Pomaly sa v obchodoch začínajú objavovať chutné šťavnaté jahody, ktoré by bola škoda len tak zjesť bohato posypané práškovým cukrom. Keďže milujeme sladké recepty z lístkového cesta, ale aj tie slané, tak tentokrát spojíme túto našu závislosť s jahodami a vytvoríme si spolu jahodové galetky, ktoré môžete poznať aj ako galettes.
Galettes alebo tartaletky z lístkového cesta s ovocnou zmesou sú dozaista gastronomickým orgazmom, ktorým nik nepohrdne. Ak nemáte práve po ruke jahody, tak ich pokojne vymeňte za čučoriedky, maliny alebo iné ovocie, ktoré vám v obchode padne do oka. Budú dokonalé tak či tak.
Na jahodové galetky potrebujeme:
- približne 2 kg jahôd
- ¼ šálky kryštálového cukru
- 1 lyžičku kukuričného škrobu
- 2 plátky lístkového cesta
- 1 vajíčko
- práškový cukor na posypanie
- zmrzlinu, vanilkový puding, šľahačku, oriešky na dozdobenie
Postup:
- Rúru si predhrejte na 190 °C a 2 plechy vysteľte papierom na pečenie.
- Z jahôd odstráňte zelené stopky, umyte ich a nechajte vyschnúť. Následne si ich nakrájajte na menšie kúsky (buď na polovice, štvrtiny alebo na kocky) a v miske zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Ak máte po ruke vanilkovú esenciu alebo vanilkový struk, tak ho môžete pokojne pridať.
- Lístkové cesto si rozrolujte a predeľte na 4 obdĺžniky (poprípade aj viac, ak máte radšej menšie zákusky). Poprípade si môžete spraviť len jednu veľkú galetku, ktorú následne nakrájate na kúsky pri podávaní – je to na vás.
- Na každý kúsok pripraveného lístkového cesta rozdeľte pripravenú jahodovú zmes. Položte ju do stredu a okraje lístkového cesta preložte a vyformujte.
- Vajíčko si rozšľahajte v pohári a potrite ním okraje každej pripravenej galetky.
- Každú galetku bohato posypte práškovým cukrom (ak sú jahody príliš sladké, tak cukrom môžete šetriť) a dajte piecť do rúry na 25 až 30 minút alebo pečte dozlatista.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť. Dozdobte šľahačkou, kopčekom zmrzliny, vanilkovým pudingom alebo bohato posypte podrvenými pistáciami či inými orieškami. Dobrú chuť!