Tip na výlet na Slovensku: Harmanecká jaskyňa

Tip na výlet na Slovensku: Harmanecká jaskyňa

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme cez 7000 jaskýň? V počte jaskýň nás v strednej Európe tromfne len máloktorá krajina, pretože Slovensko, hoc je malé, patrí v tejto oblasti ku krajinám s najväčším bohatstvom krasových javov. Ktorú z našich verejnosti sprístupnených jaskýň ste už navštívili? Bola to známa Dobšinská či Demänovská ľadová jaskyňa, skvostná Ochtinská aragonitová jaskyňa či najväčšia jaskyňa Slovenského krasu Domica? 

Každé z týchto miest má osobité čaro, no ak ste si ešte neprešli Harmaneckú jaskyňu, je čas to zmeniť. Prečo ju navštíviť čo najskôr?

Harmanecká jaskyňa a zaujímavosti

Harmanecká jaskyňa predstavuje kvapľovú jaskyňu, ktorá bola vytvorená v druhohorných strednotriasových tmavosivých gutensteinských vápencoch chočského príkrovu pozdĺž tektonických porúch. Jej vstupná časť, ľudovo nazývaná aj Izbica, bola obyvateľom v okolí známa už od nepamäti. Údajne sa tu totiž počas zlého počasia ukrývali lesní robotníci.

Objav prvých vnútorných priestorov jaskyne je pripisovaný bádateľovi Michalovi Bacúrikovi, ktorý sa do nich prekopal v roku 1932. Miesto, kam sa prekopal, je dnes známe ako Dóm objaviteľa. Postupne boli objavované ďalšie významné časti jaskyne, ako Dóm Pagod a Riečisko, Vysoký gotický dóm, Bludný dóm a priestory za Bludným dómom. Jaskyňa pozostáva z mnohých chodieb, siení a dómov, ktoré sú vyzdobené útvarmi všetkých druhov.

Odporúčame: Tip na výlet na Slovensku: Demänovská ľadová jaskyňa

jaskyne na Slovensku

Zdroj: instagram.com/marek.tarac

Harmanecká jaskyňa je radená medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku, a to i pre svoje mohutné rútivé dómy či mimoriadne bohatý výskyt bieleho mäkkého sintra (preto bola jaskyňa často prezývaná aj ako Biela jaskyňa). Pozoruhodné sú sintrové jazierka, biele pagody i vodopády s ružovkastými záclonovitými závesmi. Celková dĺžka jaskyne je cez 2700 m, verejnosti je sprístupnený približne 720 m. Určité časti jaskyne boli verejnosti prvýkrát prístupné v 50. rokoch 20. storočia. 

Je unikátna nielen pozoruhodným vznikom podzemných priestorov a ich výzdobou, ale aj množstvom zimujúcich netopierov. Práve jaskyňa v Dolnom Harmanci patrí medzi najvýznamnejšie lokality výskytu netopierov na Slovensku. Pozorovaných tu bolo doposiaľ až 11 druhov, vrátane netopiera obyčajného, netopiera ostrouchého, večernice malej či netopiera vodného. Z bezstavovcov tu prebýva napríklad mnohonôžka Allorhiscosoma sphinx a hlbinovka Bathynella natans.

Odporúčame: Dovolenka 2022: Kam sa vybrať za nezabudnuteľnými zážitkami?

Dolný Harmanec

Zdroj: instagram.com/fotograf_z_trnavy

Kde sa nachádza Harmanecká jaskyňa?

Harmanecká jaskyňa sa nachádza v Banskobystrickom kraji v okrese Banská Bystrica v katastrálnom území Dolný Harmanec. Jaskyňu nájdeme v doline Harmanca v južnej časti Veľkej Fatry. Najbližšími väčšími mestami sú Banská Bystrica (cca 15 km) a Turčianske Teplice (cca 23 km). K jaskyni sa dá dobre dostať od parkoviska na štátnej ceste Harmanec – Turčianske Teplice severozápadne od Banskej Bystrice. 

Autom sa k jaskyni dostanete z Banskej Bystrice cez Harmanec (smer Turčianske Teplice) alebo naopak z Turčianskych Teplíc cez Šturec (smer Banská Bystrica). Okrem toho k jaskyni vedie aj cesta z Ružomberka cez Donovaly a Staré Hory (smer Banská Bystrica). K jaskyni vás odvezie z okolitých miest aj autobus, najbližšia zastávka sa volá Harmanec, Horný Harmanec, jaskyňa. 

Možnosti vstupu do Harmaneckej jaskyne

Harmanecká jaskyňa je v roku 2022 sprístupnená od 15. mája do 30. októbra, po zvyšok roka je zatvorená. Dĺžka okruhu je 1020 m (hoci má verejnosť prístup len asi k 720 m z celej jaskyne, niektoré úseky návštevník prechádza dvakrát) a jeho prejdenie trvá približne 60 minút. Teplota sa v jaskyni pohybuje od 5,8 °C do 6,4 °C, preto, ak sa vyberiete do jaskyne počas teplých dní, nezabudnite si so sebou vziať niečo teplé na seba. V jaskyni na vás čaká i nerovný povrch a cez 1000 schodov, preto nepodceňte výber vhodnej obuvi.

Vchod do jaskyne sa nachádza na severnej strane Kotolnice v nadmorskej výške 821 m a asi 260 m nad dnom doliny. K vstupu do Harmaneckej jaskyne vedie od parkoviska asi 1420 m dlhý serpentínový chodník. Výstup trvá približne 40 minút, na trase na vás čakajú tabule náučného chodníka. 

Otváracie hodiny do Harmaneckej jaskyne:

  • PO: zatvorené
  • UT – NE (máj): vstupy o 10:00, 11:30, 13:30 a 14:30
  • UT – NE (jún): vstupy od 10:00 do 16:00 každú celú hodinu
  • UT – NE (júl a august): vstupy od 10:00 do 17:00 každú celú hodinu
  • UT – NE (september a október): vstupy o 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30

Vstupné do Harmaneckej jaskyne:

Štandardný okruh:

  • Dospelí – 7 €

  • Deti 6 – 15 r., invalidi – 3,5 €
  • Študenti, osoby nad 60 r. – 6 €
Banskobystrický kraj

Zdroj: instagram.com/sdesignbb

Čo objaviť v okolí?

Ak chcete v okolí Harmaneckej jaskyne stráviť viac času a hľadáte nejaké zaujímavé miesta, máme pre vás zopár tipov. Na skok od Harmaneckej jaskyne sa nachádza menšia jaskyňa bez krasovej výzdoby, ktorá je voľne prístupná. Ide o Dekretovu jaskyňu, ktorá sa nachádza v skalnom brale nad parkoviskom v časti Horný Harmanec oproti chodníku vedúcemu k Harmaneckej jaskyni.

Po návšteve Harmaneckej, prípadne aj Dekretovej jaskyne sa môžete na chvíľu zastaviť aj pri Vodnom žľabe Rakytovo, ktorý bol v roku 2000 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Jeho dĺžka je 2,5 km, je z dreva a jeho okolím vedie značená turistická trasa aj asfaltová cesta. 

V okolí Harmaneckej jaskyne sa však možno i dosýta nadýchať čerstvého vzduchu v lone prírody. Navštívte napríklad Harmaneckú tisinu, národnú prírodnú rezerváciu vyznačujúcu sa najhojnejším prirodzeným výskytom treťohorného reliktu, tisa obyčajného, v celej Európe. Najstaršie exempláre majú neuveriteľných 600 rokov. Na milovníkov turistiky čaká aj výstup na vrch Svrčinník (1313 m n. m.) alebo vrch Flochová (1317 m n. m.)

Tipy na výlety v širšom okolí:

  • SPA & AQUAPARK Turčianske Teplice,

  • Wakepark Banská Bystrica,
  • Rekreačný areál Sásovská dolina,
  • Kremnica,
  • Malachovský vodopád, 
  • Blatnický hrad,
  • Donovaly,
  • Geografický stred Európy,
  • Holidaypark Kováčová,
  • Via Ferraty na Skalke.

Zdroj úvodnej foto: instagram.com/a.r.t._.h.u.r


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 10.06.22 07:17

ĽŠ
karma
100.00

Rada by som si pozrela.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 10.06.22 07:32

KK
karma
105.00

naposledy som bola v jaskyni ešte na strednej škole, mala by som to napraviť :)

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 10.06.22 08:44

MS
karma
118.00

Mnohé z jaskýň už pochodené, niektoré som navštívila aj viackrát. V tejto som ale ešte nebola.

  • 0
Odpovedať

Ľubo Gombár 10.06.22 21:14

ĽG
karma
-1.00

Túto jaskyňu sme ešte nenavštívili.
Vdaka za inšpiráciu kde ísť na vylet.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 11.06.22 20:55

IM
karma
100.00

Musí to byt krásne

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 12.06.22 10:33

AN
karma
109.00

Krásna jaskyňa a aj krásna prechádzka smerom k nej

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 18.06.22 17:25

KS
karma
133.00

Jaskyne navštevujem rada, ale v tejto som ešte nebola :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní