Najslávnejšie plus size modelky: Tieto krásky menia svet módy!

Najslávnejšie plus size modelky: Tieto krásky menia svet módy!
  • 02.04.2022
  • Michaela Kožáková

Tie časy, keď zo všetkých strán na nás pozerali vyziabnuté modelky s dlhými nohami, už začínajú byť históriou. Svet módy sa začína odkláňať od ideálu krásy definovaného mierami 90-60-90 a úspech v modelingu už dávno nie je podmienený dokonalými proporciami. Práve naopak. Do popredia sa dostávajú dievčatá, ktoré sa v porovnaní s inými už na prvý pohľad líšia, a to počtom kilogramov. Móla známych svetových módnych značiek dobíjajú plus size modelky s krásnymi krivkami. Stále viac značiek rozširuje svoje rozsahy veľkostí a na stránkach časopisov ako Vogue, Elle či v kampaniach sa začínajú objavovať modelky s rôznymi veľkosťami tela. 

Pár rokov dozadu sa odevné značky ako Zara a Abercrombie & Fitch dostali pod paľbu kritiky za to, že vo svojich módnych kampaniach používali vychudnuté modelky, a tak priamo podporovali poruchy príjmu potravy. V roku 2017 módne domy ako Christian Dior a Gucci sa zaviazali, že prestanú najímať modelky s podváhou. Francúzsky konglomerát a svetový líder v odvetí luxusných značiek LVMH s dcérskymi spoločnosťami ako Louis Vuitton, Tiffany & Co., Sephora, Kenzo, Stella McCartney, Fendi, Givenchy, Marc Jacobs uviedli, že modelky a modeli musia mať veľkosť minimálne väčšiu ako 32 a tiež, že nebudú používať modely mladšie ako 16 rokov na predvádzanie oblečenia pre dospelých. Francúzsko jednoducho zakazuje používanie ultra vychudnutých modeliek. Výkonný riaditelia a predsedovia spoločností dúfajú, že inšpirujú celé módne odvetvie. 

Aká má byť plus size modelka?

Byť plus size modelkou neznamená, že od rána do večera môžete vyjedať krémové koláče a pochutnávať si na hamburgeroch. Aj modelky s kilami navyše si musia dávať pozor na to, čo zjedia, starať sa o svoje telo, cvičiť a zdravo sa stravovať. Aké sú požiadavky na plus size modelku? Aj keď sa to možno nezdá, ale nároky na tieto modelky s krásne zaoblenými krivkami sú celkom vysoké. V prvom rade musia mať výšku od 174 do182cm. Musia mať tiež peknú a bezchybnú pleť, vlasy, úsmev, súmernú postavu a konfekčnú veľkosť 42 a viac. Okrem toho musia mať pevnú postavu, svieži a príjemný vzhľad a tiež kondičku, aby zvládli aj celodňové fotenia. V neposlednom rade je dôležitá disciplína a profesionálny prístup. 

Pozrite sa s nami na najslávnejšie plus size modelky.

Neprehliadni: Modelka s Downovým syndrómom búra stereotypy: Sofía Jirau si splnila svoj sen!

Hazel Hasseloff

Zdroj: pinterest.com

Ockova dcérenka Hazel Hasseloff

Hayley možno poznáte ako dcéru Knight Ridera a lámača sŕdc Davida Hasselhoffa z Baywatchu, no táto cieľavedomá žena si vybudovala vlastnú hereckú a modelingovú kariéru. Hayley začala s modelingom v roku 2007, keď mala iba 14 rokov. Odvtedy spolupracuje s množstvom módnych značiek a dnes je stálicou na plus size módnej scéne.

Tess Holiday

Zdroj: pinterest.com

Božská Tess Holliday

Zo začiatku to vyzeralo tak, že Tess je príliš veľká a príliš nízka pre módny priemysel. Keď si prvýkrát vyskúšala modeling na otvorenom kastingu v pätnástich rokoch, neuspela. V roku 2013 spustila na Instagrame sociálny protest proti svetovému štandardu krásy. Prostredníctvom sociálnych médií a blogov o móde sa svet v roku 2014 konečne dozvedel o Tess Holliday. Odkedy sa Tess dostala do popredia, objavila sa na obálke časopisu Cosmopolitan UK, v kampani H&M, ako aj v časopisoch Marie Claire, Vogue Italia a Nylon.

Sonny Turner

Zdroj: pinterest.com

Influencerka Sonny Turner

Sonny Turner je otvoreným zástancom inkluzivity. Sonny má silných a angažovaných fanúšikov na sociálnych sieťach, ktorí sú inšpirovaní jej pozitívnym myslením a jasnou správou – byť samou sebou v akejkoľvek forme či veľkosti je skvelé. Táto krásna modelka sa môže pochváliť mnohými spoluprácami. Stála tiež na čele veľkých kampaní značiek ako Adidas, Marc Jacobs, H&M a Tommy Hilfiger.

Nyome Nicholas- Williams

Zdroj: pinterest.com

Odvážna Nyome Nicholas-Williams

Všetky plus size modelky v tomto článku majú vplyv na módny priemysel aj mimo neho, no nie všetky zaujali sociálne siete tak, ako Nyome Nichols-Williams. Nyome, ktorá sa preslávila v roku 2020, je známa najmä tým, že napadla Instagram po tom, čo odstránili jej nahú fotku, na ktorej si zakrývala obnažené prsia rukou. Pobúrená modelka reagovala slovami: „Každý deň možno na Instagrame nájsť milióny obrázkov nahých a chudých bielych žien, ale tučná černoška oslavujúca svoje telo je zakázaná?" A zrodilo sa hnutie #IWantToSeeNyome (chcem vidieť  Nyome). Následne v októbri 2020 Instagram súhlasil so zmenou svojich zásad týkajúcich sa nahoty – sľúbil, že prestane cenzurovať tučné a čierne telá. 

Felicity Hayward

Zdroj: pinterest.com

Pôvabná Felicity Hayward

Britská modelka Felicity, ktorá podpísala zmluvu so svetoznámou modelingovou agentúrou MiLK Model Management, je symbolom sebalásky a akceptovania tela. Táto kráska spolupracovala s kozmetikou MAC, L'Oréal a podieľala sa na kampani vône INDI od Katy Perry. Felicity bola tiež prvou ambasádorkou žien s krivkami pre ASOS v roku 2014. Táto odhodlaná kráska je veľkým zástancom pozitívneho vnímania svojho tela, sebaúcty a bola jednou z prvých modeliek, ktoré bez ostychov predvádzali telá s celulitídou, jazvami a striami vo veľkých kampaniach pre značku Missguided. Felicity tiež založila svoju značku s názvom SelfLoveBringsBeauty (sebaláska prináša krásu), ktorá predstavuje online líniu podporujúcu akceptovanie tela.

Nadia Aboulhosn

Zdroj: pinterest.com

Zmyslená Nadia Aboulhosn

Okrem toho, že je Nadia Aboulhosn známou plus size modelkou, je aj populárnou módnou blogerkou a návrhárkou. Libanonsko-americká modelka spolupracovala na kolekciách spodnej bielizne Addition Elle, Boohoo.com a Lord and Taylor. V roku 2019 Nadia uviedla na trh kolekciu čižiem určených pre širšie lýtka, ktorá sa ihneď vypredala. 

Philomena Kwao

Zdroj: pinterest.com

Ebenová kráska Philomena Kwao

Philomena Kwao zahájila svoju kariéru v roku 2012 prostredníctvom veľkej modelingovej súťaže medzi Models1, Evans a Cosmopolitan UK. V roku 2013, po ukončení štúdia, sa Philomena presťahovala do NYC, aby pokračovala v rozvoji svojej kariéry, kde podpísala zmluvu s Ford Models. Philomena má na svojom konte niekoľko spoluprác – od editoriálov s magazínmi Essence, Cosmopolitan a Pride až po módne značky Simply Be, Nordstrom, Torrid, Lane Bryant a Evans, ako aj skvelú kampaň s kozmetickým gigantom Estée Lauder.

La´Tecia Thomas

Zdroj: pinterest.com

Temperamentná La´ Tecia Thomas

Austrálska modelka La' Tecia Thomas hovorí o dôležitosti fyzického a duševného zdravia. Do povedomia verejnosti sa dostala, keď na Instagrame zdieľala fotografie pred a po, kde zdôraznila, ako bola oveľa menej šťastná, keď sa snažila vyhovieť spoločenským štandardom krásy. La' Tecia, ktorá je tiež vyškolenou vizážistkou, je veľkým zástancom presadzovania sebalásky. 

Leslie Sidora

Zdroj: pinterest.com

Nádherná Leslie Sidora

Francúzska modelka Leslie Sidora je ďalšou plus size modelkou, ktorá sa zapísala do módneho priemyslu. Jej Instagram je plný krásne urobených záberov, zábavných selfie a inšpiratívnych módnych editoriálov. Leslie, ktorá je stálicou módnej značky PrettyLittleThing, si zahrala v kampaniach pre Good American, značku, ktorú vlastní Khloe Kardashian, a fotila pre Target a Eloquii.

Kristína Kúdelová

Zdroj: INSTAGRAM/thisiskudelova

I u nás na Slovensku máme niekoľko krásnych plus size modeliek, ktoré dobíjajú svetové móla. Jednou z nich je aj očarujúca Kristína Kúdelová či nežná Bronislava Mišúrová. U našich českých susedoch patria medzi najznámejšie modelky s krivkami Natálie Debnárová a Veronika Kořínková.

Slovenské, české, Francúzsky či celosvetovo známe plus size modelky – všetky nesú jasné posolstvo: Nie je to veľkosť oblečenia, čo určuje krásu. Najdôležitejšie je prijať sa a mať sa rada i s kilami navyše. Súhlasíte?

Zaujme ťa: Najsledovanejšie influencerky 60+, ktoré sú inšpiráciou pre celý svet


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní