Recept na domáci vaječný a čokoládový likér

Recept na domáci vaječný a čokoládový likér
  • 08.12.2016
  • Agnesa Máhrová

Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce? Určite je to rodina a tá pravá vianočná atmosféra v kruhu tých, čo sú vášmu srdcu najbližší. 

Vianoce sa samozrejme nezaobídu ani bez lahodných maškŕt a preplnených stolov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku. K takýmto maškrtám, ale mierne alkoholickým patria aj vianočné likéry.

Receptov na ne existuje nespočetné množstvo. Ja sa však s vami podelím o osvedčené recepty na vaječný a čokoládový likér, ktorý má u nás veľký úspech. Avšak pozor, nie sú to likéry určené pre vodičov.

Odporúčame prečítať: Vianočné klobásové koláčiky

Recept na domáci vaječný a čokoládový likér

Zdroj: Shutterstock®

Na vaječný likér:

  • 250 ml mlieka
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 125 ml vodky
  • 125 g SweetFamily práškového cukru
  • 3 žĺtka
  • 1 balík vanilkového cukru

V strednom hrnci necháme zovrieť mlieko, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 50 g práškového cukru. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. V mise si vyšľaháme spolu zvyšok práškového cukru so žĺtkami – minimálne 5 minút, potom pridáme asi tri lyžice z vychladnutého mlieka a šľaháme ďalej, až kým konzistencia nie je úplne jemná, penová. Potom prilejeme zvyšok vychladnutého mlieka a vodku a celé premiešame. Nalejeme do fľašiek a uložíme do chladničky poriadne vychladiť. Najlepšie chutí po pár dňoch. Toto množstvo je asi na pol litra.

Odporúčame prečítať: Nepečené dezerty z kokosu

Recept na domáci vaječný a čokoládový likér

Zdroj: Shutterstock®

 Na čokoládový likér: 

  • 400 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 200 ml vodky
  • 250 g SweetFamily práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 30 g kakaa
  • 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)

Práškový cukor s celými vajíčkami vyšľaháme do peny. 100 ml mlieka odoberieme, trocha zohrejeme a pridáme kakao, ktoré v ňom poriadne premiešame. Zvyšok mlieka nalejeme do väčšieho hrnca spolu so smotanou na šľahanie a čokoládou a varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania ručnou metličkou prilejeme v mlieku rozpustené kakao a taktiež vyšľahané vajíčka s cukrom. Nakoniec pridáme alkohol, poriadne premiešame a nadávkujeme do fľašiek. Skladujeme v chladničke, najlepšie chutí nasledujúci deň. Z tohto množstva surovín vyjde asi 1 liter.

Odporúčame prečítať: Recept na Perníkové cantuccini


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

23 komentárov

Mária Chromíková 08.12.16 11:40

MC
karma
109.00

Vaječný likér určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Veronika Marejková 08.12.16 16:46

VM
karma
109.00

Čokoládový hmmmm mňam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 08.12.16 16:49

IM
karma
100.00

vaječný vyskušam a možno aj čokoládový

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.12.16 16:56

PV
karma
113.00

Veľmi chutné recepty.. Ja robím každoročne Vaječný koňak , a to z ingrediencií - salko, rum 40 % , šľahačka, prášk.cukor , vanilk.cukor , 6 žltkov a zo 6 bielok sneh.. Všetko zmiešam a super koňačik je na svete..

  • 1
Odpovedať

Martina Zahoranová 08.12.16 17:27

MZ
karma
92.00

vaječný likér zvyknem občas doma urobiť no teraz skúsim tento podľa Vás a možno vyskúšam ten čokoládový

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.12.16 22:35

SK
karma
113.00

tiež robievam so salkom, skúsim aj váš

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 09.12.16 09:53

karma
97.00

Mňam tak toto určite urobím na babskú jazdu na Silvestra.

  • 1
Odpovedať

ľubka Olexyová 09.12.16 11:10

ľO
karma
-1.00

neodolateľný nápoj na Vianoce

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 09.12.16 21:48

karma
74.00

vaječný áno ale čokoládový nerobievam

  • 0
Odpovedať

Stanislava Mészárošová 11.12.16 17:56

SM
karma
-1.00

mnam, mnam...

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 11.12.16 21:15

karma
-1.00

mňamka

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 14.12.16 13:12

karma
108.00

Ja sa chystám robiť karamelový,ale aj tento čokoládový vyzerá lákavo.

  • 0
Odpovedať

Anna pistovičová 15.12.16 20:35

AP
karma
-1.00

vyskusame, my robievame karamelovy-uvarit salko a potom vyslahat s rumom-na zdravie

  • 0
Odpovedať

ivana pistovičová 15.12.16 20:55

IP
karma
89.00

hned by som vyskusala, ja idem robit nejaky bez alkoholu...:)

  • 0
Odpovedať

simona vician 15.12.16 22:58

SV
karma
100.00

no veru navnadili ste ma, zrejme nejaky spravim:)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 10:51

MZ
karma
-1.00

My ho robievame a naozaj je super.. hlavne dámy si ho obľubujú :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 01:20

JS
karma
-1.00

Výborny návod

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 01:20

JS
karma
-1.00

Určite to skvelo chutí

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 01:21

JS
karma
-1.00

Dal by som si

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 23.12.16 14:16

AK
karma
100.00

zbožňujem kávový likér

  • 0
Odpovedať

Angelika Šustekova 25.12.16 07:55

karma
-1.00

Ten čokoládový musí byť super :)

  • 0
Odpovedať

Anna pistovičová 29.12.16 11:58

AP
karma
-1.00

takze vajickovy vyskusany a je super

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.02.17 17:11

JK
karma
100.00

Robievam roky na Vianoce

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní