Najpresvedčivejšie dôvody, prečo vyradiť CUKOR z jedálnička: Toto sa stane už za 7 dní!

Najpresvedčivejšie dôvody, prečo vyradiť CUKOR z jedálnička: Toto sa stane už za 7 dní!

Zdá sa, že život bez cukru má svoje výhody, o ktorých by mal vedieť každý. Niektorí z nás si z času na čas nejakú tú sladkú maškrtu neodpustia, no iní si nevedia predstaviť ani len jeden deň bez toho, aby si nezamaškrtili. Síce sa dá maškrtiť aj zdravo, ale tie nezdravé jedlá a „lakocinky“ sú najlepšie. Na jednej strane musíme povedať, že cukor je zdrojom energie pre naše telo, avšak hovoríme o sacharidoch a nie o rafinovanom cukre, ktorý je ešte stále súčasťou mnohých potravín. Práve rafinovaný cukor veľa úžitku nášmu telu neprináša.

Je to droga a tichý zabijak 21. storočia – to je jeden z dôvodov, prečo by sme ho mali zo stravy vyradiť. Čo sa však stane s naším telom, keď sa ho skutočne vzdáme? Už za 7 dní môžeme pocítiť úľavu a prvé výsledky. Chce to však pevnú vôľu, pretože chuť na sladké môže byť niekedy silnejšia než sme my.

Pozri aj: Prolaps maternice: U ktorých žien k nemu dochádza a aké sú prejavy?

cukor

Zdroj: Shutterstock®

Už viac žiadne prechladnutie ani chrípka

Vedeli ste, že cukor potláča imunitný systém a narušuje obranyschopnosť nášho organizmu? Ak konzumujete cukor, je možné, že vás chrípka ani bežné prechladnutie pri zmene počasia neobíde. No na druhej strane, ak cukor zo svojho jedálnička vyradíte, váš imunitný systém bude fungovať tak, ako má. Navyše, podľa odborníkov platí, že cukor zabraňuje vstrebávaniu dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré rovnako prispievajú k udržaniu či zlepšeniu nášho zdravia.

Trávenie fungujúce na 100 %

Problémy s plynatosťou a nadúvaním, trávením a ťažobou na žalúdku môže mať na svedomí aj spomínaný rafinovaný cukor. Ten zaťažuje trávenie v dôsledku čoho sa môžete cítiť ako balón. Ak sa cukru, teda všetkých sladkostí a sladkých maškŕt vzdáte, pocítite úľavu. Dokonca je možné, že takouto zmenou jedálnička schudnete, čo je rozhodne príjemným bonusom.

Zvýši sa šanca otehotnieť

Áno, vyradením cukru zo stravy sa môže stať, že sa zvýšia vaše šance na otehotnenie. Cukor totižto dodáva nášmu telu energiu, a to spúšťaním inzulínu v krvi. Na druhej strane však veľké množstvo inzulínu v krvi môže ovplyvniť činnosť hormónov, ktoré sú zodpovedná za dozrievanie vajíčok, čo môže v konečnom dôsledku ovplyvniť aj samotnú neplodnosť ženy, resp. neschopnosť otehotnieť. V tomto prípade platí jednoduchá rovnica – ak budete konzumovať menšie množstvo rafinovaného cukru, vaše telo bude produkovať menšie množstvo inzulínu, a tak bude väčšia pravdepodobnosť na otehotnenie.

Pevnejšie kosti

Výskumom bolo preukázané, že cukor sťažuje metabolizáciu vitamínu D, ktorý je pre naše telo nesmierne dôležitý. Okrem toho cukor zbavuje naše kosti vápnika, horčíka a ďalších vitamínov, ktoré kosti posilňujú a nás chránia pred vznikom ochorenia, akým je napríklad osteoporóza. Ak sa chcete vo vyššom veku vyhnúť rednutiu kosti, mali by ste na to myslieť už teraz a obmedziť príjem cukru.

Menej ochlpenia na tele?!

Minimálne ženy robia všetko pre to, aby sa nechceného ochlpenia na tele zavili. Sme ochotné podstúpiť laserové odstránenie chĺpkov, depiláciu voskom a iné metódy, ktoré nás aspoň na istý čas ochlpenia zbavia. Avšak, jednu vec, ktorú sme si neuvedomili je fakt, že cukor zvyšuje hladinu inzulínu krvi a ten zase zvyšuje aj hladinu testosterónu v tele. Práve testosterón je zodpovedaný za rast ochlpenia na tele i na tvári. Ak sa tomu chcete vyhnúť, obmedzte cukor!

Neprehliadni: Vitamín B12 – kto je náchylný na jeho nedostatok a ako ho telu doplniť?

prečo nejesť cukor

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa stane s telom po vyradení cukru za 7 dní a za mesiac?

Odborníci uvádzajú, že po prvom týždni nekonzumácie cukru sa môžu dostaviť prvé výsledky. Naše telo sa bude postupne detoxikovať a čistiť, preto sa môže zdať, že výsledky nebudú priaznivé. Síce sa môže objaviť na tvári akné, môžeme pociťovať vyššiu únavu či bolesť hlavy, ale postupne v tele bude prebiehať menej zápalových procesov, vďaka čomu sa pleť prečistí, rozjasní a bude vyzerať zdravšie.

Po mesiaci bez tejto drogy by mali byť výsledky o niečo viac signifikantné. Prvé si môžete všimnúť úbytok hmotnosti a lepšiu koncentráciu. Okrem toho budete na pohľad vyzerať mladšie a rovnako tak sa aj budete cítiť. Zníži sa u vás riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení či cukrovky.

Zaujme ťa aj: Herpetické vírusy nie sú len pôvodcom oparu. Aké ochorenia spôsobujú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 31.01.22 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie.

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.02.22 11:11

MB
karma
98.00

Fuha, no niektore veci ma prekvapili.

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.05.22 14:54

MR
karma
109.00

snažím sa používať cukor čo najmenej, kávu, čaj nesladím, sem tam ma prepadne chuť a tak sa snažím dať si zdravú tyčinku, no úpne sa vyhnúť nedá, keďze cukor ide aj bežného varenia

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.05.22 14:55

MR
karma
109.00

snažím sa používať cukor čo najmenej, kávu, čaj nesladím, sem tam ma prepadne chuť a tak sa snažím dať si zdravú tyčinku, no úpne sa vyhnúť nedá, keďze cukor ide aj bežného varenia

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 07.05.22 14:56

MR
karma
109.00

snažím sa používať cukor čo najmenej, kávu, čaj nesladím, sem tam ma prepadne chuť a tak sa snažím dať si zdravú tyčinku, no úpne sa vyhnúť nedá, keďze cukor ide aj bežného varenia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní