Správne čistenie uší naberá nový rozmer: Poznáš japonské mimikaki?

Správne čistenie uší naberá nový rozmer: Poznáš japonské mimikaki?

Čistenie uší je kapitolou samou osebe. Jedni tvrdia, že je potrebné ušný maz pravidelne odstraňovať, iní sú zástancami toho, že to nie je potrebné, pretože sa uši dokážu vyčistiť aj samé. Každý má v niečom pravdu, no faktom ostáva, že na čistenie by sa nemali používať vatové tyčinky. Čo všetko by sa nemalo a predsa to robíme, no nie?

Ušný maz zohráva v našich ušiach dôležitú funkciu, avšak v prípade, že dôjde k jeho nahromadeniu, môže sa vytvoriť mazová zátka (cerumen). Mazová zátka môže následne spôsobiť celý rad ďalších problémov. Hovoríme hlavne o zaľahnutiu v uchu, bolesti v uchu, svrbení, pískaniu v ušiach (tinitus) či zhoršení sluchu. Samozrejme, pri starostlivosti o náš sluch, a teda aj samotné uši, je potrebné dbať na hygienu. Ako by mala vyzerať správna hygiena? Je potrebné uši čistiť pravidelne? Čo používať a čo nepoužívať na čistenie uší? Spoznajte novinku z Japonska – mimikaki!

ušné sviečky

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosti a fakty o ušnom maze

  • Ušný maz sa pri žuvaní alebo rozprávaní posúva z vnútornej strany zvukovodu, čím dochádza k jeho prirodzenému čisteniu bez nutnosti akéhokoľvek zásahu.
  • Pri nadmernom čistení uší dochádza k tvorbe mazovej zátky, ktorá spôsobuje problémy so sluchom. Jej odstránenie patrí do rúk odborníka, teda otorinolaryngológa.
  • Ušný maz nie je rozpustný vo vode, preto sa neodporúča používať ušné spreje na čistenie uší.
  • Používaním vatových tyčiniek môže dôjsť k posunutiu ušného mazu hlbšie do zvukovodu, čo spôsobuje problémy so sluchom, bolesť uší a pod.
  • Ušný maz sa nepovažuje za špinu, ale za ochrannú látku, ktorá chráni náš zvukovod.

Zásady správnej ušnej hygieny

V dnešnej dobe na trhu nájdete veľké množstvo „pomôcok“, ktoré slúžia a odporúčajú sa na čistenie uší a na odstránenie ušného mazu. Popravde, každá táto pomôcka má svoje pre a proti. Vatové tyčinky vám pomôžu odstrániť ušný maz z vchodu do zvukovodu. Na druhej strane, ak sa s nimi zachádza príliš hlboko do zvukovodu, môžu prispieť k tvorbe mazovej zátky. Tiež sa zvyšuje riziko poškodenia bubienka a následne aj samotného sluchu. Vatové tyčinky sú tvrdé a riziko poranenia je vysoké.

Na druhej strane existujú aj šetrnejšie možnosti čistenia uší, a to prostredníctvom ušných sviečok alebo sprejov. Ušné sviečky by sa mali používať len za prítomnosti vyškoleného odborníka. Ich horením dochádza k tvorbe podtlaku, ktorým sa odstraňuje ušný maz. Na druhej strane, ak sú ušné sviečky používané neodborne môže dôjsť k vzniku popálenín či upchatiu zvukovodu voskom. 

Ušné spreje nie je vhodné používať napríklad pri zápale stredného ucha alebo pri prasknutom bubienku. Zväčša sú tvorené roztokom z morskej vody, tá však môže spôsobiť „napučanie“ ušného mazu a nie jeho vyplavenie. Aj ušné spreje by sa teda nemali používať bez naštudovania si podrobného návodu. Ako si teda uši čistiť správne?

  • K čisteniu vstupu do zvukovodu by nemalo dochádzať častejšie ako raz za týždeň.
  • Na čistenie by sa mala používať vata, vreckovka alebo uterák.
  • Uši je ideálne čistiť po kúpeli alebo sprche, kedy sa s ušným mazom odstráni aj prebytočná voda.

Neprehliadni: Oligomenorea trápi mnoho žien. Čo je jej príčinou?

japonské mimikaki

Zdroj: Shutterstock®

Japonské mimikaki – nástroj na čistenie uší?

Starovekí Egypťania nám po sebe zanechali množstvo nástrojov a informácii o rôznych chorobách a možnostiach ich liečby. Dokonca aj oni zvádzali boj s ušným mazom a jeho odstraňovaním. Podľa dostupných informácií vraj na čistenie uší používali mačaciu krv či cyprusový olej. O niekoľko tisícročí neskôr došlo v Japonsku k ďalšiemu vývoju v odstraňovaní ušného mazu. Japonci totižto vytvorili malú lopatu (háčik) zvaný mimikaki.

Mimikaki je tyčinka, ktorá je na jednom konci sploštená a zahnutá, aby sa s ňou ľahšie manipulovalo pri odstraňovaní ušného mazu. V podstate táto palička slúži na vyškrabávanie ušného mazu zo zvukovodu, čím dochádza k čisteniu uší. Najčastejšie sa vyrába z bambusu, avšak je potrebné tieto tyčinky pravidelne meniť, pretože majú tendenciu praskať – hlavne po ich vyčistení. Okrem toho sa mimikaki vyrábajú aj z plastu a kovu.

Ako mimikaki používať

Čistenie uší je chúlostivý proces, pri ktorom je potrebné postupovať opatrne a precízne. Nie je potrebné vyvíjať tlak, no musíte si dávať pozor, aby ste nezašli príliš hlboko do zvukovodu. Výhodou v tomto prípade oproti klasickým vatovým tyčinkám je v tom, že si s mimikaki nezatláčate ušný maz hlbšie do ucha. Jednoducho ním opatrne ušný maz z ucha vyškrabávajte. Najideálnejšie je vziať si ho do vane alebo do sprchy a používať po naparení, respektíve zvlhčení ušného mazu – takto sa bude dal ľahšie vyškriabať.

Ak sa rozhodnete mimikaki vyskúšať, voľte skôr to, ktoré je vyrobené z kovu. Má hladký povrch a v porovnaní s bambusovým je bezpečnejšie na použitie. Pri mimikaki z bambusu sa môže stať, že jeho povrch nebude dokonalo opracovaný, čo môže spôsobiť poranenie.

Pozri tiež: Základné druhy solí: Záleží vôbec na tom, ktorú kedy použiješ?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní