Máš iPhone? Toto sa bude meniť! EÚ klepla spoločnosti Apple po prstoch!

Už ste sa dostali do situácie, kedy ste si chceli nabiť svoj iPhone, ale nemal vám kto požičať nabíjačku, pretože je odlišná? Tomu by malo byť čoskoro koniec.

Európska únia (EÚ) totiž rozhodla, že všetky telefóny a tablety musia používať rovnaké nabíjacie konektory.

8-pinový Lightning bude minulosťou

Nariadenie EÚ postihne aj značku Apple, ktorej telefóny mali pri nabíjaní 8-pinový Lightning. Z trhu by sa mali vytratiť aj konektory mikro-USB. Väčšina telefónov s Androidom na nabíjanie už používa konektor USB-C.

Zmeny sa majú uskutočniť do jesene 2024. Prechod na USB-C port sa bude týkať všetkých menších elektronických zariadení, ktoré sa budú v predávať v Európe. Notebooky budú môcť ešte istý čas (do 40 mesiacov) využívať doterajší konektor, informuje portál Independent.

„Na jeseň 2024 sa USB Typ-C stane spoločným nabíjacím konektorom pre všetky mobilné telefóny, tablety a fotoaparáty v EÚ,“ vysvetlil Európsky parlament vo svojom vyhlásení.

Pozri aj: Deti a digitálne technológie (mobily, počítače, tablety): Pozor na hrozivé následky!

lightening port

Zdroj: Shutterstock®

Politický zásah, ktorý podľa Európskej komisie uľahčí spotrebiteľom život a ušetrí im peniaze, prišiel po tom, čo spoločnosti vyrábajúce telefóny nedospeli k spoločnému riešeniu, ozrejmil portál Euronews.

Brusel už viac ako desať rokov presadzuje jednotný konektor pre nabíjanie mobilných telefónov. Podľa štúdie Európskej komisie z roku 2019 mala v roku 2018 polovica nabíjačiek predaných s mobilmi konektor USB micro-B, zatiaľ čo 29 percent malo konektor USB-C a 21 percent konektor Lightning.

Nariadenie EÚ ovplyvní aj ďalšie značky, ako napríklad Samsung a Huawei, pretože sa týka aj elektronických čítačiek či slúchadiel.

Neprehliadni: Môžu mobily spôsobiť rakovinu? Zisti, čo na to vedci!

apple

Zdroj: Shutterstock®

Ochrana životného prostredia

Okrem šetrenia financií je ďalším cieľom prechodu na jednotný konektor zníženie environmentálnej záťaže na životné prostredie. Nové pravidlo má každoročne ušetriť až približne 11 000 ton elektronického odpadu.

Ďalšou métou EÚ i spoločností, ktoré vyrábajú mobilné telefóny, je prechod na bezdrôtové nabíjanie.

2 komentárov
Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.06.2022 11:16

konečne

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

09.06.2022 13:59

Technika je moja slabá stránka no vypadá to slubne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE