Recept na domáci vaječný a čokoládový likér

Domáce vaječné a čokoládové likéry

Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce? Určite je to rodina a tá pravá vianočná atmosféra v kruhu tých, čo sú vášmu srdcu najbližší. Vianoce sa samozrejme nezaobídu ani bez lahodných maškŕt a preplnených stolov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku. K takýmto maškrtám, ale mierne alkoholickým, patria aj vianočné likéry.

Receptov na ne existuje nespočetné množstvo. My sa však s vami podelíme o osvedčené recepty na vaječný a čokoládový likér, ktoré majú u nás veľký úspech! Avšak POZOR - nie sú to likéry určené pre vodičov.

Reklama

Vynikajúci domáci vaječný likér – prečo je taký obľúbený práve na Vianoce?

Domáci vaječný likér je veľmi populárna a tradičná pochúťka, ktorá sa vyrába z mixu vajec, mlieka, cukru, vanilkového extraktu a v jednoduchých prípadoch aj z alkoholu ako je rum alebo brandy.

Tieto ingrediencie sa zmiešajú v mixéri alebo šľahači až do hladka a potom sa pridá alkohol. Ak si nechcete pridávať alkohol, môžete ho jednoducho vynechať a užívať si vaječný likér v bezalkoholovej verzii. Viac chutí sladký a krémový, a preto býva často obľúbeným doplnkom na dezerty, kávu alebo ho jednoducho pijú ľudia ako aperitív. Počas Vianoc býva vaječný likér veľmi obľúbený a často je s ním spojená aj dokonalá vianočná atmosféra.

Ingrediencie na domáci vaječný likér

  • 250 ml mlieka
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml vodky
  • 125 g práškového cukru
  • 3 žĺtka
  • 1 balík vanilkového cukru

recept na domáci vaječný likér
Agnesa Máhrová

Postup prípravy vaječného likéru

  1. V strednom hrnci necháme zovrieť mlieko, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 50 g práškového cukru.
  2. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  3. V mise si vyšľaháme spolu zvyšok práškového cukru so žĺtkami – minimálne 5 minút, potom pridáme asi tri lyžice z vychladnutého mlieka a šľaháme ďalej, až kým konzistencia nie je úplne jemná, penová.
  4. Potom prilejeme zvyšok vychladnutého mlieka a vodku a celé premiešame.
  5. Nalejeme do fľašiek a uložíme do chladničky poriadne vychladiť.
  6. Najlepšie chutí po pár dňoch.

Poznámka redakcie: Toto množstvo je asi na pol litra.

domáci vaječný likér
Agnesa Máhrová

Domáci vianočný čokoládový likér – patrí aj na váš vianočný stôl?

Čokoládový likér je na druhej strane lahodnou pochúťkou na báze vysoko kvalitnej čokolády. Na jeho prípravu potrebujete kvalitnú horúcu čokoládu alebo čokoládový sirup, cukor, smotanu a opäť môžete pridať aj nejaký alkohol, keďže mnoho receptov na čokoládový likér obsahuje rum alebo brandy, ale to je samozrejme dobrovoľné.

Všetky ingrediencie sa zmiešajú v hrnci na miernom ohni, kde sa varí, kým cukor sa nezmení na sirup a zmes sa nezohreje. Potom sa nechá vychladnúť a prenesie sa do fľaše. Čokoládový likér je vynikajúcim doplnkom ku zmrzline, dezertom alebo ho môžete pridať aj do kávy na zvýraznenie jej arómy.

Reklama

Ingrediencie na domáci čokoládový likér

  • 400 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml vodky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 30 g kakaa
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)

Recept na domáci čokoládový likér

  1. Práškový cukor s celými vajíčkami vyšľaháme do peny.
  2. 100 ml mlieka odoberieme, trocha zohrejeme a pridáme kakao, ktoré v ňom poriadne premiešame.
  3. Zvyšok mlieka nalejeme do väčšieho hrnca spolu so smotanou na šľahanie a čokoládou a varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  4. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania ručnou metličkou prilejeme v mlieku rozpustené kakao a taktiež vyšľahané vajíčka s cukrom.
  5. Nakoniec pridáme alkohol, poriadne premiešame a nadávkujeme do fľašiek.

Poznámka redakcie: Skladujeme v chladničke, najlepšie chutí nasledujúci deň. Z tohto množstva surovín vyjde asi 1 liter.

čokoládový domáci vaječný likér
Agnesa Máhrová

Skladovanie a trvanlivosť domácich likérov

Domáce likéry by mali byť vždy skladované v chladničke, ideálne v dobre uzatvorených sklenených fľašiach. Vaječný aj čokoládový likér obsahujú mliečne zložky, preto potrebujú stabilnú nízku teplotu a tmu, aby sa zachovala ich chuť a bezpečnosť. Pred podávaním likér vždy krátko pretrepte – smerom k dnu sa často oddelí hustejšia časť.

Trvanlivosť závisí od použitých surovín. Vaječný likér so žĺtkami odporúčame spotrebovať približne do 7–10 dní, zatiaľ čo čokoládový likér vydrží o niečo dlhšie, približne 2–3 týždne. Ak je pripravený bez alkoholu, skladujte ho ešte opatrnejšie a skonzumujte skôr. Vždy sledujte vôňu a konzistenciu – zmeny môžu signalizovať, že likér už nie je vhodný na konzumáciu.

Servírovacie tipy – ako likér podávať

Vaječný a čokoládový likér pôsobia najlepšie vychladené, podávané v malých sklenených pohárikoch alebo elegantných likérových štamperlíkoch. Pred servírovaním môžete pridať štipku kakaa, muškátového orieška alebo škorice, čím vytvoríte ešte sviatočnejší zážitok.

Skvelo fungujú aj ako doplnok ku káve alebo dezertom – pár lyžíc likéru dokáže povýšiť obyčajnú kávu na sviatočné cappuccino. Čokoládový likér je výborný napríklad k zmrzline, dezertom z tmavej čokolády alebo praclíkom, ktoré vyvážia jeho sladkosť.

Tip na darček – likérová fľaša ako handmade vianočný darček

Domáci likér je krásny, osobný a využiteľný darček, ktorý poteší takmer každého. Stačí ho naliať do menších sklenených fliaš, pridať ozdobné viečko alebo stužku a hneď získate darček s autentickou hodnotou. Krásne pôsobia aj malé ceduľky s menom obdarovaného alebo krátkym venovaním.

Ak chcete darček posunúť ešte o krok vyššie, môžete pridať drobnosť navyše – napríklad škoricovú tyčinku, malý zvonček, vetvičku ihličia alebo kartičku s ručne napísaným receptom. Takýto darček vyžaruje teplo domova a pôsobí premyslene, aj keď je jeho príprava jednoduchá.

Reklama

Domáci likér ako súčasť vianočnej atmosféry

Domáce likéry patria k Vianociam rovnako ako vôňa ihličia či zvuk praskajúceho dreva. Aj malé množstvo dokáže vytvoriť sviatočný moment – či už pri zimnej prechádzke, večernej káve alebo rodinnom stretnutí. Ich príprava je rýchla, hravá a ponúka priestor na experimentovanie.

Keď si domáci likér pripravíte sami, nielen že viete, čo doň dávate, ale zároveň vytvoríte niečo, čo prepája tradíciu s osobným dotykom. Či ho podávate hosťom, alebo darujete v krásnej fľaši, vždy v sebe nesie kúsok vášho času, starostlivosti a vianočnej radosti.

Aktualizovaný článok: 08.12.2025

5/5 - 7 hlasov

26 komentárov

Vaše meno:

Kristína Mušková

Kristína Mušková

20.12.2023 20:04

Vaječný sme už robili ale čokoládový ešte nie môže byt chutný tiež

Vaše meno:

Anežka Murínová

Anežka Murínová

20.12.2023 13:20

U nas v rodine a tiez u známych nikto nerobieva domaci liker, je cas pustit sa do toho. I ked do Vianoc neviem,nevidm ci to stihnem,skor merzi sviatkami.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

20.12.2023 12:48

moja mamička tiež robievala na Vianoce vaječný likér- z domácich vajec...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.02.2017 17:11

Robievam roky na Vianoce

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

29.12.2016 11:58

takze vajickovy vyskusany a je super

Vaše meno:

Angelika Šustekova

Angelika Šustekova

25.12.2016 07:55

Ten čokoládový musí byť super :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

23.12.2016 14:16

zbožňujem kávový likér

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 01:21

Dal by som si

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 01:20

Určite to skvelo chutí

Vaše meno:

Ján

Ján

22.12.2016 01:20

Výborny návod

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

21.12.2016 10:51

My ho robievame a naozaj je super.. hlavne dámy si ho obľubujú :)

Vaše meno:

simona v.

simona v.

15.12.2016 22:58

no veru navnadili ste ma, zrejme nejaky spravim:)

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

15.12.2016 20:55

hned by som vyskusala, ja idem robit nejaky bez alkoholu...:)

Vaše meno:

Anna pistovičová

Anna pistovičová

15.12.2016 20:35

vyskusame, my robievame karamelovy-uvarit salko a potom vyslahat s rumom-na zdravie

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.12.2016 13:12

Ja sa chystám robiť karamelový,ale aj tento čokoládový vyzerá lákavo.

Vaše meno:

Ivana Čekanová

Ivana Čekanová

11.12.2016 21:15

mňamka

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

11.12.2016 17:56

mnam, mnam...

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

09.12.2016 21:48

vaječný áno ale čokoládový nerobievam

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

09.12.2016 11:10

neodolateľný nápoj na Vianoce

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

09.12.2016 09:53

Mňam tak toto určite urobím na babskú jazdu na Silvestra.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

08.12.2016 22:35

tiež robievam so salkom, skúsim aj váš

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.12.2016 17:27

vaječný likér zvyknem občas doma urobiť no teraz skúsim tento podľa Vás a možno vyskúšam ten čokoládový

Vaše meno:

tofica

tofica

08.12.2016 16:56

Veľmi chutné recepty.. Ja robím každoročne Vaječný koňak , a to z ingrediencií - salko, rum 40 % , šľahačka, prášk.cukor , vanilk.cukor , 6 žltkov a zo 6 bielok sneh.. Všetko zmiešam a super koňačik je na svete..

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

08.12.2016 16:49

vaječný vyskušam a možno aj čokoládový

Vaše meno:

Verca

Verca

08.12.2016 16:46

Čokoládový hmmmm mňam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.12.2016 11:40

Vaječný likér určite vyskúšam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE