Vaječný likér je synonymom Vianoc. Rovnako ako varené víno či vianočný punč, tak ani vaječný likér by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Popravde, tento druh likéru patrí azda k najobľúbenejším. Dospelí si radi pochutnajú na alkoholickej verzii a deti by možno ocenili tú nealkoholickú.
Ak chcete potešiť svoje ratolesti, netere a synovcov alebo vnúčatá, tak im pripravte vaječný likér bez alkoholu, nech si aj oni môžu s vami pripiť na tieto vianočné sviatky.
Vyskúšaj aj: Domáci punč s brusnicami a mätou: Na svoje si prídu všetci dospelí
VEGAN vaječný likér
- 300 ml mandľového mlieka
- rumová esencia
- vanilkové flavdrops (sladidlo)
- vanilka
- 1 lyžica vanilkového pudingu
Do hrnca nalejeme mandľové mlieko (trochu si odložte stranou), pridajte rumovú esenciu, vanilkové flavdrops, vanilku a premiešajte. Zmes priveďte k varu. Do zbytku mlieka pridajte lyžicu vanilkového pudingu a premiešajte. Pudingovú zmes vmiešajte do prevarenej zmesi. Krátko povarte a nechajte vychladnúť.
Vaječný likér s muškátovým orieškom
- 6 žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 ml mlieka
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
- 10 kvapiek rumovej esencie
- štipka soli
Žĺtky s cukrom vymiešame na hladký krém. V hrnci privedieme k varu smotanu s mliekom, muškátovým orieškom a soľou. Následne po lyžiciach začneme k žĺtkovej zmesi pridávať tú mliečnu. Dávajte pozor, aby sa vám vajíčka nezrazili.
Následne zmes dajte nad paru a zahrievajte dovtedy, kým nezhustne. Na záver vmiešajte vanilkovú a rumovú esenciu. Prelejte do sklenenej nádoby a pred podávaním nechajte vychladnúť.
Odporúčame aj: Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov
Vaječný likér so salkom
- 5 žĺtkov
- 170 g smotany na šľahanie
- 1 plechovka salka
- 1 lyžička vanilky
- 700 ml plnotučného mlieka
- 3 lyžičky rumovej arómy
Žĺtky spolu so smotanou dajte do hrnca. Pridajte salko a 500 ml mlieka. Pomaly zahrievajte a za stáleho miešania priveďte k varu. Keď zmes začne hustnúť, tak ju odstavte a pridajte vanilku i rumovú arómu. Na záver pridajte mlieko na jemné zriedenie celého likéru. Nechajte vychladnúť, prelejte do sklenenej fľaše a podávajte. Vaječný likér je ideálne skladovať v chladničke, avšak nie dlhšie ako 5 dní.
Skús aj: Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 7 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete