3 jednoduché a účinné cviky na chrbát, ktoré spevňujú vrchnú časť tela

3 jednoduché a účinné cviky na chrbát, ktoré spevňujú vrchnú časť tela

Chrbát všetci berieme ako takú samozrejmosť, no neuvedomujeme si, koľko ho každý jeden deň používame. Či už pracujete v kancelárii a každý deň sa hrbíte pri počítači alebo beháte po meste s ťažkými taškami z nákupu, váš chrbát nesmierne trpí. Preto je dôležité cvičiť a posilňovať aj túto časť tela. Vieme, že medzi nami sú obľúbené najmä cviky na brucho, cviky na zadok i cviky na pevné stehná, no z času na čas je vhodné precvičiť si aj vrchnú časť nášho tela.

Chrbát je akýmsi mostom medzi hornou a dolnou časťou nášho tela. Je to hnacia sila, ktorá nám pomáha držať telo vzpriamené a rovnako nám pomáha udržiavať rovnováhu. Pozeranie do telefónu, surfovanie na sociálnych sieťach – to môže ovplyvniť držanie tela a zaokrúhľovanie chrbta. Avšak, jeho posilnenie pomáha znížiť riziko zranenia a celkovo nám môže uľahčiť každodenné činnosti. Podľa fitness trénerov a rovnako aj lekárov by ste mali svoj chrbát posilňovať aspoň dvakrát do týždňa, a to vhodnými cvikmi na to určenými. Máme pre vás 3 cviky, ktoré sa oplatí zaradiť do svojho fitness plánu.

1. cvik: PLÁVANIE

Tento cvik vyzerá na pohľad jednoducho, ale ak poctivo zapájate všetky chrbtové svaly, môžete pociťovať pálenie, ktoré k tomuto cviku patrí. Kľúčom je, aby ste mali počas celej doby, čo budete tento cvik vykonávať, zdvihnutý hrudník i stehná.

Ako na to: ľahnite si tvárou nadol na podložku, natiahnite ruky pred seba a nohy za seba. Napnite jadro tela a chrbát, súčasne zdvihnite pravú ruku a ľavú nohu z podložky. Potom začnite striedať zdvihnuté končatiny. Postupne zvyšujte tempo, aby ste zvýšili aj svoj srdcový tep.

Pozri aj: Mewing – čo to je? Zisti, ako vzhľad tváre ovplyvní pozícia jazyka!

2. cvik: BIRD DOG

Hoci je tento cvik známy skôr ako základný stabilizačný cvik, vďaka nemu si posilnite chrbát a rovnako tak aj držanie tela.

Ako na to: kľaknite si na podložku, ruky položte na zem vzdialené od seba na šírku ramien a nohy rozkročte na šírku bokov. Následne k sebe pritiahnite ľavú ruku a pravú nohu, chrbát jemne vyhrbte a následne končatiny vystrite a snažte sa udržať rovnováhu. Potom končatiny vymeňte a postup zopakujte.

Neprehliadni: TOP cviky na ovisnuté ruky: Už nebudú ako huspenina v tielku

3. cvik: SUPERMAN

Skvelý cvik s vlastnou váhou na spevnenie všetkých svalov zadnej časti tela. Do tohto cviku nezapojíte len svaly chrbta, ale aj svaly zadku, stehien a celého stredu tela. Pri cvičení sa odporúča tlačiť ramená dozadu a dole, aby ste z neho vyťažili maximum.

Ako na to: ľahnite si na podložku tvárou nadol, natiahnite ruky dopredu a nohy za seba. Napnite svoj stred tela (jadro), chrbát, zadok a stehná, zdvihnite ruky a hornú časť stehien niekoľko centimetrov od podložky. Vydržte v polohe aspoň 3 sekundy, následne ruky aj nohy položte na podložku a uvoľníte na pár sekúnd. Následne cvik opäť opakujte.

Zaujme ťa aj: Cvičenie proti celulitíde: Zbav sa jej konečne aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 04.02.22 10:38

KK
karma
105.00

na chrbticu veľmi pomôžu tie správne cviky, mám to z vlastnej skúsenosti

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 17.02.23 19:03

karma
107.00

Super cviky, odporúčam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní