Zdravé hranolky ľahko a rýchlo – takto pripravené ich budeš zbožňovať

Zdravé hranolky ľahko a rýchlo – takto pripravené ich budeš zbožňovať
  • 26.05.2023
  • Vladimíra Drábiková

Každá jedna z nás pozná ten pocit, keď vôňa vôkol nás prebudí naše chuťové bunky. Ihneď máme pocit hladu a túžba ochutnať zdroj vábivej vône sa stane priam neodkladnou záležitosťou.

Ale čo ak je to práve niečo nezdravé a nástenné hodiny nám ukazujú osem hodín večer? Premeňte nezdravé jedlo na zdravší variant a pusťme sa s chuťou do varenia.

Aj nezdravé hranolky sa stávajú zdravou pochúťkou v prípade, že zameníte v podstate všetky ingrediencie. Skvelá chuť a vôňa však zostáva nezmenená. 

Odporúčame vyskúšať:  6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres

Ako na zdravé hranolky?

zdravé hranolky

V západnej kultúre v snahe o nájdenie zdravšej varianty jedálneho lístka a túžby po tenšej línii ženy začali trochu experimentovať. A tak vznikli pečené hranolky, ktoré namiesto zemiakov pozostávajú z chutného zeleru a mrkvy, pričom obľúbený slnečnicový olej zamenili za zdravší olivový olej.

Ingrediencie na prípravu zeleninových hranoliek:

  • mrkva 2 ks
  • zeler 1 ks
  • morská soľ
  • bylinky
  • olivový olej

Odporúčame vyskúšať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš

hranolky

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy zdravých hranoliek:

Zeleninu očistíme a na doske nakrájame do tvaru hranoliek v šírke 1 cm. Pokrájanú zeleninu dáme do misky, kde pridáme olivový olej, vegetu a morskú soľ s bylinkami podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a vysypeme na plech, kde sme si už vopred položili papier na pečenie. Rozložíme ich rovnomerne po celom plechu a dáme do vyhriatej rúry (210 stupňov) na 15 minút.

Hranolky podávame teplé ako zdravú prílohu ku ktorémukoľvek mäsu, s lyžičkou kyslej smotany a bylinkami, alebo ako samostatnú pochúťku na príjemný večer!

Odporúčame vyskúšať: Pizza a zdravo? Áno, dá sa to!

zdravé hranolky

Zdroj: redakcia KAMzaKRASOU.sk

Skúste aj zdravé batatové hranolky

Ingrediencie: 

  • 1 kg batát (sladkých zemiakov)

  • 2 – 3 PL olivového oleja
  • 2 – 3 PL škrobu (zemiakového, kukuričného)
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1/2 ČL cesnakového korenia
  • soľ

Postup: Bataty umyjeme a nakrájame na tenšie hranolčeky. Zalejeme ich vodou a necháme 40 minút odpočívať. Potom ich scedíme a osušíme čistou utierkou. Potom k batatom v miske nalejeme olej a nasypeme škrob, mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti sušené bylinky. Pred pečením nesolíme!

Pečieme pri teplote 210 °C na plechu s papierom na pečenie 25 minút, potom ich popretáčame a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení osolíme a môžeme podávať. Vďaka tomuto zdĺhavejšiemu postupu budú batatové hranolky úžasne chrumkavé. 

Aktualizovaný článok: 26.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

38 komentárov

Patrícia Debnárová 02.12.15 13:27

PD
karma
-1.00

Tak toto musím vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 02.12.15 19:35

MR
karma
109.00

Zelerové robievam,vyskúšam aj z mrkvy

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 03.12.15 07:10

karma
113.00

určitě vyzkouším, blíží se čas návštěv

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 06.12.15 16:52

karma
-1.00

tu mrkvu musím vyskúšať! :)

  • 0
Odpovedať

Ladislav Lešňovský 06.12.15 21:32

LL
karma
-1.00

je to výborné...ja som si ešte dával aj petržlen - má potom úplne inú chuť

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 06.12.15 23:02

SK
karma
114.00

ja som si nedavno robila zelerove hranolky a veru boli chutne,take trosku sladkaste, co mi vyhovovalo...

  • 0
Odpovedať

Zuzana Šefčovičová 07.12.15 09:18

karma
-1.00

zelerové hranolky sú úplne top :) milujem tú vôňu aj chuť.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 08.12.15 09:02

karma
93.00

zelerové som skúšala na moje prekvapenie boli naozaj dobré :)

  • 0
Odpovedať

Daniela Siplakova 08.12.15 19:28

DS
karma
-1.00

ma to niekto oskúšane ? je to naozaj ako ozajstná hranolka ? :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.12.15 19:02

IM
karma
100.00

no neviem či by mi to doma jedli

  • 0
Odpovedať

Apolonia Bachanova 11.12.15 10:44

AB
karma
-1.00

Milujeeem ich.Manzelovi robim klasicke zemiakove a sebe z malych cuketiek,tie mi pojeda aj on,velmi nam chutia

  • 0
Odpovedať

zuzana horvathova 13.12.15 17:45

ZH
karma
-1.00

zelerové sú fakt dobré

  • 0
Odpovedať

Petra Ondrušová 14.12.15 19:53

PO
karma
-1.00

jo, vypadá to výborne

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Nováková 15.12.15 14:27

AN
karma
-1.00

Zelerové hranolky sú vynikajúce.

  • 0
Odpovedať

Lýdia Pajerchinová 15.12.15 16:24

LP
karma
-1.00

robievam aj z červenej repy

  • 0
Odpovedať

Henrieta Strnisková 17.12.15 21:13

HS
karma
-1.00

zelerové mi nechutia, ale z tekvice hokaido sú mňam

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 31.12.15 14:52

karma
-1.00

z mrkvy a cukety áno, zelerové som neskúšala:)

  • 0
Odpovedať

Katarína Janotíková 04.03.16 14:40

KJ
karma
-1.00

Robievam zelerové hranolky a sú ako droga

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 07.03.16 21:25

ľO
karma
-1.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Karina Bartakovičová 11.03.16 12:56

KB
karma
-1.00

zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Karina Bartakovičová 11.03.16 13:01

KB
karma
-1.00

zelerové sú úžasné, mrkvové ešte musím vyskúšať :)

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 12:36

MZ
karma
-1.00

Tie zelerové sú naozaj super, vyskúšali sme ich :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.05.17 05:41

karma
107.00

Ešte som nerobila.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 10.05.17 07:44

SK
karma
86.00

tento recept poznám..... robievam ho

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 10.05.17 08:53

MF
karma
106.00

tak toto ma fakt neočarilo...v surovom stave táto zelenina áno, ale pečená nie

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.05.17 12:25

PV
karma
113.00

Robila som ich minulý týždeň ..Ale zeler som neskúšala. Mala som mrkvu ,batáty a cuketu .. Bola to mňamka..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.05.17 17:46

MM
karma
100.00

hranolky zo zemiakov robím tak raz do roka, myslím, že nezaškodia, ale určite vyskúšam aj tieto zdravšie

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 10.05.17 18:22

DB
karma
117.00

zelerové hranolky sú úplne perfektné,chutia mi viac ako zemiakové

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 10.05.17 23:55

MD
karma
132.00

Vyskúšam, aj keď si myslím, že na zemiakové nemajú...

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 13.05.17 20:16

LK
karma
100.00

Mrkvové som ešte nevidela ale vyskúšam ich :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 16.05.17 17:57

AK
karma
64.00

Teraz ste mi urobili veľké chute, niekedy vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Natália Homolová 17.05.17 22:35

NH
karma
91.00

Mnam vyzeraju chutne,zelerove vyskusam

  • 0
Odpovedať

Jana Martonová 23.10.17 19:09

JM
karma
-1.00

Mňam mňam, pečenú zeleninu robím aj ja často, podobne upravená nám chutí aj cvikla a cuketa.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.06.18 13:35

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 02.12.18 11:05

ZS
karma
100.00

takto som to neskusala este... jedavam klasicke zemiakove hranolky, ale toto urcite stoji za vyskusanie

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.01.19 15:39

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 13:17

KS
karma
133.00

Je super, že hranolky sa dajú spraviť z hocakej tvrdšej zeleniny a určite sú lepšie a zdravšie pečené v rúre ako vysmážané na panvici alebo vo fritéze, už dlhé roky ich robíme výlučne v rúre :-)

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 04.07.23 13:47

MK
karma
100.00

Moja vnučka ich miluje

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní