Najobľúbenejšie recepty z jahôd: Marmeláda, sirup, bublanina a ďalšie

Najobľúbenejšie recepty z jahôd: Marmeláda, sirup, bublanina a ďalšie

Sezóna jahôd už je v plnom prúde. Už od konca mája sú dokonca otvorené mnohé jahodové polia, kde si jahody môžete sami nazbierať. Domov si tak prinesiete čerstvé, chutné a šťavnaté červené plody, do ktorých je radosť zahryznúť sa.

Svojou dokonalou chuťou potešia všetky chuťové poháriky, no pridávajú sa aj do rôznych receptov. Najčastejšie sa z nich pripravuje kompót, džem alebo sirup. Takto si dokážeme chuť jahôd uchovať aj na mimosezónne obdobie. No ak hľadáte ďalšie recepty a zaujímavé tipy, ako zužitkovať nazbierané jahody, tak sa inšpirujte top receptami z jahôd nižšie. Minimálne jeden sa oplatí vyskúšať.

Odporúčame aj: TOP 7 receptov na domáce nanuky: Neodolajú im deti ani dospelí

jahodová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Jednoduchá jahodová marmeláda

  • 1 kg čerstvých jahôd
  • 250 g cukru
  • 2 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 7 g agar prášku (prírodné zahusťovadlo / želírujúci prípravok z morskej riasy)

Jahody si umyjeme, necháme odkvapkať a zbavíme ich zelených častí. V miske ich popučíme, preložíme do hrnca a privedieme k varu. Ak preferujete hladkú konzistenciu marmelád či džemov, tak ich pred varením pokojne rozmixujte.

Za stáleho miešania začneme prisypávať cukor, kyselinu citrónovú a agar prášok. Varíme približne 10 minút, kým sa cukor neroztopí a marmeláda nezačne hustnúť. Odstavíme a naplníme do pripravených zaváraninových fliaš. Fľaše uzavrieme a postavíme hore dnom. Marmeládu skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Jahodová dreň

  • 300 g čerstvých jahôd
  • 2 lyžice cukru

Jahody umyte, zbavte zelených častí, nakrájajte na polovice a vložte do mixéra. Pridajte cukor a vymixujte do hladkej konzistencie. Ak máte radšej sladšie drene, tak s cukrom šetriť nemusíte. Hotovú dreň prelejeme do menších nádobiek (napr. do formy na nanuky) a dáme zamraziť.

Tip: Počas mixovania jahôd k ním pridajte aj pár lístkov mäty. Dreň bude príjemne mätová.

Jahodová panna cotta bez želatíny

  • 400 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 150 g čerstvých jahôd
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • lyžičku horúcej vody

V menšej miske si zmiešame jahodový džem s horúcou vodou, aby bol vláčny a ľahšie sa s nim manipulovalo.

Jahody si očistíme, nakrájame na plátky a vložíme ich do mixéra. Pridáme k ním práškový cukor (2 lyžice) a rozmixujeme dohladka. Z chladničky vytiahneme smotanu, ktorú vymiešame spolu s lyžicou práškového cukru do tuhej šľahačky.

Šľahačku si rozdelíme na 2 časti – do jednej vmiešame rozmixované jahody. Pripravené zmesi začneme vrstviť do pripravených pohárov. Na spodok dáme jahodovú šľahačku, na vrch vrstvu bielej šľahačky a na to vrstvu jahodového džemu. Vrstvíme dovtedy, kým máme čo. Hotovú panna cottu dáme stuhnúť do chladničky a neskôr servírujeme.

Vyskúšaj aj: Citrónová nátierka: Netradičná, ale za skúšku stojí

jahodový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Jahodový šalát

  • 2 hrste čerstvých jahôd
  • 80 g Feta syru
  • poľníček
  • balzamikový ocot

Zálievka:

  • 1 lyžička medu
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Jahody si nakrájame na polovice, na štvrtiny alebo na menšie kocky. Rovnako si nakrájame syr – ideálne na menšie kocky a spolu s umytým poľníčkom vložíme do misky.

Medzitým si pripravíme zálievku, v ktorej zmiešame med, s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zálievkou následne prelejeme šalát, premiešame (aby sa nám všetko zálievkou obalilo) a servírujeme. Na záver pokvapkáme balzamikovým octom.

Nepečené jahodové guľky

  • 200 g jahôd
  • 200 g maslových keksov
  • 90 g masla
  • 150 g tvarohu
  • 2 lyžice medu (voliteľné)

Maslové keksíky si podrvíme alebo pomelieme v mixéri. Pridáme k ním roztopené maslo a tvaroh. Vymiešame lepivú zmes, do ktorej budeme ukrývať jahody. Ak sú maslové sušienky menej sladké, môžete ich dosladiť medom alebo iným prírodným sladidlom.

Medzitým si jahody umyjeme, zbavíme zelených stopiek a necháme vyschnúť. Ideálne je voliť menšie jahody, aby výsledné guľky neboli obrovské. Poprípade môžete jahody nakrájať na menšie kocky.

Jahody teda obalíme sušienkovou zmesou a vytvarujeme guľky, ktoré môžeme obaliť v kokose alebo pomletých vlašských orechoch. Poprípade ich môžete napichnúť na špajdľu a obaliť v roztopenej čokoláde – takto si vytvoríte populárne cake pops.

Ďalšie jahodové recepty, ktoré odporúča KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Katarína Konečná 09.06.22 09:12

KK
karma
109.00

jahodové milujem všetko, ale najradšej ich mám čerstvé, odtrhnuté zo záhrady

  • 0
Odpovedať

Lenka Šluchová 09.06.22 12:56

karma
-1.00

jahodový šalát určite vyskúšam, receptík si ukladám

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 09.06.22 14:22

SH
karma
123.00

jahody milujeme celá rodina, najmä tie zo záhradky..... u nás letí jahodová bublanina

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 09.06.22 14:36

JK
karma
100.00

Mňamký všetko jahodové mám rád

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 09.06.22 16:58

PV
karma
113.00

Mám radšej maliny ako jahody.. Ale tie Nepečené jahodové guľky vyskúšam .. Dakujem za recepty..

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 09.06.22 20:45

ĽG
karma
-1.00

Jahodový šalát synčekovi spravíme ,vyzerá byť chutný.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.06.22 07:18

ĽŠ
karma
100.00

Výborné recepty!

  • 0
Odpovedať

Lenka Křižáková 10.06.22 10:53

LK
karma
-1.00

jahodová dreň je klasika u nás už od môjho detstva ale ten šalát vyzerá zaujímavo ten vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.06.22 12:39

IM
karma
100.00

Jahody to je moje ako decko nebolo ani na zaváranie čo som bola stále v nich, teraz robievam džem, dren a zaváram a vidim zasa niečo nové vyskušam

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.06.22 20:15

DB
karma
117.00

Skvelé recepty, ani si neviem vybrať...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.06.22 23:24

karma
109.00

Mňam, treba sa ich najesť, kým je sezóna. Ja ich mám najradšej čerstvé. Ale treba myslieť aj na zimu :-)

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 12.06.22 10:30

AN
karma
109.00

Moje najobľúbenejšie ovocie

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 12.06.22 18:48

MM
karma
100.00

momentálne je obdobie jahôd, treba to využiť

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 28.08.22 08:12

karma
-1.00

Mňamnýý robievam už je džem, pečený čaj, v mraziaka robila som aj nanuky a dreň vnúčatkám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní