Fenomén krilový olej ako potravina budúcnosti: Prečo ho tak ospevujú?

Fenomén krilový olej ako potravina budúcnosti: Prečo ho tak ospevujú?

Za posledné roky krilový olej zaznamenal obrovský boom a záujem o neho vzrástol. Dokonca ho porovnávajú s rybím olejom, pričom mnohí tvrdia, že je oveľa lepší a účinnejší. Ide o olej, ktorý je bohatý na omega-3 mastné kyseliny nevyhnutné pre ľudský organizmus. Aj keď ide v podstate o výživový doplnok dostupný predovšetkým vo forme gélových kapsúl, výnimočne ho môžete nájsť aj v tekutej, teda olejovej forme.

Čo je to krilový olej?

V prvom rade musíme povedať, že výroba tohto oleja je značne obmedzená, pretože sa vyrába z malých kôrovcov výzorom podobných krevetám. Krill (Euphausia superba) je teda kôrovec, ktorý sa nachádza v chladnejších vodách oceánu a primárne slúži ako zdroj potravy pre iné živočíchy, napríklad tulene, tučniaky, chobotnice a iné ryby či morské živočíchy. To je dôvod, prečo sa tento olej z kôrovcov získava len v obmedzenom množstve. Ak by došlo  k loveniu kôrovcov vo veľkom množstve, mohlo by to ohroziť existenciu druhov, ktoré ich  konzumujú ako potravu.

Získaný krilový olej sa však využíva na výrobu spomínaných mäkkých kapsúl, ktoré sú ponúkané vo forme výživových doplnkov pre nás, ľudí. A aj keď sa o ňom začína u nás hovoriť až teraz, napríklad v takom Japonsku krilový olej konzumujú už od 19. storočia. Krilový olej má ružový až červený vzhľad, a to vďaka antioxidantu, ktorý sa v ňom nachádza.

Pozri aj: Horké marhuľové jadierka – pomôžu pri vysokom cholesterole?

čo je krilový olej

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie krilového oleja

Keďže krilový olej predstavuje typ rybieho oleja, má podobný nutričný profil ako iné podobné oleje s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Na jednu polievkovú lyžicu má okolo 122 kalórií. V porovnaní s inými olejmi má však nižší obsah nasýtených tukov a naopak, nájdeme v ňom väčšie množstvo mononenasýtených a polynenasýtených tukov.

Medzi dve hlavné omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v krilovom oleji patrí kyselina eikozapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA). EPA a rovnako aj DHA hrajú dôležitú úlohu pri rôznych telesných procesoch. Pozitívne vplývajú na mozog, oči, kardiovaskulárny systém a rovnako aj na imunitný systém. A aj napriek tomu, že naše telo si dokáže tieto mastné kyseliny vyprodukovať samo, je to obmedzené a niekedy až zanedbateľné množstvo, preto je vhodné prijímať ich zo stravy. Teda dopĺňať si ich môžete práve prostredníctvom krilového oleja.

Okrem mastných kyselín je krilový olej bohatý na antioxidant zvaný astaxantín, ktorý napríklad pomáha neutralizovať oxidačný účinok voľných radikálov. Krilový olej sa osvedčil pri liečbe vysokého krvného tlaku, osteoartritídy, depresie i predmenštruačného syndrómu. Avšak aj v tomto prípade chýbajú nejaké rozsiahle výskumy, ktoré by tieto tvrdenia potvrdili. Preto je potrebné poradiť sa so svojim lekárom o vhodnosti užívania tohto oleja.

Môžeme ešte dodať, že v porovnaní s rybím olejom má krilový olej neutrálnejšiu chuť. Údajne nemá tú výraznú rybaciu pachuť, ktorá u mnohých ľudí vyvoláva pocity na zvracanie, grganie, reflux a pod.

Aké sú účinky krilového oleja? Kedy po ňom siahnuť?

Výživové doplnky s obsahom krilového oleja ľudia užívajú z rovnakých dôvodov, ako tomu je pri rybom oleji – na zlepšenie zdravia a boj proti zápalom v tele. Podľa štúdie publikovanej v Alternative Medicine Review krilový olej pomáha pri znižovaní zlého cholesterolu v organizme, čo má v konečnom dôsledku pozitívny vplyv aj na zdravie nášho srdca a celého kardiovaskulárneho systému. Rovnako pomáha predchádzať kôrnateniu ciev. Medzi ďalšie účinky krilového oleja môžeme zaradiť:

  • protizápalové účinky,
  • pozitívny vplyv na artritídu a zápal kĺbov (zmierňuje ich),
  • zmierňovanie bolesti pri PMS,
  • podporuje zdravú funkciu pečene,
  • udržuje mozog v kondícii,
  • posilňuje imunitný systém,
  • je zázrakom pre zdravú pokožku.

Možné vedľajšie účinky krilového oleja:

  • hnačka,
  • poruchy trávenia,
  • nadúvanie,
  • mastná pleť.

Odporúčame: Vieš, aké má koriander účinky? Podľa vedcov môže pomôcť pri chudnutí

účinky krilového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Kto by mal krilový olej užívať a kto nie?

Siahnuť by mali po ňom všetci tí, ktorí neprijímajú dostatok omega-3 mastných kyselín prostredníctvom stravy. Podľa odborníkov na výživu by sme mali jesť aspoň 2 porcie rýb týždenne. Ak si ich na tanier servírujete striedmo, tak v tom prípade siahnite po doplnkoch stravy. Ako sme písali, krilový olej je dostupný najmä v kapsulách, čo mnohí uvádzajú ako výhodu, nakoľko pitie tekutého rybieho oleja nemusí byť každému príťažlivé.

Naopak, vyhnúť by sa jeho užívaniu mali tí, ktorým bola diagnostikovaná alergia na mäkkýše alebo ryby. Rovnako aj ľudia, ktorí užívajú lieky na zriedenie krvi. Keďže neboli vykonané testy na tehotných ženách, neodporúča sa im konzumácia krilového oleja.

Pozri tiež: Aké majú hroznové jadierka účinky? Z hrozna ich už nevypľuješ!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní