a vodku a celé premiešame. Nalejeme do fľašiek a uložíme do chladničky poriadne vychladiť. Najlepšie chutí po pár dňoch. Toto množstvo je asi na pol litra.
Odporúčame prečítať: Nepečené dezerty z kokosu
Na čokoládový likér:
- 400 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 ml vodky
- 250 g SweetFamily práškového cukru
- 2 vajíčka
- 30 g kakaa
- 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
Práškový cukor s celými vajíčkami vyšľaháme do peny. 100 ml mlieka odoberieme, trocha zohrejeme a pridáme kakao, ktoré v ňom poriadne premiešame. Zvyšok mlieka nalejeme do väčšieho hrnca spolu so smotanou na šľahanie a čokoládou a varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania ručnou metličkou prilejeme v mlieku rozpustené kakao a taktiež vyšľahané vajíčka s cukrom. Nakoniec pridáme alkohol, poriadne premiešame a nadávkujeme do fľašiek. Skladujeme v chladničke, najlepšie chutí nasledujúci deň. Z tohto množstva surovín vyjde asi 1 liter.
Odporúčame prečítať: Recept na Perníkové cantuccini